Maghiarii nu vor ca parcul Olosig să fie rebotezat cu denumirea de Mihai Viteazul. Adversari politici declaraţi, reprezentanţii UDMR şi PPMT, care se împart pe voturile minorităţii maghiare, s-au pronunţat joi împreună, în plenul şedinţei de Consiliu Local, împotriva rebotezării parcului.

UDMR-iştii, care deţin 6 mandate în Consiliul Local, s-au opus prin luări de cuvânt întărite prin vot, în vreme ce PPMT-iştii au susţinut în tăcere o pancartă pe care scria cu roşu şi verde, în română şi maghiară, "Lăsaţi strămoşii noştri să se odihnească în pace!".

Istoria oraşului

Reprezentaţii UDMR au argumentat arătând că denumirea Olosig face parte integrantă din istoria oraşului şi e prea importantă să fie schimbată. "Denumirea de Olosig este atestată din 1215. A fost unul din cele patru oraşe de sine stătătoare care, unite, au dat naştere oraşului Oradea aşa cum îl ştim acum. Numele locului a fost păstrat ulterior prin cimitirul Olosig care a fost lăsat în degradare pe vremea comunismului", a spus consilierul local Iulius Delorean.

UDMR-iştii au afirmat că este cel puţin deplasat ca municipalitatea să reboteze parcul, în condiţiile în care o bună parte din teren aparţine episcopiilor romano-catolică şi greco-catolică, iar acestea nu au fost consultate. "E ca şi cum aş avea o proprietate pe care o dau în chirie sau în folosinţă iar chiriaşul doreşte să o redenumească fără să mă consulte", a declarat consilierul Pasztor Sandor.

În replică, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, a spus că municipalitatea a făcut toate demersurile necesare pentru atribuirea noii denumiri. "Era strict necesar să avem avizul comisiei judeţene de atribuire de denumiri, l-am cerut şi acesta există. Nu era cazul să cerem avize şi de la cele două episcopii, deşi, din câte ştiu eu, au fost consultate", a spus Lipoveanu.

"E târziu!"

Pentru că UDMR-iştii au propus organizarea unei dezbateri publice pentru consultarea locuitorilor din zonă cu privire la rebotezarea parcului, PDL-istul Dorin Corcheş a spus că aceasta este inutilă.

"Acuma e târziu! Era necesară o dezbatere în momentul în care s-a dorit amenajarea acestui parc asupra unui cimitir. Acum aici avem alei, spaţii verzi... Dacă n-am fost în stare să păstrăm istoria locului, atunci să îi dăm un nou brand ca lumea, să înţeleagă omul că merge în parc, şi nu în cimitir, aşa cum e în memoria colectivă", a spus Corcheş.

În final, propunerea de hotărâre, care mai vizează, pe lângă rebotezarea parcului Olosig în Mihai Viteazul, şi ca parcul amenajat pe amplasamentul fostului cimitir din Nufărul să se numească Seleuş, a fost adoptată cu 20 de voturi pentru din partea consilierilor USL şi PDL, în opoziţia celor 6 reprezentanţi ai UDMR care au votat împotrivă.

Una din patru să fie maghiară!

UDMR-iştii au votat împotrivă şi la aprobarea listei cu denumiri pentru străzile nou create în Oradea, susţinând că lista nu respectă proporţia etnică a comunităţii maghiare din populaţia oraşului.

"De 15 ani în Consiliul Local funcţionează înţelegerea că, potrivit procentului de 25% a populaţiei de etnie maghiară, aproximativ la fiecare patru străzi una se denumeşte după numele unui reprezentant al minorităţii maghiare", a spus Pasztor Sandor.

UDMR-istul s-a arătat intrigat de faptul că, pe lista propusă spre vot de municipalitate, din cele circa 100 de denumiri propuse, doar 15 aparţin unor personalităţi maghiare.

Poziţia minoritarilor a fost contrată de liberalul Dan Octavian, care a spus că proporţia este respectată în continuare, chiar dacă este vorba de o înţelegere nescrisă, de vreme ce pe aceeaşi listă, 27 de denumiri aparţin unor personalităţi internaţionale, chiar dacă nu exclusiv maghiare.

"Nu doresc să intru în polemică, dar văd pe listă nume precum Arhimede, Einstein sau Benjamin Franklin, despre care nu se poate spune că ar fi româneşti. Cu acelaşi bun simţ, echilibru şi decenţă se cuvine să ne asumăm împreună aceste nume de străzi", a spus consilierul PNL.

Opinia acestuia a fost împărtăşită inclusiv de reprezentanţii opoziţiei, care au votat proiectul de hotărâre alături de USL, pe considerentul că, scăzând denumirile "neutre", cutuma convenită cu reprezentanţii minorităţilor ca una din patru străzi să poarte denumire maghiară este respectată.

Trebuia dezbătută public!

Reprezentanţii PDL şi-au nuanţat însă poziţia atunci când a fost supus dezbaterii proiectul de hotărâre referitor la revizuirea proiectului Pieţei Unirii şi aprobarea noilor indicatori tehnico-economici ai investiţiei.

Consilierul local Adelina Coste a votat împotriva proiectului, alături de UDMR, iar Cristian Ile s-a abţinut de la vot, gest echivalent unei opoziţii tăcute. În aceste condiţii, proiectul a fost adoptat cu doar 18 voturi "pentru", cu 4 mai mult decât limita minimă impusă de lege.

UDMR şi cei doi consilieri PDL au refuzat să voteze proiectul revizuit pe considerentul că acesta nu a fost dezbătut public, aşa cum s-a întâmplat cu vechiul proiect de reamenajare a pieţei conceput de arhitectul orădean Emodi Tamas.

"Am luat parte la prezentarea publică a primului proiect de reamenajare a Pieţei Unirii. Acel proiect s-a modificat substanţial şi nu s-a făcut o dezbatere publică. Or, discutăm aici de investiţii în valoare de 6,7 milioane de euro!", a avertizat consilierul Huszar Istvan.

Să fie şi statuia Sfântului Ladislau...

Huszar a spus că organizarea dezbaterii publice este o obligaţie legală care se impunea, cu atât mai mult cu cât este vorba de cea mai importantă piaţă publică a oraşului. Consilierul a spus că prin introducerea pe ordinea de zi a proiectului revizuit în ultima clipă municipalitatea forţează consilierii să voteze pentru adoptarea lui.

"Am înţeles că în piaţă va fi amplasat un obelisc, că va avea în vârf un înger, că va fi un aviator, nu se ştie, ori eu voi vota în necunoştinţă de cauză", a spus Huszar.

Colegul său, Ritli Csongor Ladislau, a susţinut şi el necesitatea organizării unei consultări publice. "Voi vota împotriva acestui proiect dacă nu s-a făcut dezbaterea publică, pentru ca aş fi propus ca în această piaţă să fie amplasată statuia Sfântului Ladislau. Obeliscul nu ştiu ce legătură are cu Oradea", a spus consilierul.

În replică la solicitările UDMR-iştilor, viceprimarul Mircea Mălan, cel care s-a implicat personal în reproiectarea Pieţei Unirii, a afirmat că proiectul revizuit nu a mai fost supus dezbaterii publice având în vedere că termenul de execuţie a lucrării a fost scurtat de necesitarea reproiectării.

"Nu am mai organizat dezbatere publică având în vedere timpul foarte scurt", a spus Mălan.

În final, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor UDMR, toate cele trei proiecte de hotărâri au fost adoptate prin votul masiv al reprezentaţilor USL.