Biroul de presă al DNA a transmis, sâmbătă, un comunicat referitor la apariţia în spaţiul public a înregistrării discuţiei purtate între procurorii din cadrul Serviciului teritorial Oradea, în care, în premieră absolută, conducerea instituţiei anunţă că se delimitează "de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor".

"Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor, susţinând în mod constant că procurorii DNA trebuie să îşi desfăşoare activitatea de urmărire penală cu imparţialitate şi stricta respectare a legii şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor", se precizează în informare.

Totodată, potrivit comunicatului, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunităţi de Parchet, atât cu privire la realitatea înregistrării apărute în spaţiul public cât şi la conţinutul acesteia, mai precis legat de "eventualele nelegalităţi în declanşarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistraţi". 

În informare se arată şi că, din dispoziţia conducerii centrale a DNA, în cursul anului 2018, procurorul şef adjunct, cel care coordonează această subunitate, a efectuat două controale - în martie şi decembrie 2018 -, iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul sef al acestui Serviciu (n.r.: Adrian Muntean), "propunere care a fost însuşită şi materializată prin delegarea unui alt magistrat în această funcţie de conducere, începând cu data de 1 aprilie 2018" (n.r: procurora Felicia Popovici).

De asemenea, DNA mai precizează că, din dispoziţia conducerii DNA, au fost preluate la Structura Centrală două cauze care vizau magistraţi şi în care ulterior s-a dispus soluţia clasării.

"În cursul aceluiaşi an, Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reţinând deficienţe manageriale în sarcina celor doi procurori şefi care au îndeplinit funcţii de şefi în ultimii ani. În acelaşi raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură şi instanţele de judecată", a mai transmis DNA.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Ministerul Public a anunţat, vineri seară, că procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început o anchetă, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio cu discuţii purtate între procurori din cadrul DNA Oradea. Conversația a fost publicată de avocatul orădean Răzvan Doseanu și prezintă o presupusă conversaţie dintre procurori ai DNA Oradea, purtate în sediul instituţiei, în timpul cărora anchetatorii se plâng de "tensiuni" în sala de judecată, de complete favorabile şi altele nefavorabile.

În esenţă, înregistrarea, despre care Doseanu zice că e făcută în ianuarie 2018, arată cum procurorii bârfesc pe tema judecătorilor de rea credinţă, respectiv completele care le sunt potrivnice şi povestesc cum se vor linişti aceştia după ce îşi vor vedea colegii trimişi în judecată. 

„Posibil sa fie autentica, posibil sa nu fie autentica, desi personal recunosc vocile tuturor procurorilor posibili participanti. Participanti posibili: procurori Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin si Rus Lucian. Cer public DNA Oradea sa dezminta autenticitatea inregistrarii. Daca e reala apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea si cele nefavorabile, despre actiuni de intimidare a judecatorilor prin trimiterea a 2 judecatori in judecata. Nume importante ce apar in discutie: judecatori Denisa Vidican, Cioflan Adina, Soane Laura, Udroiu Mihail Filimon Florin, Musta Ovidiu, Berindei Olimpiu Daniel, Mihaela Patraus, Roman Florica ( Curtea de Apel Oradea ), Bic Denisa, Vlad Marian ( Tribunalul Bihor la un moment dat ), judecatoarele Haiduc Simona, Miclo Laura, Remus Nemes ( Tribunalul Satu Mare ). Daca inregistrarea e autentica ar trebui sa urmeze arestari la DNA Oradea. Daca nu e autentica trebuie sa vedem ce apecialist a putut folosi vocile a 5 procurori. Vocea cea mai puternica din inregistrare pare a fi a procurorului Man Ciprian. Cine e autorul inregostrarii si care e scopul acesteia ramane de stabilit ...”, a scris Doseanu pe pagina sa de Facebook.

Mai multe detalii pe această temă, citiți în BIHOREANUL de luni.