Un tânăr în vârstă de 28 ani din Bihor a dispărut şi a fost dat în urmărire generală, iar alți doi bihoreni cu vârste de 32, respectiv 36 de ani au fost încarceraţi, vineri, după ce Curtea de Apel Oradea i-a condamnat definitiv la câte 3 ani de detenţie pentru tentativă de omor pentru o altercaţie produsă acum mai bine de 11 ani în satul Petid din comuna Cociuba Mare. Cei trei s-au certat la discotecă cu un tânăr, dar au bătut un altul, atât de rău încât băiatul a ajuns cu multiple fracturi faciale la spital. 

Incidentul s-a produs în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2011. Victima, Paulo G., fusese în seara respectivă la discotecă împreună cu un verişor, care, la un moment dat, s-a luat la harţă cu un grup de tineri romi. Din acest motiv, cei doi au şi plecat, dar degeaba. Înarmaţi cu bâte, adversarii i-au urmărit, iar în vreme ce vărul său a reuşit să se ascundă, Paulo G. a încasat în locul lui o bătaie zdravănă, ajungând la spital cu fracturi la nivelul feţei pentru vindecarea cărora a avut nevoie de peste 40 de zile de îngrijiri medicale. 

Proces cu încurcături

Agresorii - Augustin Ciurar, Constantin Macuci Rusu, Gheorghe Cludiu Jurcău şi Gabriel Teglaş - au fost inculpaţi pentru tentativă de omor şi trimişi în judecată în două dosare diferite: primul, avându-i ca protagonişti pe Ciurar, Rusu şi Jurcău a ajuns în faţa instanţei în 2015, în timp ce procesul lui Teglas a început abia în 2018 și continuă încă, la Tribunalul Bihor.

Ceilalţi trei au fost, însă, condamnaţi, vineri, definitiv, la câte 3 ani de detenţie, după un proces plin de schimbări de situaţie.

În prima fază, Tribunalul Bihor i-a condamnat la câte 5 ani de închisoare, dar Curtea de Apel Oradea a desfiinţat soluţia şi a dispus rejudecarea invocând că magistratul care judecase cazul nu a făcut o cercetare efectivă, nu i-a audiat pe acuzaţi şi pe martori, pronunţând o soluţie în care a copiat, doar, din rechizitoriu, starea de fapt și declarațiile celor acuzați și ale martorilor. 

Întâi iertaţi, apoi condamnaţi

Reluate la Tribunalul Bihor, noile dezbaterile s-au terminat anul trecut cu totul altfel. Instanța a schimbat încadrarea juridică a faptelor, din tentativă la infracțiunea de omor în vătămare corporală, pe motiv că leziunile produse nu au pus în pericol viaţa victimei, iar bătăuşii n-au avut intenţia să ucidă. De altfel, singurul făptaş a rămas Ciurar, care recunoscuse iniţial că l-a lovit pe tânăr şi i-a plătit, parţial, cheltuielile cu tratamentul, ceilalţi doi fiind inculpaţi pentru complicitate. Şi, pentru că, între timp, răspunderea penală pentru fapta comisă s-a prescris, judecătorul a dispus încetarea procesului, obligându-i, însă, la plata unor daune morale de 10.000 euro faţă de victima lor.

Decizia a fost întoarsă vineri, la Curtea de Apel Oradea, unde completul de judecată a avut, din nou, o altă părere, cei trei inculpaţi fiind repuşi sub vechile acuzaţii şi condamnaţi definitiv la câte 3 ani de închisoare. Constantin Macuci Rusu, 36 ani, din Cociuba Mare şi Gheorghe Claudiu Jurcău, 32 ani, din Lăzăreni, au și fost ridicați de polițiști de acasă și depuşi la Penitenciarul Oradea, unde îşi vor ispăşi pedepsele.

Pe Augustin Ciurar (foto), însă, poliţiştii nu l-au găsit. Tânărul în vârstă de 28 ani, din Holod, a fost fost dat în urmărire naţională, iar fotografia lui a fost postată şi pe pagina Poliţiei Române, la rubrica persoanelor urmărite. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!