În premieră pentru alegerile locale din Bihor, un candidat la Consiliul Judeţean, membru USR, se retrage din cursă, acuzând propriul partid de încălcarea criteriilor de integritate.

Fondator al organizaţiei judeţene, Răzvan Moşoiu afirmă că pe lista pentru Primăria şi Consiliul Local Paleu au fost puşi un candidat cercetat pentru deţinere de droguri şi unul pentru loviri, dar şi că şefii USR Bihor şi USR Oradea pun interesul de partid deasupra celui al comunităţilor. Adică fix pe invers faţă de cum se laudă în declaraţii...

Sabotaj de la judeţ

Răzvan Moşoiu şi-a motivat decizia pe Facebook, invocând conduita şefilor USR Bihor în privinţa înfiinţării la Paleu a unei organizaţii obediente şefilor de la judeţ şi a impunerii candidaţilor la Primăria şi Consiliul Local al comunei.

Potrivit explicaţiilor date, Moşoiu, care din 2013 domiciliază în Paleu, a încercat în luna februarie a acestui an să înfiinţeze o organizaţie locală, împreună cu alţi 6 colegi care locuiesc în aceeaşi comună, depunând în acest sens o solicitare la conducerea organizaţiei judeţene, care trebuia să-şi dea girul într-o reuniune a Biroului Judeţean desfăşurată pe 5 martie.

În loc să se întâmple acest lucru, Biroul Judeţean al USR Bihor a decis să amâne înfiinţarea organizaţiei USR Paleu, întâi pe 30 martie, iar apoi pe 1 aprilie, a doua oară susţinând că amânarea ar fi cauzată de pandemia Covid, deşi USR Bihor a mai desfăşurat şi înainte de pandemie şedinţe online, folosind aplicaţia Zoom.

Organizaţie paralelă...

În postarea pe Facebook, Răzvan Moşoiu arată că la finele lunii mai, după încetarea stării de urgenţă, s-a trezit, împreună cu cei 6 colegi, că organizaţia USR Paleu urma să fie înfiinţată de alte 11 persoane, pe care nu le cunoşteau, într-o şedinţă online desfăşurată pe 10 august, înaintea căreia au aflat cine urmau să le fie noii „tovarăşi”.

„Am început să căutăm online. Astfel pentru candidatul la Primărie (Ulici Răzvan Ionuț) am avut surprinderea să găsim o plângere penală din 2018 pentru deținere de droguri de mare risc, iar la unul dintre candidații la Consiliul Local Paleu (Farran Moustafa) o plângere penală pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe”, explică Răzvan Moşoiu.

... cu foşti „penali” în frunte

Moşoiu precizează că atât Ulici, cât şi Farran au recunoscut că au avut „probleme penale”, dar au susţinut că urmărirea penală împotriva lor a fost clasată. „Dl Ulici ne-a confirmat cu seninătate că a fost pârât într-o plângere penală, dar că nu e nicio problemă, că oricum s-a închis fără urmărire penală plângerea”, astfel încât poate cere „ștergerea informațiilor publicate de Tribunalul Cluj”, instanţa care ar fi urmat să-l judece.

De asemenea, Moşoiu spune că „Farran Moustafa a confirmat și el” că a fost urmărit penal, iar ulterior ambii viitori candidaţi au obţinut ştergerea din online a informaţiilor care arătau ce „isprăvi” penale au comis.

Întrucât declarativ USR susţine iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, 5 dintre fondatorii USR Paleu au refuzat să voteze lista cu candidaţii compromişi, iar 3 au şi demisionat din partid, în timp ce Moşoiu a anunţat conducerea USR Bihor că nu mai vrea să candideze pe lista pentru Consiliul Judeţean Bihor, „în semn de protest” că reprezentanţii formaţiunii una zic şi alta fac în realitate.

„Nu merită voturi!”

Răzvan Moşoiu precizează că cei doi „penali”, care au scăpat de procese pentru procurorii au renunţat să-i mai pună sub acuzare, au fost declaraţi neeligibili pentru a candida de către Comisia Naţională de Integritate a Alianţei USR-PLUS, dar au fost validaţi de conducerea USR Bihor. Prin urmare, Ulici candidează la Primăria Paleu, iar Farran la Consiliul Local Paleu.

