Caz revoltător la Parchetul Marghita, unde un bărbat reţinut joi pentru violarea fetiţei de 11 ani a concubinei sale a fost lăsat să plece acasă vineri.

Procurorii au refuzat să-i solicite arestarea dintr-un motiv halucinant: susţin că aşteaptă dovada experţilor că fetiţa nu şi-a dat consimţământul pentru a întreţine relaţii sexuale cu bărbatul care, acum, îi e şi tată vitreg, şi tatăl copilului ei. 

Sub ochii tuturor

Scandaloasa poveste a fost semnalată BIHOREANULUI de surse din comuna Spinuş, unde fetiţa locuieşte împreună cu mama, fratele ei geamăn şi o soră, în casa deţinută de concubinul mamei.

"Vânzătoarele de la magazinul din sat au văzut-o, în primăvară, că îi creşte burtica şi au anunţat-o pe asistenta socială din Primărie. La şcoală, fetiţa a fost chemată să spună ce s-a întâmplat, dar n-a vrut să zică nimic. A fost dusă la spital, acolo s-a stabilit că era însărcinată în cinci luni şi a fost anunţată Poliţia", spune sursa citată.

Bănuit de la început că este autorul, fapt pentru care a și fost audiat de poliţistul din comună, tatăl vitreg al fetiţei a negat că ar fi avut legături nefireşti cu aceasta. "A dat vina pe un alt copil. Știa că, fiind minor, acesta nu putea fi cercetat penal. Dar după ce fetiţa a născut, în luna octombrie, s-au prelevat probe de sânge, iar rezultatul a confirmat că el e tatăl copilului", mai spune sursa BIHOREANULUI.

Au lălăit-o, iar acum ezită...

Deşi Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita a fost sesizat încă din vară despre abuz, victima a fost lăsată la cheremul abuzatorului ei.

Între timp, fetița a născut un băiat.

Abia joi, când procurorii au primit rezultatul testului ADN, bărbatul a fost reţinut pentru 24 ore şi pus sub urmărire penală. Însă doar pentru act sexual cu un minor, nu pentru viol, ca şi cum o fetiţă în vârstă de 11 ani ar întreţine relaţii intime de plăcere cu un individ care i-ar putea fi tată! 

Motivul? Deşi ar fi avut o jumătate de an pentru a duce copila în faţa unor specialiști, care să o evaluze medico-legal, anchetatorii nici măcar nu s-au sinchisit. La dosarul cauzei nu există nici acum vreun document care să arate dacă violatorul a profitat de neajutorarea fetiţei care trăia sub acoperişul său, dacă a maltratat-o, a ameninţat-o ori a forţat-o în vreun fel să i se supună.

O recunoaşte anchetatorul din caz, procurorul Alexandru Lup, care e şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Marghita. Acesta invocă lipsa respectivului document pentru faptul că violatorul va fi lăsat acasă după expirarea perioadei reţinerii.

"Până nu avem negru pe alb dovada faptului că fetiţa nu şi-a dat consimţământul pentru actul sexual, nu este oportun să solicităm măsuri preventive", a declarat procurorul, chestionat de BIHOREANUL, fără să poată însă da o explicaţie plauzibilă pentru faptul că nu a solicitat din timp evaluarea victimei.

Le-ar fi stricat programul...

Decizia Parchetului Marghita s-a luat şi din considerente de comoditate: cererea ar fi trebuit analizată vineri şi le-ar fi stricat programul de weekend anchetatorilor, mai ales că presupune bătaie de cap cu proceduri birocratice. Asta, în condiţiile în care judecători, grefieri şi procurori deopotrivă sunt în plin protest şi şi-au suspendat activitatea!

Solicitat de BIHOREANUL să comunice dacă hotărârea de a lăsa liber un violator de copii are legătură cu protestul din Justiţie, reprezentantul Parchetului n-a negat. "Putem lua în calcul şi chestia asta", a spus Alexandru Lup, fără să intre în alte amănunte, precizând, în scimb, că "urmează să facem acea expertiză şi, în funcţie de rezultat, vom solicita măsuri preventive". 

În opinia lui, victima ar fi, oricum, în siguranţă. "A fost sesizată DGASPC. Fetiţa şi copilul ei au fost preluaţi şi sunt într-un centru de primire a minorilor abuzaţi", a spus magistratul. Asta mai lipsea, ca minora abuzată să fi rămas în aceeași casă cu abuzatorul!

Pe ea, n-o va mai putea viola, deci, prădătorul pe care tocmai l-au eliberat. E liber, în schimb, să caute o altă victimă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!