Aproximativ 50 de persoane din comuna Popeşti, foşti angajaţi ai Centrului de Plasament pentru Copii cu Dizabilităţi din localitate şi rude ale acestora, în frunte cu primarul Dorin Curtean, s-au strâns luni dimineaţă în faţa unităţii, pentru a protesta împotriva administratorilor Centrului, externalizat de DGASPC la finele anului 2012 în favoarea Fundaţiei Copiii Dragostei din Aleşd.

"Privatizare" cu cântec

Înarmaţi cu pancarte pe care scria "Hoţii!", "Jos Fundaţia!", "Afară din Popeşti!", "Plecaţi, hoţi înfometaţi!, "Externalizare = muşamalizare" ori "Salariile noastre în buzunarele voastre", protestatarii au scandat lozinci împotriva administratoarei Lavinia Ştef şi a soţului acesteia, Alex Ştef, angajaţi ai Fundaţiei Copiii Dragostei, acuzându-i că fură din banii publici alocaţi de DGASPC şi că îi maltratează pe copii. Între manifestanţi s-au aflat şi doi foşti beneficiari ai Centrului ajunşi la vârsta majoratului, Truskai Attila şi Covaci Daniel, care au întărit spusele foştilor angajaţi.

Aceştia afirmă că reprezentanta Fundaţiei Copiii Dragostei, Lavinia Ştef, a obţinut externalizarea unităţii în urma unei licitaţii al cărei caiet de sarcini a fost conceput de fostul şef al DGASPC Bihor, Ioan Groza, angajat acum, ca "jurist voluntar", la acest ONG, şi a cărei soţie, Alina Groza, încasează lunar de la aceeaşi fundaţie câte 3.000 de lei, ca "manager de proiect", deşi nu prestează nicio activitate la Popeşti, ba - mai mult - este concomitent angajata DGASPC la o casă de copii din Oradea.

De asemenea, foştii angajaţi acuză conducerea Fundaţiei Copiii Dragostei că, în timp ce membrii acesteia au salarii cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, a concediat o parte din personal, în urma unui "test" anume conceput de acelaşi Ioan Groza, motivaţia fiind ca banii pentru salarii să fie împărţiţi unui număr cât mai mic de persoane.

La un moment dat, în timpul mitingului de protest, mai mulţi copii cu dizabilităţi din Centru au început să devină agitaţi, iar o fată a şi leşinat, fiind necesară intervenţia unui echipaj al Ambulanţei.

Mitigul s-a încheiat fără incidente după aproximativ o oră, fără ca protestatarii să fi avut un dialog cu conducerea Centrului.

Nu plecăm!

Administratoarea unităţii, Lavinia Ştef, a declarat pentru BIHOREANUL că mitingul a fost o surpriză şi că nu fusese informată în prealabil despre intenţia foştilor angajaţi. "Eu înţeleg că doamna contabilă Mirela Silcău este prietenă cu primarul şi că soţul dânsei este secretarul Consiliului Local Popeşti, dar nu mi se pare normal nici că la miting a participat primarul comunei, domnul Curtean, nici că acesta a autorizat manifestaţia chiar în faţa Centrului. Singura mea grijă a fost să mă ocup de copii, pentru că au devenit agitaţi şi o fată a avut nevoie de îngrijiri medicale", a declarat Lavinia Ştef.

"Eu ştiu că unii vor să plecăm de aici, dar nu mă aşteptam să nu aibă scrupule şi să facă mitinguri, speriind copiii, chiar în faţa Centrului. Dacă îşi închipuie că aşa ne obligă să plecăm de la Popeşti, se înşeală", a mai spus reprezentanta Fundaţiei Copiii Dragostei.

Pe de altă parte, contactat şi el de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor, Ştefan Goţia, a precizat că a fost informat doar neoficial cu privire la mitingul de protest desfăşurat în faţa Centrului de la Popeşti. În ce priveşte principala revendicare a protestatarilor, şi anume revenirea Centrului în grija Direcţiei, prin rezilierea contractului de administrare încheiat cu Fundaţia Copiii Dragostei din Aleşd, Goţia a spus că este în derulare o anchetă demarată încă în luna ianuarie, când o parte din foştii angajaţi au reclamat Fundaţia cerând acelaşi lucru. "Comisia specială care se ocupă de cazul de la Popeşti nu şi-a încheiat încă cercetările", a spus purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Citiţi pe această temă şi articolul "Avere din durere: Şefii Fundaţiei Copiii Dragostei împart cu neamurile şi prietenii fondurile publice pentru îngrijirea orfanilor"