Începând de sâmbătă, tot mai multe zvonuri dau ca sigură plecarea din partid a deputatului Ştefan Seremi, preşedintele PDL Bihor, împreună cu mai mulţi primari, mutarea fiind pusă în relaţie cu numeroasele dezertări înregistrate la nivel naţional dinspre partidul de guvernământ către USL, pe fondul căderii în sondaje a PDL. Seremi neagă pactul cu opoziţia, dar totuşi se arată nesigur de rămânerea sa în partid, urmând să-şi anunţe public "după sărbători" o decizie în acest sens.

Sfat de taină

Totul a început sâmbătă, când s-a aflat că un grup de reprezentanţi ai PDL, condus de însuşi preşedintele organizaţiei judeţene, deputatul Ştefan Seremi, s-a întâlnit, într-o cabană din Goronişte (pădure în comuna Tinca), pentru a discuta o posibilă dezertare din partid, cu destinaţia PNL. "Seremi şi mai mulţi primari care îi sunt devotaţi s-au întâlnit pentru a stabili să plece din PDL şi să intre, cel mai probabil, în PNL", afirmau unele surse.

Conform liderilor liberali, nu a avut loc, însă, nicio negociere care să vizeze primirea liderului PDL în rândurile lor. "Nu a existat nicio negociere între domnul Seremi şi noi în acest sens", a declarat unul dintre reprezentanţii PNL Bihor.

În PDL sau "independent"

Contactat de BIHOREANUL duminică, deputatul Ştefan Seremi a confirmat desfăşurarea întâlnirii de taină, dar a susţinut că "acolo nu s-a discutat despre nicio plecare a grupului spre USL", ci despre nemulţumirile existente în cadrul propriei organizaţii, care l-ar putea determina să plece din PDL.

"Eu o să am o declaraţie după sărbători, dar pot să vă spun de pe acum că nu a fost vorba de nicio trecere la USL", a declarat Seremi. "Am avut o întâlnire, dar n-a fost una cu scop politic, ci o petrecere, să zic, privată, unde singurul aspect politic pe care l-am discutat a fost că le-am spus celorlalţi că sunt supărat pentru că atunci când am aplicat politica porţilor deschise (n.r. - începând din 2008), pe aceste porţi deschise au intrat în partid tot felul de haimanale, de oameni fără caracter şi de hoţi", a mai spus preşedintele PDL Bihor.

Întrebat pe şleau dacă după sărbători va anunţa, totuşi, plecarea sa la PNL sau la PSD, Seremi a încheiat laconic: "Voi spune dacă rămân în PDL sau dacă devin independent".

Ţîrle, critic în partid

Până la declaraţia pe care o va face Seremi cu privire la viitorul său în partid, un cotidian local a speculat că posibila plecare a acestuia din PDL ar fi cauzată de un conflict cu preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, recent revenit între democrat-liberali, care ar intenţiona să preia şefia organizaţiei. Zvonul avea ca temei în criticile aduse de Ţîrle la ultima reuniune a Biroului Permanent Judeţean a filialei în legătură cu starea de dezorganizare a acesteia şi lipsa de coordonare a apropiatei campanii pentru alegerile locale.

Preşedintele CJ dezminte, însă, orice litigiu cu Seremi, dar şi că ar intenţiona să devină şeful PDL Bihor. „Am aflat şi eu despre întâlnirea de sâmbătă de la Gorunişte, dar din câte ştiu acolo au participat doar doi primari, care i-au spus domnului Seremi că nu pleacă din partid. De asemenea, am auzit despre aşa-zisul conflict dintre mine şi domnul Seremi, dar eu nu am nicio ceartă cu dumnealui şi nici nu-mi doresc să devin preşedintele PDL Bihor. Abia am timp destul pentru treburile Consiliului Judeţean, nu pot să-mi asum şi alte responsabilităţi. Este adevărat, recent am afirmat într-o şedinţă a conducerii organizaţiei că după părerea mea există o lipsă de coordonare şi că nu se pregătesc cum trebuie alegerile locale, dar asta - repet - nu înseamnă că am disensiuni cu domnul Seremi", a spus Radu Ţîrle.

Conflict Seremi-Ghilea

Alte surse atestă că, de fapt, după ce colaboraseră strâns, deputatul Seremi a ajuns într-o relaţie mai glacială cu prefectul Gavrilă Ghilea, fost vicepreşedinte al PDL Bihor, care ar dori să candideze la Camera Deputaţilor în această toamnă, pe acelaşi colegiu vizat şi de actualul lider al organizaţiei judeţene.

„Conform unor estimări, în Bihor PDL nu ar mai putea fi sigur că va câştiga la toamnă decât un singur colegiu de deputaţi, pe care îl doreşte şi domnul Ghilea, şi domnul Seremi, deoarece acel colegiu are o concentraţie mai mare de primari PDL. Probabil din acest motiv domnul Seremi încearcă să ocupe o poziţie de forţă în această perioadă faţă de oricine ar încerca să-i ia colegiul", a explicat sursa BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, însă, şi prefectul Gavrilă Ghilea neagă un eventual litigiu cu deputatul Ştefan Seremi, precizând, de asemenea, că nu a luat în calcul nici varianta de a candida în colegiul 5, unde şi-a luat mandatul liderul PDL Bihor. "Nu am avut niciun conflict personal cu domnul Seremi, iar legat de eventualitatea candidaturii vă pot spune că niciun moment nu mi-a trecut prin cap să candidez la colegiul 5", a declarat Gavrilă Ghilea.

Zilele următoare vor lămuri, în bună măsură, cât de acut este conflictul apărut în interiorul PDL Bihor şi ce urmări va avea acesta asupra viitorului filialei...