După ce, miercuri, consilierii judeţeni PNL au lipsit, din nou, de la şedinţa convocată de preşedintele Pásztor Sándor pentru confirmarea mandatului pentru Adrian Szatmari, care va lua locul fostei PSD-iste Ana Maria Tiron, acesta a dat Consiliul Judeţean, dar şi pe cei 17 consilieri liberali în judecată, cerând Tribunalului Bhor "obligarea lor să facă validarea lui în funcţie".

Acţiunea a fost înregistrată, miercuri, la secţia de Contencios Administrativ din Tribunalul Bihor, şi se află în procedură prealabilă, adică instanţa va analiza dacă solicitarea îndeplineşte cerinţele legale de chemare în judecată.

Contactat de BIHOREANUL, vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, lider al PSD Bihor, susţine demersul colegului său de partid. "Consiliul Judeţean a trecut pe ordinea de zi, în mai multe rânduri, validarea calităţii de consilier judeţean a domnului Szatmari, ordine de zi pe care consilierii liberali nu au votat-o. E dreptul domnului Szatmari să se adreseze Justiţiei", a declarat Mang.

Liderul PSD Bihor este convins că demersul acestuia va avea câştig de cauză. "Au fost mai multe situaţii similare în ţară, iar instanţele au dat câştig de cauză consilierilor, obligând consiliile locale sau judeţene, după caz, să valideze mandatele", a mai spus liderul PSD Bihor.

De cealaltă parte, Ionel Avrigeanu, liderul grupului de consilieri judeţeni PNL e convins că acţiunea PSD-istului va fi respinsă. "Foarte bine a făcut. Ce pot să comentez eu? Noi nu ne-am exprimat în niciun moment votul privind validarea domnului Szatmari. Deci domnul Szatmari nu a fost nici validat, nici invalidat. Nu are niciun fundament să ne acţioneze în instanţă", a comentat Avrigeanu.

Nu este pentru prima oară când disputele politice dintre consilierii din alianţa PSD-UDMR-ALDE pe de o parte şi PNL, pe de alta, se tranşează în instanţă. 

După cum se ştie, în ianuarie, PNL Bihor a dat în judecată Consiliul Judeţean şi conducerea instituţiei, invocând faptul că la şedinţa de constituire a CJ Bihor preşedintele de şedinţă a fost ales "în mod nelegal" deoarece nu a fost respectat secretul votului consilierilor. Iniţial, Tribunalul Bihor le-a dat dreptate liberalilor, însă hotărârea instanţei a fost atacată la Curtea de Apel Oradea şi strămutată la Timişoara unde acţiunea liberalilor a fost, în final, respinsă.

Pe de altă parte, şi Consiliul Judeţean a dat PNL Bihor în judecată, pe motiv că aleşii PNL blochează "în mod abuziv" proiectele judeţului. Şefii CJ Bihor au anunţat, însă, luni, că vor să renunţe la procesul împotriva PNL. "Noi demonstrăm acum că suntem gentlemeni şi retragem procesul. Dar cât timp va mai trebui să înţelegem că rezultatul a fost 18 versus 17?", a spus preşedintele Pasztor Sandor.