Anul școlar începe cu un scandal la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea. Pentru că sălile de clasă sunt insuficiente, elevii vor merge la școală în două schimburi, ceea ce îi nemulțumește pe profesori și pe părinți deopotrivă, care amenință cu un protest pentru prima zi a noului an de studiu.

S-a ajuns în această situație pentru că Ministerul Educației nu a autorizat o clădire recent reabilitată, în care Eparhia Reformată a Oradiei a pregătit mai multe clase pentru elevii maghiari ai școlii. Segregarea elevilor, deși are girul Primăriei Oradea, nu este permisă de Minister.

Segregare... neautorizată

În primăvara acestui an, Primăria Oradea anunța triumfătoare că elevii maghiari ai Școlii Gimnaziale Nicolae Bălcescu se vor muta într-o clădire modernă, recent renovată și dotată cu toate cele necesare, pusă gratuit la dispoziție de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului.

Înțelegerea a fost stabilită cu un an înainte, când, cu votul Consiliului Local, Primăria și Eparhia au încheiat un contract care prevedea că Eparhia va pune la dispoziția orașului un spațiu pe strada Cuza Vodă (așadar, în apropierea școlii aflate pe str. Eroul Mircea Cosma), cu condiția ca acolo să învețe doar clasele maghiare ale unității de învățământ.

Oferta i-a surâs Primăriei, care plătea lunar chirie unei fundații a Comunității Evreiești, pentru o clădire aflată pe strada Mihai Viteazul, unde învățau aceste clase. Practic, pentru oraș afacerea era clară: scapă de costul lunar al chiriei și mută 8 clase de elevi maghiari într-o clădire modernă, fără să cheltuie vreun leu!

Ce n-a mai spus Primăria Oradea este că mutarea anunțată în luna martie a acestui an nu s-a mai petrecut, de fapt. Asta pentru că imobilul de pe strada Cuza Vodă (foto jos) n-a primit autorizație de funcționare ca unitate de învățământ din partea Ministerului Educației. De altfel, autorizația, ce trebuie consfințită prin ordin de ministru, n-a fost eliberată nici până acum!

„Nu au spații”

Fără ordinul Ministerului Educației, clădirea nu poate fi folosită ca spațiu de învățământ. Cum contractul cu Comunitatea Evreiască a fost deja reziliat, Școala Nicolae Bălcescu este în situația de a avea mai multe clase de elevi decât spații disponibile. „Așa a fost și în al doilea semestru al anului trecut, motiv pentru care, prin rotație, elevii au făcut lecții online”, spune un părinte.

Horea AbrudanDin această toamnă, însă, orele desfășurate online nu mai sunt o opțiune, iar conducerea școlii vrea să-i cheme pe elevi și profesori în două schimburi. „Școala a decis să ducă elevii în două schimburi, pentru că nu au suficiente spații”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan (foto), vineri, pentru BIHOREANUL.

Decizia urmează să fie consfințită chiar în această zi, în ședința Consiliului de Administrație, și pare singura variantă disponibilă la acest moment. „Cel puțin până când va veni ordinul de ministru, pentru autorizarea spațiilor de învățământ”, spune Abrudan.

Nu e legal!

Potrivit acestuia, însă, este clar că clădirea de pe Cuza Vodă nu poate fi autorizată ca una exclusivă pentru elevii maghiari. „Episcopia Reformată a condiționat funcționarea ca spațiu educațional al claselor maghiare, ceea ce nu este posibil. Există o metodologie care spune că trebuie asigurată echitate în educație, acces egal la formele de învățământ. Trebuie integrați copiii fără nicio discriminare, nu pot funcționa separat”, spune șeful IȘJ Bihor.

Întrebat dacă Inspectoratul Școlar a atras atenția asupra acestui lucru în primăvara anului 2021, când Primăria și Eparhia Reformată au încheiat contractul, Abrudan a precizat că nu știe, pentru că nu era atunci la conducerea instituției. „Nu știu dacă Primăria a știut de această metodologie”, a spus Abrudan. Cu siguranță, însă, IȘJ și Școala Nicolae Bălcescu au știut – sau ar fi trebuit să știe – că prevederile contractuale nu sunt legale...


