Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, a organizat marţi o conferinţă de presă la sediul instituţiei pentru a expune ceea ce a numit "un caz fără precedent", în care cel mai "productiv" potenţial poluator din judeţ, compania OMV-Petrom, a înregistrat la finele anului trecut un incident de mediu pe care l-a raportat abia la începutul acestui an, iar decontaminarea terenului poluat cu ţiţei, curtea şi grădina unor localnici, se face şi ea cu întârziere, abia în aceste zile, întrucât compania şi oamenii afectaţi nu s-au înţeles cu privire la cuantumul despăgubirilor la care aceştia au dreptul şi la care, de altfel, compania este obligată prin lege.

Bălţi de ţiţei în ajun de Revelion

Potrivit celor prezentate de şeful Gărzii de Mediu, pe 30 decembrie 2017 în curtea unei familii din Suplacu de Barcău s-a rupt o ţeavă ce transporta ţiţei, aflată în proprietatea OMV-Petrom. Deşi OG 68/2007 obliga compania să anunţe poluarea în termen de cel mult 2 ore, aceasta a înregistrat incidentul la Garda de Mediu şi la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor abia în data de 4 ianuarie.

În schimb, pe 30 decembrie, o echipă de intervenţie a companiei a intervenit pentru repararea conductei, intrând pe proprietatea familiei pe sub curtea căreia trece conducta, iar a doua zi lucrările au continuat şi în stradă, finalizându-se în seara de 31 decembrie, în jurul orei 21.

"Telenovelă"

Pe data de 5 ianuarie 2018, o echipă mixtă a GM Bihor şi APM Bihor s-a deplasat la Suplacu de Barcău şi a întocmit o Notă de constatare, în care a consemnat evenimentele din 30 şi 31 decembrie 2017, dispunând un set de măsuri: inventarierea suprafeţei şi cantităţii de teren afectate (cu termen de realizare pe 10 ianuarie), notificarea celor două instituţii cu privire la inventariere (termen 11 ianuarie) şi ecologizarea terenului afectat (termen 17 ianuarie).

"De aici a început o adevărată telenovelă", a caracterizat şeful GM Bihor, Mihai Togor, ceea ce a urmat, şi anume faptul că OMV-Petrom şi proprietarii gospodăriei afectate nu au ajuns la o înţelegere privind suprafaţa care a fost contaminată şi cea care urma să fie distrusă în timpul operaţiunii de decontaminare. "Aceste neînţelegeri nu privesc nici Garda de Mediu, nici Agenţia de Mediu, iar instituţiile nu se pot implica în negocierile dintre cele două părţi", a spus Togor, în condiţiile în care în Nota de constatare, pe care GM nu a remis-o şi proprietarilor, se vorbea despre o suprafaţă poluată cu ţiţei de 100 metri pătraţi, iar o expertiză extrajudiciară cerută de familia păgubită indica o suprafaţă de 700 metri pătraţi.

Detaliul este important, deoarece familia Sonia şi Dan Costaş din Suplac a arătat că intervenţia OM-Petrom din decembrie i-a distrus 3 pomi şi 69 butaşi de viţă de vie, compania oferindu-i o despăgubire de doar 2.300 lei, în timp ce oamenii au cerut mai mult, având în vedere că pe sub curtea lor trec două conducte ale Petrom, fiecare în lungime de 75 metri, şi mai sunt şi trei stâlpi de electricitate, astfel că pe de o parte nu mai pot construi nimic deasupra sau în vecinătatea acestora, şi nici nu primesc o sumă de bani cu titlu de chirie de la Petrom.

Decontaminare amânată

Şeful GM Bihor a afirmat că reprezentanţii OMV-Petrom şi localnicii din Suplac nu au ajuns la nicio înţelegere, deşi compania a comandat din 4 ianuarie lucrări de ecologizare unei firme subcontractoare şi a insistat să-i fie permis accesul pe proprietate. "Proprietarii şi-au dat acordul, dar condiţionat", a spus Togor, enumerând mai multe runde de negocieri eşuate între cele două părţi.

