"Până în prezent nu am primit de la Consiliul Local Oradea hotărârea privind înfiinţarea serviciului specializat de gestionare a câinilor comunitari şi regulamentul aferent, astfel încât nu pot să prezint o poziţie oficială a instituţiei", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, prefectul Claudiu Pop.

Declaraţia prefectului vine în contextul în care, săptămâna trecută, a fost adoptată o hotărâre de Consiliu prin care municipalitatea intenţionează să ridice de pe străzile oraşului toţi câinii vagabonzi, iar pe cei nerevendicaţi, neadoptaţi, bătrâni şi bolnavi incurabil să-i poată eutanasia în termen de şapte zile de la capturare, ceea ce a stârnit furia a circa 40 de orădeni care, la şedinţa de Consiliu, nu s-au ferit să-l huiduie pe primar.

"Am primit peste 2.000 de mailuri la Prefectură, unii expeditori susţinând, alţii opunându-se la măsurile prevăzute în hotărârea de Consiliu", a precizat prefectul Claudiu Pop, adăugând că se va pronunţa oficial abia după ce juriştii instituţiei îşi vor fi spus cuvântul cu privire la actul normativ al municipalităţii.

Cu toate acestea, Pop a afirmat că îşi va face datoria de prefect în aşa fel încât să asigure respectarea legalităţii, dar şi protecţia cetăţenilor faţă de pericolul de a fi muşcaţi sau îmbolnăviţi de câinii vagabonzi. "Vreau să asigur pe toată lumea că voi veghea la respectarea legalităţii şi pentru ca fiecare cetăţean să fie în siguranţă în fiecare municipiu, oraş şi comună. Nu voi putea accepta ca oamenii să fie în situaţia de a fi atacaţi de un câine sau de o haită de câini", a spus prefectul.