„USR Paleu e la limită - la limita înființării filialei înainte de alegeri, la limită strângerea de semnături, la limită integritatea candidaților, la limită moralitatea candidaților, la limită apropiată de zero implicarea lor locală de până acum. Dar ce NU-i la limită îi faptul că USR Paleu, în formatul actual, NU merită voturi”, spune Răzvan Moşoiu.

Apucături vechi

Contactat de BIHOREANUL, Răzvan Moşoiu – antreprenor şi ex-candidat pe poziţia a şasea la CJ Bihor din partea USR, a precizat că activează în acest partid din 2016, când organizaţia judeţeană Bihor abia se înfiinţa, iar „Silviu Dehelean (n.r. – devenit între timp preşedintele ei şi deputat) abia venise de la PNL şi aştepta o dispensă pentru a fi acceptat ca membru la USR”.

„În actuala formulă, USR Bihor nu se comportă aşa cum pretinde că face şi că ar vrea să facă şi celelalte partide. Toate apucăturile Biroului Judeţean Bihor condus de Silviu Dehelean şi Biroului Local Oradea condus de Marius Şovarschi sunt fix de genul că interesul de partid este mai important decât interesul comunităţii”, a declarat Moşoiu.

„Nu au fost condamnaţi”

Solicitat şi el de BIHOREANUL să-şi expună punctul de vedere, preşedintele USR Bihor, Silviiu Dehelean, a luat apărarea celor doi candidaţi de la Paleu, susţinând, în schimb, că Răzvan Moşoiu „a atacat partidul”.

„La alegerile locale, unii au orgoliu şi ies să atace partidul. Băieţii ăştia (n.r. – candidaţii la Primăria şi la Consiliul Local Paleu) nu au fost condamnaţi, nu au avut acţiuni penale împotriva lor, aşa că respectă criteriile de integritate. Au avut nişte probleme, dar nu au fost pornite procedurile împotriva lor”, a spus deputatul Dehelean.

Acesta a precizat că marţi au fost depuse listele de candidaţi pentru Primăria şi Consiliul Local Oradea şi cele pentru Consiliul Judeţean Bihor, dar nu a ştiut că Răzvan Moşoiu s-a retras de pe lista pentru CJ. Dehelean a afirmat că USR Bihor urmează să anunţe candidaturile printr-un comunicat de presă.


UPDATE: Precizări de la USR Bihor

Printr-un comunicat transmis joi, USR Bihor a făcut noi precizări pe această temă. Le regăsiți mai jos integral:

„Încă din 2016 am luptat pentru o administrație integră, compusă din oameni noi, fără legături cu „garda veche” a politicii și implicit fără condamnări sau dosare penale. În tot acest timp, au existat o mulțime de piedici însă munca noastră a început deja să dea rezultate, inițiativa noastră cetățenească, „Fără penali în funcții publice” fiind pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, în așteptarea unui referendum istoric. Din păcate, în prag de alegeri, orgoliile și interesele personale reușesc, prin cazuri izolate, să umbrească valorile acestui partid. Așa a apărut în spațiul public informația conform căreia, din partea USR Paleu, o filială tocmai înființată, ar urma să candideze două persoane cu probleme legale. Titlul „Scandal în USR Bihor” nu reflectă deloc realitatea din organizație, unde membrii noștri lucrează zi-lumină pentru a vă putea prezenta proiectele pe care candidații noștri și le vor asuma. Ne dorim o campanie a proiectelor și a ideilor, considerând că fiecare comunitate din Bihor merită acest lucru și nu una de atacuri la persoană bazate pe informații parțiale sau neadevărate. Vă asigurăm mai apoi și de faptul că niciunul dintre cei doi candidați din Paleu nu doar că nu au condamnări la activ, dar nu au nici măcar vreun dosar deschis pentru vreo faptă de natură penală, acesta fiind, de altfel, un criteriu de integritate pentru calitatea de candidat ci și pentru cea de membru: „Nu vor putea fi desemnați drept candidați ai Alianței persoane trimise în judecată , fără a fi intervenit între timp o decizie definitivă de achitare sau încetare a urmăririi penale sau a procesului penal, sau care au suferit condamnări penale definitive pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit o situație care înlătură consecința extrapenală a condamnării (n.r. reabilitarea, amnistia, dezincriminarea”. Nu dorim să lăsăm loc de suspiciuni, motiv pentru care ținem să vă asigurăm de faptul că facem eforturi constante pentru a găsi cele mai bune soluții pentru administrații locale schimbate în bine cu ajutorul oamenilor, căci de la valoarea umană pleacă totul”.