În timp ce liderii de la vârful UDMR minimalizează scandalul steagurilor secuieşti, dând vina pe excesul de zel atât al Guvernului României, cât şi al ambasadorului Ungariei la Bucureşti, reprezentanţii Uniunii de la alte nivele alimentează discordia interetnică, afişând cu mândrie atitudini naţionaliste antiromâneşti.

Este şi cazul consilierului municipal din Oradea Sárközi Zoltán, care în cursul nopţii de joi spre vineri a povestit pe pagina sa de Facebook un episod ce relevă educaţia şovină impregnată propriului său copil.

"Azi (n.r. - joi) am intrat cu fiul meu de 14 ani la Serviciul de Evidenţa Populaţiei (n.r. - din Oradea) pentru a-şi face carte de identitate. A urmat fotografierea când, însă, fiul meu a spus că el nu se pune în faţa aparatului până când nu se dă jos steagul românesc de pe perete. L-am liniştit că steagul nu se va vedea în poză şi abia atunci a acceptat să stea la pozat. Doar nu degeaba este fiul meu!", povesteşte cu orgoliu consilierul UDMR.

Abordat de BIHOREANUL pentru a-şi explica gestul, Sárközi s-a arătat deranjat de faptul că relatările de pe pagina sa de Facebook au ajuns în atenţia jurnaliştilor. "Dacă mă întrebaţi oficial, declaraţia mea oficială este că nu am postat nimic pe Facebook. Dar cum aţi ajuns dumneavoastră pe pagina mea de Facebook? Şi dacă mă întrebaţi neoficial, vă spun că omul postează ce vrea pe Facebook-ul lui", a spus Sárközi, refuzând să facă alte comentarii.

Sárközi Zoltán este consilier municipal din partea UDMR Oradea, aflat la al doilea mandat, făcând parte, culmea, din comisia de învăţământ şi cultură a Consiliului.

Solicitat, în conferinţă de presă, să comenteze gestul colegului său, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, membru în Camera Deputaţilor, s-a eschivat, condamnând în schimb scandalul creat în jurul arborării steagurilor secuieşti în judeţele Harghita şi Covasna, dar şi decizia municipalităţii de a schimba, la cererea locuitorilor, denumirea străzii Bajor Andor.

"Acest lucru este o ruşine, Bajor Andor merita mai mult de la Oradea, pentru că este un scriitor care l-a tradus inclusiv pe Eminescu în limba maghiară. Sunt dezamăgit că se dă curs de la cel mai înalt nivel unui asemenea tip de atitudine", a spus Szabo despre dorinţa riveranilor de modificare a denumirii străzii Bajor Andor, acceptată de Consiliul Local.

UPDATE:

După publicarea acestei ştiri, Sárközi şi-a restricţionat profilul de Facebook, postările sale nemaiputând fi văzute decât de prieteni, iar ulterior l-a făcut dispărut.