Scandalul iscat după destrămarea celei mai spectaculoase reţele de proxenetism de lux care acţiona prin intermediul unor agenţii de modeling pentru a plasa fotomodele unor politicieni, oameni de afaceri sau în saloanele Babylon, cel mai luxos bordel al Europei, este departe de a se stinge.

Fotografiile a cel puţin zece fotomodele orădence provenind de la agenţiile Amiart, patronată de Amelia Toth, şi Amalia Judea Art&Fashion au fost descoperite de BIHOREANUL pe pagina de internet prin care bordelul austriac îşi promovează fetiţele, deşi manechinele pretind că au fost acolo doar ca să pozeze pentru calendare şi reclame. La fel spun şi patroanele celor două agenţii, în ciuda faptului că numele lor apar într-un dosar de proxenetism întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), tocmai ca furnizoare de prostituate pentru Babylon...

Sex-Models

Întreaga urâţenie a modelingului românesc a ieşit recent la iveală într-un rechizitoriu-fluviu, de 300 de pagini, întocmit de DIICOT împotriva constănţeanului Cornel Costan, patronul Diva Models, şi a lui Ion Tămârjan - Star Models, originar din Slobozia. Cei doi au fost arestaţi şi trimişi în judecată pentru trafic de persoane după ce procurorii au probat că îşi foloseau agenţiile ca paravan pentru a plasa, pe bani grei, tinere pe piaţa prostituţiei de lux din România, în cluburi sau la locuinţele unor VIP-uri, precum deputatul PSD Robert Negoiţă, dar şi în cel mai vestit bordel al Europei, Babylon.

Tinerele erau alese din rândul celor care proveneau din familii modeste sau cu probleme. Nu erau puse la treabă cu forţa, ci li se promiteau bani şi alte favoruri în schimbul partidelor de sex pe care urmau să le "joace":  participări la emisiuni TV, titluri de miss, avansări în cariera de model sau chiar partide bune în măritiş.

La şedinţe în Austria

Aşa cum arăta BIHOREANUL săptămâna trecută, dintre fetele pomenite în rechizitoriu, patru erau orădence. Daniela Ruscaş, Simona Dâncuş, Raluca Plaştin, modele ale Agenţiei Ami Art, şi Simona Lungu, o bârlădeancă mutată la Oradea, au ajuns la Viena în perioada 2006-2008, sub pretextul unor şedinţe foto cerute de Peter Bretterklieber, patronul clubului Babylon.

Bretterklieber scotea cataloage cu care îşi promova clubul şi în care apăreau nu numai modele profesioniste, ci mai ales tinere care lucrau acolo. Potrivit anchetei, şedinţele erau făcute însă nu numai în scop de reclamă, ci şi ca modelele să aibă ceva serios de arătat acasă, dar mai ales ca un mijloc de a obţine încrederea fetelor care nu erau încă hotărâte să lucreze în club. Asta şi pentru că participarea presupunea încasarea unei sume destul de mari, de regulă 300 de euro. Între şedinţe, fetele erau ameţite cu cadouri şi convinse să presteze şi servicii sexuale clienţilor bordelului, în schimbul unor onorarii generoase. Evident, nu înainte ca cei doi proxeneţi să le testeze personal, iar apoi să le paseze şi lui Bretterklieber.

Pentru fetele livrate la Babylon, românii erau plătiţi regeşte. Patronul clubului a stabilit că din sumele încasate de la clienţi fetele să le dea celor doi proxeneţi câte 3000 de euro. Ulterior, însă, în urma unor reclamaţii făcute de clienţii tinerelor, cărora acestea s-au plâns, austriacul a acceptat să achite el comisionul, însă numai după al doilea sau al treilea "sejur" al fetelor, când suma s-ar fi justificat economic.

