Un grup de circa 20 de persoane, condus de Ciprian Toie, liderul Sindicatului Ansamblului Folcloric Crişana din cadrul Filarmonicii de Stat Oradea, a depus miercuri la Consiliul Judeţean un memoriu adresat preşedintelui Radu Ţîrle, cerând demiterea directorului artistic al Ansamblului, Leontin Ciucur.

Memoriul enumeră "câteva dintre abuzurile făcute de domnul director artistic Leontin Ciucur pe parcursul celor cinci ani de când deţine această funcţie".

Leontin Ciucur.jpgAngajaţii arată că Leontin Ciucur (foto) ocupă funcţia fără să aibă studii de specialitate, precum şi faptul că abuzează de ea pentru a-i pedepsi pe artiştii care nu sunt de acord cu modul în care conduce Ansamblul. Astfel, se menţionează că Ciucur a transferat ilegal două interprete de muzică populară românească (Mariana Negrean şi Cornelia Covaciu) la Ansamblul Nagyvarad (deşi acestea nu cunosc limba maghiară), dar şi un episod când Ciucur a agresat-o fizic pe una din artiste, "faptă aflată sub anchetă la Poliţia Municipiului Oradea".

De asemenea, sindicaliştii arată că Ciucur încalcă prevederile Statutului Colegiului Artistic al Ansamblului, care este parte integrantă din Contractul Colectiv de Muncă. "Nu consultă niciodată Colegiul Artistic. Singur hotărăşte şi câte spectacole se fac, şi felul cum să se desfăşoare ele, chit că nu are studii de specialitate", a declarat pentru BIHOREANUL liderul sindical Ciprian Toie.

Totodată, artiştii afirmă că Leontin Ciucur risipeşte banii instituţiei pe turnee în străinătate "care de fapt au fost excursii de plăcere", în timp ce refuză achiziţia de instrumente "deşi cele aflate în dotare sunt de mult uzate".

În încheierea memoriului, reprezentanţii sindicatului arată că Ciucur ar fi făcut şi alte abuzuri, şi că le vor aduce la cunoştinţa conducerii CJ "de îndată ce vom intra în posesia oricăror documente care le vor putea proba".

"Noi vrem şi să se revină la organigrama aprobată la începutul anului, căci la cea adoptată luna trecută de Consiliul de Administraţie al Filarmonicii s-a ajuns fără consultarea noastră. Nu-i normal să fie concediaţi patru instrumentişti de la orchestra simfonică şi trei de la orchestra populară, dar Filarmonica să aibă trei şefi, adică managerul Todor Albert şi doi directori artistici", a mai spus liderul Sindicatului Ansamblului Crişana, Ciprian Toie.

La rându-i, dirijorul Sorin Miescu a afirmat că Ciucur l-a ameninţat în dese rânduri "că mă dă afară". "Acum văd că şi-a văzut visul cu ochii. Pe mine mă pune pe liber pe motiv că e criză şi că am ore la Liceul de Artă, dar salariile mele de la liceu şi de la Filarmonică, adunate, nu sunt nici pe jumătate cât salariul lui de director. Asta ca să nu mai vorbim că nu are studii şi că este şi patron la o firmă foarte prosperă...", a spus dirijorul Miescu.

Muzicienii puşi pe liber au precizat că au deschis deja procese atât împotriva conducerii Filarmonicii, cât şi a lui Ciucur personal.

Memoriul depus de sindicaliştii de la Ansamblul Crişana urmează să fie analizat de preşedintele CJ, care la ora înregistrării lui se afla la sediul Spitalului Judeţean, într-o şedinţă cu conducerea acestei unităţi.