Togor a precizat, de asemenea, că încă din 5 ianuarie echipa GM şi APM Bihor a amendat OMV-Petrom cu 50.000 lei pentru raportarea cu întârziere a poluării, insistând totodată că potrivit OG 68/2007 compania avea obligaţia ecologizării, iar proprietarii pe aceea de a permite accesul, lucru care s-a întâmplat abia vinerea trecută, pe 2 februarie, operaţiunea propriu-zisă începând luni, 5 februarie, şi trebuind încheiată până joi, 8 februarie.

Totodată, Togor a spus că nu a sancţionat familia Costaş pentru întârzierea decontaminării (amenda pentru persoanele fizice variind între 40.000 şi 50.000 lei), întrucât în mod formal aceasta a permis accesul firmei de ecologizare, chiar dacă condiţionat de evaluarea corectă şi plata pe măsură a prejudiciului suferit.

"Aş vrea să transmit un mesaj ferm că în situaţii de acest fel poluatorul totdeauna plăteşte, inclusiv pentru ecologizarea suprafeţelor poluate, dar şi proprietarii trebuie să permită accesul în acest scop pe proprietăţile lor, pentru realizarea ecologizării", a spus Togor, concluzionând că situaţia de la Suplac este un "caz-şcoală" şi că legislaţia în domeniu ar putea fi îmbunătăţită pentru a grăbi operaţiunile de ecologizare. "Noroc că a fost o poluare de intensitate mică, Doamne fereşte de cazuri de poluare majoră", a mai spus Togor.

Constatări "la secret"

În timp ce şeful GM Bihor susţine că legislaţia nu obligă această instituţie să comunice persoanelor fizice ori juridice afectate de o poluare Notele de constatare şi Rapoartele de control, familia Costaş din Suplac susţine că tocmai faptul că nu a primit Nota a îngreunat o înţelegere corectă cu Petrom, iar asta şi pe fondul unei suspiciuni la adresa echipei mixte a GM şi APM Bihor, care s-au deplasat la gospodăria afectată chiar cu o maşină a Petrom.

"Comisarii Gărzii de Mediu au venit la faţa locului cu o maşină a Petrom, ceea ce ridică semne de întrebare privind obiectivitatea lor, şi nu ne-au dat Nota de constatare, pentru ca noi să ştim dacă a fost menţionată corect întinderea prejudiciului şi a putea revendica despăgubiri de la Petrom pe măsura prejudiciului real", a declarat BIHOREANULUI Sonia Costaş, insistând că familiei nu îi este totuna ca actul să consemneze afectarea a doar 100 metri pătraţi de teren, deşi în realitate ar fi vorba de un total de 700 metri pătraţi.

"Echipa mixtă a plecat de la Oradea cu o maşină de serviciu. Probabil că acolo, de la sediul OMV-Petrom, au plecat cu o maşină a companiei, pentru că nu ştiau unde este locul poluării. S-au expus fără rost, dar eu am încredere în colegii pe care i-am delegat", a replicat şeful GM Bihor.

Să se judece!

Cert e că, în aceste condiţii, dat fiind că Petrom a oferit familiei despăgubiri de doar 2.300 lei, în timp ce familia pretinde mult peste 10.000 lei, litigiul va fi tranşat în instanţă. Decontaminarea se face, totuşi, în aceste zile, chiar dacă cu mai bine de o lună de întârziere.

De altfel, Sonia Costaş a pus la dispoziţia BIHOREANULUI câteva fotografii din care reiese că inclusiv operaţiunea de curăţare a terenului afectează o suprafaţă mai mare decât cea menţionată în Nota de constatare a GM şi APM Bihor şi consemnată şi de OMV-Petrom pentru calcularea despăgubirii.

"Eu aş schimba legislaţia, pentru ca în momentul constatării (n.r. – unei poluări) să fie obligaţi simultan şi poluatorul, şi cel poluat, să facă şi respectiv să permită decontaminarea, printr-un singur articol de lege", a mai concluzionat Togor. "În neînţelegerile dintre cele două părţi nu trebuie implicate şi instituţiile statului", a mai spus el.