Când Primăria a anunţat că vrea să transforme în cale de acces cu sens unic aleea pietonală dintre blocurile de pe strada Dobreştilor locuitorii din zonă au protestat. Nemulţumirea lor este de două ori mai mare acum, că firma Gamid Prodexim, câştigătoarea licitaţiei, a primit ordin să amenajeze aici drum cu două sensuri.

"Normal că nu îmi convine! Până acum a fost o zonă liniştită, dar de acum or să treacă toate maşinile pe sub geamul meu. În loc să amenajeze spaţii verzi şi locuri de parcare ca să nu mai intre toţi cu maşinile între blocuri, Primăria face şosea cu două sensuri, ca să nu mai ai unde te întoarce de maşini", a reclamat un orădean.

Locuitorii zonei se tem că transformarea străzii în şosea cu două sensuri de mers va diminua spaţiul verde dintre blocuri şi va umple zona de fum şi gălăgie. "Şi sens unic, cum a anunţat iniţial Primăria era prea mult, dar acum că vrea să facă drum cu două sensuri!", a spus reclamantul.

"Pentru locuitori se face"

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan, cel care s-a şi întâlnit cu orădenii din zonă pentru a-i informa cu privire la lucrări, susţine că măsura transformării străzii din cale de acces cu sens unic în drum cu dublu sens a fost luată în interesul orădenilor din zonă.

"Ne cerem scuze pentru disconfortul creat, dar noua stradă va fi făcută tocmai pentru locuitorii din zonă. În varianta iniţială, era dublu sens până la intrarea între blocuri venind dinspre Sovata şi sens unic pe o distanţă de circa 70 de metri până la strada Sfântul Apostol Andrei. Asta înseamnă că locuitorii blocurilor de pe porţiunea cu sens unic, când veneau acasă, erau obligaţi să ocolească cu maşina aproape un kilometru prin sensul giratoriu de la strada Carpaţi şi să se întoarcă pe strada Sovata. Ori asta înseamnă trafic în plus, cheltuieli în plus şi poluare în plus", a spus Mălan.

Viceprimarul spune că măsura luată de Primărie de amenajare a unui sens giratoriu în faţa Bisericii Sfântul Andrei şi de construire a unei artere cu două sensuri de mers pe strada Dobreşilor va fluidiza circulaţia în zonă şi, implicit, va reduce poluarea.

"Eu ştiu ce îi deranjează pe cei de pe Dobreştilor. Se tem că pe această stradă vor trece şi cei care locuiesc în blocurile turn din strada Sovata care până acum, dacă vroiau să meargă spre Rogerius, erau obligaţi să ocolească până în Sfântul Apostol Andrei, iar asta va creşte traficul pe stradă. Dar, până la urmă, acest trafic nu va fi atât de mare", a mai declarat edilul.

Se face oricum! 

Mircea Mălan a precizat că strada Dobreştilor trebuia oricum amenajată, pentru că era plină de pământ şi de gropi, iar în cadrul lucrărilor comandate de municipalitate aici vor fi amenajate 120 de locuri de parcare, alei şi spaţii verzi şi va fi introdusă reţeaua de canalizare pluvială.

Lucrările vor fi realizate de firma Gamid Prodexim pentru suma de 535.000 lei, care va trebui să le finalizeze în 90 de zile de la emiterea ordinului de execuţie şi predarea amplasamentului de către municipalitatea orădeană.