Procesul disciplinar declanşat faţă de procurorii Ciprian Man (foto stânga) şi Cristian Ardelean (foto dreapta), în cazul înregistrărilor din sediul DNA Oradea în care apar cinci procurori, printre care şi cei doi, vorbind despre “liniştirea” unor judecători, a fost respins, miercuri, de Secţia pentru procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii.

Verdictul s-a dat fără ca Secţia pentru procurori în materie disciplinară din CSM să mai analizeze cazul, pe fond, respingându-l din cauza unui viciu de procedură, şi anume că acţiunea a fost avizată de inspectorul şef Lucian Netejoru, la vremea respectiv instalat șef interimar al Inspecției Judiciare, fără respectarea normelor europene.

"S-a pus în practică hotărârea Curţii Europene de Justiţie, care stabileşte în afara oricărui dubiu că numirea inspectorului şef în septembrie 2018 a fost una politică şi încalcă tratatul Uniunii Europene. Practic toate actele întocmite în timpul interimatului inspectorului şef, în perioada septembrie 2018 - mai 2019, sunt nule. Prezenta cauză a fost constituită în baza sesizării din oficiu a inspectorului şef, iar toate actele pe care le-a întocmit ulterior, repartizarea dosarului, avizarea începerii cercetării, sunt nule", a explicat, miercuri, pentru BIHOREANUL, procurorul Cristian Ardelean.

Acesta a precizat că, în timpul procesului disciplinar, atât el cât şi procurorul Ciprian Man au ridicat mai multe excepţii, printre care şi nerespectarea repartizării aleatorii. "Adică nu a fost desemnat aleatoriu inspectorul care să cerceteze cauza, aşa cum prevede procedura în materie", a mai arătat Ardelean. 

Procurorul consideră, de asemenea, și că acţiunea nu a avut temei. "Nu s-a probat niciodată că acele înregistrări sunt autentice, nu se ştie cine le-a făcut, când, ce mijloc a utilizat şi în ce scop au fost făcute. Pe de altă parte, s-a considerat că acele afirmaţii s-au făcut într-un spaţiu public, că sediul DNA, o instituţie securizată, este un spaţiu public, unde orice putea intra şi auzi ce se discută, ceea ce nu este adevărat", a mai spus Ardelean. 

Soluţia Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din CSM mai poate fi atacată de Inspecţia Judiciară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

După cum se ştie, cei doi procurori orădeni au fost revocaţi din funcţiile de procuror DNA în 2019, în urma unor hotărâri luate de Secţia de procurori a CSM prin care li s-au imputat părerile exprimate într-o înregistrare din sediul DNA Oradea, difuzată în spaţiul public de avocatul Răzvan Doseanu, în care vorbeau despre judecători favorabili şi nefavorabili şi despre "liniştirea" celor din urmă.

Discuţiile s-au purtat într-un cadru mai larg, în înregistrare auzindu-se şi vocea procurorului Adrian Muntean, Cosmin Pantea şi Lucian Rus. Dintre aceştia din urmă, Muntean şi Pantea plecaseră deja din DNA  în 2018, primul la cerere, în timp ce Pantea a fost nevoit să plece pentru că, după noile reglementări, nu îndeplinea condiţiile de vechime. Lucian Rus, în schimb, este şi în prezent procuror DNA, fiind delegat la şefia structurii din Timişoara. 

În cazul lui Ardelean şi Man, CSM a apreciat că menţinerea lor în această structură ar aduce nu doar prejudicii de imagine, ci şi "o percepţie eronată în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie", aceeaşi înregistrare făcând şi obiectul unui dosar deschis de Secţia de anchetă a magistraţilor din Parchetul General, nici până azi soluţionat.

Ulterior, Inspecţia Judiciară i-a trimis pe cei doi procurori în judecată disciplinară, reproşându-le "manifestări ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu", pe marginea aceloraşi discuţii din sediul DNA Oradea, dar și „limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea, de natură a contraria şi indigna opinia publică” și implicarea în „activităţi care prin natura lor pot crea îndoieli cu privire la seriozitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea procurorilor".