Reuniunea extraordinară a Consiliului Judeţean a început vineri cu o întârziere de o jumătate de oră, justificată de preşedintele Radu Ţîrle prin necesitatea de a ajusta alocările de fonduri ca urmare a neplăţii de către Guvern a sumelor aferente derulării programului Lapte-Corn-Măr.

Cei nouă reprezentanţi ai PDL aveau "capsa pusă" de la început, votând împotriva ordinii de zi propuse spre dezbatere, întâi sub pretextul, expus de liderul de grup Ionel Avrigeanu, cum că unul dintre materiale fusese transmis doar în limba maghiară, apoi sub acela că niciunul dintre materiale nu era, de fapt, urgent, putând fi amânat pentru o viitoare reuniune obişnuită.

Nu votăm "pe NeVe"

"Am stat până la 12 noaptea să traduc un material referitor la Teatrul Maghiar care a venit doar în limba maghiară", a acuzat Avrigeanu, ceea ce a stârnit replica omologului său de la UDMR, Szabo Odon. Acesta a deschis laptopul şi a intrat în contul de mail pentru a demonstra că Avrigeanu nu spusese adevărul. "Ceea ce spuneţi dumneavoastră este o informaţie eronată, aruncată din motive politice pe care nu le înţeleg", i-a spus Szabo PDL-istului, în timp ce demonstra că acesta nu avea dreptate.

Pentru că în cele din urmă ordinea de zi a fost votată cu 24 de voturi pentru, ale consilierilor PNL, PSD şi UDMR, şi 9 contra, ale reprezentanţilor PDL, aceştia au părăsit sala de şedinţe, nu însă înainte de a declanşa un nou conflict.

"Cretini şi nesimţiţi"

Cei nouă consilieri PDL au mai stat pe scaune doar atât cât liderul de grup să acuze, pe ocolite, modul în care coaliţia care conduce judeţul ar fi împărţit, pe criterii politice, sumele rezultate din defalcarea TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cele rezultate din defalcarea impozitului pe venituri şi din gradul de necolectare a impozitelor.

"Am înţeles că ne ignoraţi pentru că suntem în opoziţie, am înţeles că nu contează că avem 32 de primari, că şi dumneavoastră v-aţi abandonat electoratul. Din acest motiv am înţeles că ne cereţi votul fără să ştim pentru ce votăm, dar noi am hotărât să nu participăm la această şedinţă", a spus Avrigeanu, după care s-a ridicat, iar odată cu el şi colegii săi de partid, pentru a se îndrepta spre uşă.

Dacă toţi ceilalţi 8 reprezentanţi ai PDL au părăsit sala fără să mai spună nimic, Marcel Tarţa nu s-a răbdat şi a răbufnit cu voce tare, la adresa consilierilor PNL, PSD şi UDMR: "Ce cretini şi nesimţiţi!..."

La foc automat

Rămaşi fără opoziţie, consilierii puterii au votat în unanimitate toate proiectele de hotărâri aflate pe ordinea de zi, inclusiv Regulamentul de organizare şi funcţionare a Teatrului Maghiar Oradea, înfiinţat printr-o hotărâre adoptată în precedenta şedinţă, precum şi alocarea fondurilor defalcate din TVA şi impozitul pe venituri.

Cum reiese din anexa acestei a doua hotărâri, există localităţi conduse de primari PNL, PSD şi UDMR care nu au primit niciun leu, astfel încât, cel puţin în aparenţă, nu se justifică suspiciunea lui Avrigeanu potrivit căreia repartizarea banilor s-ar fi făcut discriminatoriu, în defavoarea localităţilor cu edili PDL. Astfel, nu au primit deloc fonduri comune precum Borş, Cetariu, Diosig (UDMR), Abram, Avram Iancu, Bulz (PNL), Aştileu (PSD), etc.

Dacă în timpul şedinţei vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc se adresase PDL-iştilor, spunându-le că "circul pe care îl faceţi nu ajută la nimic", la final vicele Alexandru Kiss a ţinut să fie mai precis şi să lămurească motivul pentru care democrat-liberalii şi-au regizat sceneta.

"Vina Guvernului, nu a noastră"

"Mie îmi pare foarte rău că reprezentanţii PDL au plecat. S-a întâmplat pentru prima oară şi este destul de trist, dar vreau să spun că nu este adevărat că ei nu au primit materialul şi că nu ştiau pentru ce au fost chemaţi să voteze. Dacă nu ar fi ştiut, nici nu puteau fi nemulţumiţi", a spus Kiss. El a adăugat că vrea "să îi scuze pe angajaţii Consiliului Judeţean", deoarece "chiar dacă au salariile tăiate şi cu 75%, au stat până azi-noapte la ora 3" ca să finalizeze proiectul de hotărâre.

Kiss a explicat că, în realitate, proiectul de hotărâre fusese postat pe site-ul CJ, şi că singura modificare în alocarea fondurilor a fost dictată de faptul că derularea programului Lapte-Corn-Măr nu a fost finanţată integral de Guvern, astfel încât judeţul este nevoit să acopere din banii proprii 13 miliarde de lei vechi. "Am luat de la toate primăriile bani, ca să acoperim programul Guvernului, nu numai de la PDL", a declarat Kiss.

Liderul UDMR s-a arătat afectat de faptul că PDL-iştii au părăsit sala în ciuda vechii prietenii dintre cele două formaţiuni. "Mie îmi pare rău că au ieşit, pentru că între ei sunt prieteni vechi, sau, se pare, foşti prieteni...", a spus, cu tâlc, liderul UDMR.

Kiss a mai afirmat că, în opinia sa, PDL-iştii au făcut un gest electoral. "Se vede că ei ştiu mai multe decât noi dacă au intrat în campanie cu un an şi jumătate înainte de alegeri. Poate ar fi cazul să intrăm şi noi în campanie", a spus preşedintele UDMR Bihor.

Părăsirea şedinţei CJ de către PDL-işti este o premieră, până în prezent singurele scene asemănătoare consumându-se la Consiliul Local Oradea, unde reprezentanţii PDL au boicotat reuniunea de mai multe ori din 2008 în ultimii doi ani şi jumătate.