"Angela nu ştie, o să vadă"

08 amelia toth_1.jpgDeşi aveau date că patroana agenţiei Ami Art, Amelia Toth (foto), cu care fetele din Oradea aveau contract de colaborare, era implicată în afacere, procurorii au menajat-o şi nu au formulat acuzaţii împotriva ei, menţionând că era însărcinată pe perioada anchetei. Totuşi, convorbirile telefonice pe care ea sau soţul ei, Dan, le-au purtat cu proxeneţii, interceptate de procurori, demonstrează nu doar că a colaborat cu ei, ci chiar că a livrat personal fete bordelului austriac. Una dintre cele mai elocvente e cea dintre Amelia Toth şi Ion Tămârjan, zis Terra, din 10 aprilie 2008.

TIV (Tămârjan) - Aşa, Daniela, (Daniela Ruscaş, n.r.), am vorbit azi cu ea.

AMI (Amelia) - Da.

TIV - Pentru a merge în partea cealaltă, duminică.

AMI - Îhî, da.

TIV - Şi am zis că până la urmă o să meargă cu mine cu maşina, am înţeles că tu nu poţi să mergi.

AMI - Eu nu pot să merg weekend-ul acesta. Şi după ea o să merg nu în week-end, în timpul săptămânii, în 21 o să mă duc luni. (...)

TIV - Am înţeles. Ai mai vorbit, tu o duci pe Angela, fata aceea?

AMI - Da, pe ea vreau să o duc, că de-asta vreau să mă duc.

TIV - Bravo, bravo! Foarte bine. Dar ea ştie despre ce este vorba acolo?

AMI - Nu ştie, o să vadă.

"Te ajutăm să-i explicăm"

TIV - Am înţeles. Bine, hai că mai ţinem legătura atunci! Vrei să te ajutăm cu ceva acolo, dacă e să-i explicăm câteva lucruri, sau întelege ea despre ce e vorba?

AMI - Măi, nu ştiu, Peter (Peter Bretterklieber, n.r.) la un moment dat mi-a zis că o să, că are pe cineva care să vorbească cu ea, acum eu sincer, nu vreau să vorbesc. Nu ştiu cum să procedez.

TIV - Am înţeles. S-ar putea să încerc, să vin şi eu atunci în perioada aceea, dacă e, că acasă mai am pe cineva de adus, dar tot aşa sunt două persoane foarte dificile şi le-aş aduce decât pentru poze şi nu aş dori să se sperie şi să rămână şocate.

AMI - Că de-asta şi eu numai cu Angela mă duc. Şi eu am zis că poate mai iau încă o fată, să văd, mă mai gândesc eu pe cine, că na, mi-a zis Peter şi...

TIV - În afară de Angela tu mai duci pe cineva atunci?

AMI - Da, aş mai duce încă o fată! Că aşa a zis Peter, ca să aduc, să fie măcar două fete, că dacă tot plăteşte fotograful, na!

TIV - Cu echipa care m-am dus acum de la Iaşi am avut două care erau mai aşa, ele au fost OK, cealaltă, a treia a stat, s-a gândit şi uşor, uşor, adică trebuie să avem multă răbdare. Acum ele m-au sunat: Terra, ne pregătim peste o săptămână să plecăm, nu ştiu ce, una alta!

AMI - Super bine! Voi altfel puteţi să vorbiţi, eu nu!

TIV - Da, la tine e un pic mai dificil, d-asta mă gândeam, cum să-i spui tu ei acolo. Dar până să fie la faţa locului acolo, dacă vede...

AMI - Da, mergem, facem pozele şi apoi, ştii tu. De-acolo încolo, na, să vedem cum...

Exportatoarele din Oradea

Chestionată de BIHOREANUL pe marginea convorbirilor telefonice, Amelia Toth susţine că a fost o neînţelegere şi că discuţia despre plecările la Viena, la fel ca şi celelalte purtate cu Costan şi Tămârjan ar fi fost doar "la nivel declarativ" şi ca să nu-i supere pe cei doi. "Nu aveam intenţia să mă cert cu nimeni, dar nici să trimit pe nimeni la Viena. Eu am avut grijă să nu fiu nici măcar cazată acolo, la bordel. Noi făceam pozele şi veneam acasă", spune Amelia. Cât despre cele patru modele ale agenţiei dovedite că s-au prostituat, patroana Amiart susţine că erau doar colaboratoare ale agenţiei. "Ştiam cu ce se ocupă, dar nu m-a interesat. Eu nu am reguli stricte decât pentru cele care au contract ferm cu mine. Nu pot să le controlez".