Clasele din clădirea de pe strada Cuza Vodă nr. 4A ar putea rămâne goale, dacă Eparhia Reformată nu acceptă să primească și elevi români în ele

„N-am știut că avem o problemă”

Subiectul a declanșat și un control al Ministerului Educației la Școala Nicolae Bălcescu, care s-a desfășurat în această săptămână și care n-are încă un raport cu concluzii. Pare însă limpede că Ministerul nu își va da acordul pentru utilizarea clădirii de pe Cuza Vodă până când Eparhia Reformată va renunța la pretenția de a găzdui în aceste clase doar elevii maghiari. Dacă va renunța...

Florin BirtaPrimarul Florin Birta (foto) a programat o întâlnire cu reprezentanții Eparhiei pentru ziua de luni, la ora 12. „Dacă vom ajunge la o înțelegere prin care să nu fie dedicată acea clădire elevilor maghiari, ci tuturor elevilor, problema se va rezolva. Dacă nu, până când vom găsi alte soluții, se va merge în două schimburi la școală, pentru că nu avem în acest moment altă posibilitate”, a declarat edilul, vineri, pentru BIHOREANUL.

Birta a precizat că, la momentul semnării contractului între Eparhie și Primărie, nici școala, nici Inspectoratul Școlar n-au atras atenția că prevederile ar fi nelegale.

Mai mult, primarul susține că a aflat despre problemă doar zilele acestea, când a început controlul Ministerului în școală, control care, zice Birta, s-ar fi organizat în urma unei sesizări făcute de o persoană din școală la București. „N-am știut că avem această problemă. La discuțiile cu domnul ministru și reprezentanții Ministerului (n.r. din timpul vizitei făcute de Sorin Cîmpeanu la Oradea, în luna iulie), ne-au spus că Oradea este printre singurele municipii din țară în care școala nu se desfășoară în două schimburi. Nu am discutat cu domnul ministru despre această situație, pentru că nu știam că este o problemă”, a mai spus Florin Birta.

Este, totuși, destul de grav că Primăria și Consiliul Local Oradea au girat un contract cu prevederi discriminatorii, fără să-și facă temele...

Profesorii instigă la protest

Între timp, deranjați că vor trebui să predea în două schimburi, profesorii au alertat asociația părinților din școală, cerând ajutor pentru un protest.

„Cu toate că încă nu am primit o informare oficială din partea școlii, Sindicatul profesorilor a contactat Asociația părinților / Consiliul Reprezentativ al Părinților la nivelul școlii noastre pentru a-i sprijini în demersul pe care îl inițiază de a protesta (miting autorizat) împotriva refuzului pe care l-am primit de a desfășura cursuri în noul spațiu de pe str. Cuza Vodă (nu avem ordinul de ministru pentru desfășurare cursuri).

Practic, începând de săptămâna viitoare, urmează ca 9 clase să desfășoare cursuri după-amiaza (încă nu știu care sunt aceste clase). Vă rog să-mi precizați dacă părinții de la clasa dvs. sunt de-acord să susținem sau nu acest protest”, se arată într-un mesaj pe care l-au primit, joi, părinții de la liderii lor din școală.

Părinți îngrijorați

Protestul ar urma să aibă loc chiar în prima zi de școală, iar mulți părinți îl susțin, tocmai pentru că nu vor ca elevii să învețe în două schimburi. „O asemenea decizie dă peste cap viața de familie, mai ales unde sunt doi copii. Toată ziua vom fi într-o alergătură cu dusul și adusul de la școală”, spune un părinte.

„Ce vor face elevii navetiști, la cât vor ajunge seara acasă, în satele lor? Dar cei care mergeau la meditații și pe care nu-i vor mai putea primi profesorii dimineața?”, zice și un alt tată. Că programul meditațiilor va fi dat peste cap este, desigur, și problema principală a dascălilor: dacă vor fi după-amiaza la școală, nu vor mai avea când să predea contra cost...

Până la ora publicării acestei știri, decizia protestului nu a fost luată, la fel cum părinții nu știu nici care sunt clasele care vor învăța după-amiaza.

Directoarea Monica Costa a declarat pentru BIHOREANUL că decizia Consiliului de Administrație va fi comunicată Inspectoratului Școlar, care apoi va putea face anunțuri publice pe această temă, ea nedorind să facă niciun fel de declarații. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!