Localnicii din Biharia au împiedicat joi după-amiază angajaţii Companiei de Apă Oradea să sisteze alimentarea cu apă potabilă a comunei.

Biharia datorează CAO peste 260.000 lei pentru serviciile de apă şi canalizare prestate în ultimele zece luni de la preluarea serviciului de către operatorul orădean în octombrie 2010. După mai multe somaţii scrise, conducerea CAO a transmis săptămâna trecută administraţiei locale din comună un ultimatum prin care anunţa că, în cazul în care nu îşi încasează banii, începând cu 21 iulie va sista alimentarea cu apă.

Deocamdată, stop!

Ultimatumul CAO nu a avut niciun rezultat. "Joi, în jurul orei 15 domnul director Ovidiu Gavra a dat ordinul de sistare a serviciului de alimentare cu apă a comunei Biharia în urma căruia o echipă de muncitori a plecat în teren", a declarat Alin Sas, purtătorul de cuvânt al CAO.

Ordinul directorului nu a fost dus, însă, la îndeplinire. "Într-adevăr, angajaţii CAO au venit să oprească apa, dar imediat ce s-a aflat s-au adunat sătenii şi câţiva consilieri locali, au ieşit discuţii aşa că muncitorii au plecat", a declarat pentru BIHOREANUL, Szeghalmi Gyozo, viceprimarul de Biharia.

Szeghalmi consideră însă că sistarea debranşării este doar o amânare a inevitabilului. "Au plecat ei acum, dar dacă au ordin o să revină, dacă nu chiar azi, atunci mâine sau peste două zile şi până la urmă tot opresc apa", a declarat acesta.

Preţuri de Oradea...

CAO a preluat serviciul de furnizare a apei în Biharia în octombrie 2010 pentru a putea atrage fonduri europene în valoare de 5,8 milioane euro din care să reabiliteze reţelele de apă şi canalizare din comună prin intermediul proiectului Aparegio.

Transferul de responsabilităţi a însemnat pentru locuitorii comunei, automat, triplarea tarifului pe metrul cub de apă de la 1,1 lei la 3,31 lei pe metrul cub, prin alinierea tarifelor la nivelul celor din Oradea.

Deoarece încă de la prima factură primită locuitorii comunei s-au răsculat împotriva CAO, pentru a evita ieşirea comunei din Aparegio, conducerea Primăriei din localitate a cerut companiei să continue furnizarea apei dar să factureze consumul în contul administraţiei locale.

... buget de Biharia

Măsura populistă luată atunci de primarul Nagy Gizela se răsfrânge acum asupra întregii localităţi. Biharia este cel mai mare datornic al CAO după Electrocentrale şi comuna Sânmartin. "Problema este că toate facturile au fost emise pe Primărie, nu pe consumatori, iar până acum nu s-a plătit niciun ban pentru că bugetul local nu are fonduri să acopere aceste cheltuieli", a arătat viceprimarul.

Szeghalmi Gyozo spune că administraţia locală este, în principiu, de acord să plătească datoria către CAO, dar nu la nivelul pretins de companie. "Noi suntem de accord să plătim, dar numai cheltuielile reale făcute de CAO cu plata personalului sau a curentului electric, nu să plătim apa care de fapt iese din pământ", a declarat vicele.

În absenţa unei soluţii pentru plata datoriilor, situaţia din Biharia ameninţă să devină explozivă, cu atât mai mult cu cât CAO s-a arătat hotărâtă să îşi recupereze banii.