În rechizitoriul DIICOT se specifică faptul că nu doar fetele Ameliei Toth au "vizitat" Babylon-ul, ci şi cele ale agenţiei Amalia Judea Art&Fashion, fără însă să se dea alte amănunte: "Cei care aduceau fete în club au fost inculpaţii, un anume Saho, din Bulgaria şi, în ultima perioadă de timp, Amalia Judea din Oradea".

Fetele Babylon

Că e aşa, BIHOREANUL s-a convins singur descoperind pozele orădencelor postate pe secţiunea din site-ul bordelului restricţionată publicului larg. Fotografiile sunt vizibile doar pentru cei care achită o taxă de 20 euro şi care devin astfel clienţi VIP. În contul sumei, ei primesc pentru 180 de zile un cod de acces spre paginile care conţin fetele disponibile din bordel, fotografiate în ipostaze cu tentă erotică, în lenjerie intimă sau topless.

Potrivit site-ului, fetele se tarifează de la o jumătate de oră, preţurile fiind diferite la cele trei saloane ale clubului: 400 de euro în Viena, 320 la Salzburg şi 350 la Klagenfurt, din care 150 de euro e tariful fetelor, iar restul partea firmei, pentru asigurarea condiţiilor. Fotografiile fetelor sunt împărţite în trei rubrici: "Girls", care se vrea cu pozele actualelor fete disponibile, "Archiv", în care sunt postate cele cu vechime, şi "Specials", care conţine calendare editate de clubul Babylon şi poze de grup.

Rubrica "Girls" prezintă şi fotografiile provocatoare a trei orădence de la Amalia Judea Art&Fashion. N.R, studentă în ultimul an la Medicină Dentară în Oradea, apare semidezbrăcată în fotografii publicate sub pseudonimul "Karina". Despre ea se spune că poate fi găsită la clubul din Klagenfurt, la fel ca L. C. alias "Estha", şi I.A.P, sub pseudonimul "Marina". Cea din urmă, studentă la Facultatea de Drept din Oradea şi reprezentanta României la Miss Bikini World în 2009, apare în nu mai puţin de trei seturi de pictoriale, în unele chiar afişându-şi sânii dezgoliţi.

Alte şapte fete, tot ale Amaliei Judea, au fost identificate de BIHOREANUL la rublica "Girls Specials", într-o serie de pictoriale fie de promovare a bordelului, fie în calendare editate de Babylon. E.B. pozează într-un pictorial de prezentare al noului bar al bordelului din Viena, D.P. şi A.B., învăţătoare suplinitoare, respectiv studentă la Facultatea de Arte Vizuale, se dezvăluie într-un pictorial numit "Penthouse Viena", R.P. îşi dezgoleşte sânii într-un shooting pe terasa clubului din Kalgenfurt, dar apare şi în lenjerie intimă într-o serie de poze din interior făcute alături de colege precum D.C., A.M.P. şi A.F.

"Nu le vede toată lumea"

Contactate de BIHOREANUL, toate modelele au declarat că au "vizitat" bordelul doar pentru a participa la şedinţe foto şi nicidecum pentru a presta servicii ca prostituate de lux. "Nu ni s-a cerut nimic. Am ajuns seara, dimineaţa am făcut şedinţa foto şi am venit acasă", spune N.R.

Totodată, fetele susţin că n-au avut cunoştinţă nici despre faptul că patronii bordelului se folosesc de fotografiile lor ca şi când ar fi angajatele stabilimentului. "O să cer Amaliei să vorbească acolo şi să fie scoase", afirmă A.I.P.

