Acum e oficial. Episcopia ortodoxă şi cea greco-catolică sunt în conflict deschis. După luni în şir în care a tăcut pe marginea subiectului bisericii din Văşad, Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei a transmis vineri un comunicat prin care acuză conducerea Episcopiei Greco-catolice de minciună.

În prima sa luare de poziţie oficială de la izbucnirea conflictului dintre credincioşii ortodocşi şi greco-catolici din Văşad pe marginea dreptului de proprietate asupra bisericii din localitate, Episcopia ortodoxă impută structurilor de conducere catolice de rit bizantin răspândirea unor "neadevăruri, exagerări şi chiar calomnii". Reprezentanţii ortodocşilor susţin că "tot ce s-a petrecut la Văşad demonstrează incapacitatea conducerii Episcopiei catolice de rit bizantin din Oradea de a promova dialogul".

Fără violenţă!

Conform comunicatului, reprezentanţii uniţilor au încercat să intre în biserica din Văşad, singura din localitate, pe 5 aprilie chiar înainte de sărbătoarea Floriilor. Uzând de o sentinţă definitivă şi irevocabilă care le recunoaşte dreptul de proprietate asupra bisericii, greco-catolicii ar fi încercat să preia lăcaşul de cult cu executorul judecătoresc, fără informarea şi consultarea prealabilă a Episcopiei Ortodoxe.

"Parohia ortodoxă a fost somată să predea biserica, moment care a stârnit protestul credincioşilor ortodocşi, în număr de 870 de persoane, în timp ce uniţii sunt doar 30, fără a exista acte de violenţă sau agresări fizice, aşa cum tendenţios au arătat reprezentanţii Episcopiei unite", se arată în comunicat.

Mai mult, ortodocşii susţin că a doua tentativă de executare silită, care a avut loc pe 26 aprilie, a fost "eşuată în mod intenţionat de partea greco-catolică" pentru a se putea victimiza "într-o campanie de presă exagerată".

"Ca în timpul ocupaţiei habsburgice"

Conform Biroului de presă al Episcopiei Ortodoxe "răspunsul înţelept şi echilibrat al credincioşilor ortodocşi din Văşad a dus în derizoriu abordarea meschină a celor care, în ochii lumii, vor să pară asupriţi şi nedreptăţiţi, uitând că doar cerşetorii îşi arată rănile!".

Potrivit comunicatului, "dovada maximă a bunei credinţe, din partea ortodocşilor creştini, a fost faptul că, imediat după Sfintele Paşti, parohia ortodoxă din Văşad şi-a amenajat un spaţiu liturgic provizoriu de slujire, în casa parohială părăsind în bună rânduială, sfântul lăcaş aflat în litigiu, în perspectiva înălţării unei noi biserici parohiale".

În acest context, prezenţa unităţii de jandarmi la intrarea greco-catolicilor în biserică în dimineaţa zilei de 3 mai s-a dovedit o desfăşurare de forţe inutilă. "Atitudinile agresive din ultima vreme ale uniaţilor şi spectacolul dezonorant pe care îl promovează, arată incapacitatea de a intra în dialog, în condiţii normale, preferându-se umilirea şi intimidarea credincioşilor ortodocşi majoritari, prin folosirea jandarmilor ca în timpul ocupaţiei habsburgice şi a executorului judecătoresc".

Slujirea alternativă nu e o soluţie

Reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe susţin că soluţia slujirii alternative oferită ortodocşilor de către greco-catolicii din Văşad de-a lungul negocierilor nu este viabilă. "Experienţa a dovedit că, în timp, apar blocaje provocate de greco-catolici, preoţii şi credincioşii ortodocşi majoritari având parte de tratamente umilitoare din partea clerului unit", se menţionează în comunicat.

Aceştia au arătat că soluţia slujirii alternative în biserica din localitatea Cheţ instituită în anul 2008 a funcţionat doar câteva luni după care ortodocşii din localitate nu au mai fost lăsaţi în lăcaşul de cult fiind nevoiţi să îşi construiască un an mai târziu o nouă biserică.

O scrisoare "pierdută"

Reconcilierea credincioşilor celor două biserici surori pare puţin probabilă în contextul în care inclusiv relaţiile dintre Episcopia Ortodoxă şi Episcopia Greco-catolică, reprezentante de episcopii Sofronie Drincec şi Virgil Bercea s-au deteriorat grav culminând cu renunţarea la minimele gesturi de politeţe între omologi.

"Deşi Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a trimis Episcopului unit Virgil Bercea, ca în fiecare an, scrisoare irenică (n.r. inspiratoare de pace) cu prilejul praznicului Învierii Domnului, acesta nu a răspuns, fiind pentru prima dată în ultimii cinci ani când nu a trimis scrisoare irenică de Paşti. De fapt, este singurul ierarh care, în acest an, nu a răspuns cu scrisoare irenică Preasfinţitului Părinte Sofronie, ci e preferat ca, în Săptămâna Patimilor şi în perioada pascală, să atace în presă Biserica Ortodoxă Română", se mai menţionează în comunicat.

Războiul comunicatelor

Conflictul dintre credincioşii ortodocşi şi greco-catolici din Văşad a izbucnit în primăvara acestui an, aceştia din urmă revendicând biserica în baza unei sentinţe defininitive şi executorii eliberată de Instanţă în cursul anului 2011. După încercarea nereuşită a credincioşilor uniţi de a intra în biserica din sat pe 5 aprilie 2012, conducerea Episcopiei Greco Catolice de Oradea au acuzat reprezentanţii Bisericii Ortodoxe că îşi incită credincioşii la acte de violenţă şi au reclamat "reacţia întârziată a autorităţilor".

În perioada care a urmat reprezentanţii bisericii unite au cerut în mod repetat Patriarhiei Române şi Episcopiei Ortodoxe de Oradea să se implice în detensionarea situaţiei şi a oferit ca soluţie de dezamorsare a conflictului varianta slujirii alternative.

Până la comunicatul de vineri, Biserica Ortodoxă s-a ferit să facă orice comentarii pe marginea conflictului de la Văşad.