08 Amalia Judea.jpgAmalia Judea (foto) susţine că a dus modele la Viena doar pentru şedinţele foto destinate unui calendar şi ca reclamă pentru energizante şi pretinde că nu ştie nimic despre faptul că patronul bordelului a folosit pozele în cu totul alt scop. "Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva. Am găsit fete şi pe site-uri matrimoniale", spune Amalia, care nu vede o aşa mare tragedie în ce s-a întâmplat, căci "nu le vede chiar toată lumea". Patroana agenţiei pretinde că modelele ştiau unde merg, însă locul a fost ales de fotograf pentru că "este unul deosebit şi nimic altceva".

Legat de menţiunile inserate de procurori în rechizitoriu, Amalia susţine că nu sunt reale. "Sunt sigură că a fost o confuzie. Eu nu am dus fete decât pentru contracte, şedinţe foto, am fost de 5-6 ori. Au venit cu mine, au plecat cu mine. Niciuna nu a rămas să lucreze în club".

Femeia recunoaşte că a primit propuneri pentru a-şi trimite fetele la diverse petreceri private "deochiate" atât în ţară cât şi dincolo. "Sunt şi în Oradea destui care ar vrea aşa ceva. Dar nu am lăsat niciuna. Eu nu sunt Amelia şi Ami Art", punctează ea. Dar oare care o fi diferenţa? 


BORDEL DE LUX
Distracţie scumpă

Babylon, care se laudă cu "unele dintre cele mai frumoase femei din lume", e cunoscut în Austria şi nu numai, lanţul de bordeluri fiind considerat de presa europeană drept cel mai luxos din Europa. Clubul de noapte are stabilimente impunătoare în trei oraşe: Viena, unde ocupă palatul feudal Ringroad, Salzburg şi Klagenfurt, unde a fost amenajat în grandiosul castel Freyenthurn.

Toate au un interior decadent, cu tapeturi şi zugrăveli în culori aprinse, cu candelabre şi baldachine imense, cu restaurant şi camere cu mobilier stil şi băi welness. Doar ca să intri, trebuie să scoţi din buzunar 150 de euro, bani cu care poţi sta la bar de cu seară până a doua zi în zori, mâncarea şi băutura fiind incluse în taxă. Pentru şampanie şi vinuri trebuie să plăteşti suplimentar, fiind considerate produse de lux. Cea mai ieftină sticlă, de Moet Chandon, costă 290 de euro.

Fetele au tarif separat, de 150 euro pentru o jumătate de oră, la care se adaugă preţul camerei, între 170 şi 250 euro. Pentru o noapte întreagă, adică 8 ore, tariful ajunge la 1.900 de euro. Potrivit portalului, fetele sunt de toate naţionalităţile şi pot satisface toate gusturile, fiind învăţate să nu agaseze clienţii, să nu le facă invitaţii indecente ori să le pretindă plata consumaţiei.


SEX PENTRU FHM
Fotograf sau peşte?

Printre fetele care apar pe site-ul bordelului Babylon apare şi A.F. fosta asistentă a fotografului orădean Cristian Boroş, care, la rândul său a fost implicat, în urmă cu trei ani, într-un scandal sexual cu modele.

BIHOREANUL dezvăluia atunci cum Boroş, colaborator al revistei FHM, era acuzat de o orădeancă ce urma să apară în revistă, Gabriela Cosma, că i-a sugerat, atât ei cât şi altei fete, să facă sex cu angajaţi ai FHM sosiţi la Oradea pentru realizarea pictorialului, la Casa Albă. Localul era cunoscut ca un stabiliment de unde se puteau procura "fetiţe", aparţinând mătuşii lui Boroş, Emiliei Indrieş, care a şi fost cercetată într-un dosar de proxenetism.

Cele două tinere au refuzat, motiv pentru care fotograful a sunat un alt model, pe Carmen Boroş, mai dispus la compromisuri. La fel ca şi Cristi Boroş, Carmen a respins categoric dezvăluirile, punând totul pe seama invidiei.