Scandalul listelor PSD Bihor pentru alegerile parlamentare a fost stins, ba chiar nici n-a existat, au susţinut luni, în două conferinţe de presă diferite, preşedintele organizaţiei, Ioan Mang, şi preşedintele executiv Emilian Pavel, despre care o parte a presei locale arăta că a forţat includerea unui coleg pe un loc eligibil fluturând ameninţarea demisiei sau chiar făcând uz de ea.

Comisie de selecţie

La prima oră a dimineţii de luni, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, s-a întâlnit cu jurnaliştii pentru a dezminţi existenţa tensiunilor interne provocate de configurarea listelor în ce priveşte poziţiile eligibile, spunând că procedura stabilirii viitorilor candidaţi a fost democratică şi a parcurs mai multe etape, începând din luna august, când nu mai puţin de 26 de membri şi-au depus scrisorile de intenţie pentru a ajunge pe listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor.

Mang a afirmat că la începutul lunii septembrie, în Biroul Permanent Judeţean „s-a luat decizia să se constituite o comisie care să analizeze dosarele” pretendenţilor, prin punctarea îndeplinirii a 9 criterii, între care activitatea profesională şi cea politică de până acum, din ea făcând parte patru primari de comune, secretara organizaţiei, Ana Maria Tiron, vicepreşedinţii Gheorghiţă Lupău şi Florian Oros, şefa Organizaţiei de Femei, Lia Pop, şi europarlamentarul Emilian Pavel, care a şi „coordonat-o”.

Mang a spus că membrii comisiei au punctat separat fiecare dosar, iar el a centralizat rezultatele, acestea propulsându-i la Senat pe primele două locuri pe actualul senator Florian Bodog şi pe şeful AJPIS, Felix Cozma (care, pentru a candida, a trebuit să renunţe la funcţia publică), iar la Camera Deputaţilor „au trecut baremul” fostul subprefect PDL-PNL Cristian Bitea, fosta candidată la Primăria Oradea Adelina Coste, deputatul Gheorghe Bogdan, consilierul judeţean Bujor Chirilă, urmat de alt consilier judeţean, Gheorghe Ţara, şi alţii.

Mang spune că listele rezultate au fost votate de Biroul Permanent Judeţean, care a determinat un alt clasament. „Sigur, n-am putut merge la Bucureşti cu acea listă”, a mai spus Mang, astfel că, împreună cu preşedintele partidului, Liviu Dragnea, l-a lămurit pe Bitea să se retragă, cu perspectiva ca după ce PSD revine la guvernare să-i asigure o carieră şi mai consistentă la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, unde în prezent fostul pedelist este vicepreşedinte.

Reconfigurare de listă

Şeful PSD Bihor a afirmat că lista pentru Deputăţie a fost reordonată după o discuţie cu toţi primarii social-democraţi din judeţ, astfel că pe primul loc a urcat fostul edil din Drăgăneşti, Gheorghe Bogdan, urmat de Adelina Coste, de deputatul Ioan Roman şi de pensionarul Dumitru Gherman, argumentul fiind că fostul primar din Ţeţchea, Bujor Chirilă (deşi a renunţat la Primărie astă primăvară şi a candidat la Consiliul Judeţean cu promisiunea că acum va primi un loc eligibil la Cameră), precum şi celălalt consilier judeţean, Gheorghe Ţara, au acceptat să nu candideze pe poziţii eligibile pentru ca liberalii să nu facă probleme alianţei PSD-UDMR din CJ.

„Am avut informaţii că consilierii PNL nu ar fi validat următorii de pe lista noastră pentru CJ”, a motivat Mang motivul scoaterii de pe listă a lui Chirilă. De altfel, Mang a spus că nici el nu s-a trecut pe listă, din acelaşi motiv, chiar dacă o colegă de-a lui, primăriţa Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, s-a pus cap de listă pentru a o „trage” în sus, deşi a anunţat că nu va pleca în Parlament. „Noi gândim altfel, nu cred că dă bine la electoratul bihorean o păcăleală că mă pun primul, dar nu plec în Parlament”, a spus el.

În schimb, Mang a lăudat colegi care au acceptat să candideze fără a avea nicio şansă, precum şefa organizaţiei din Diosig, Ioana Mariana Rus, şi cel din Ştei, Lucian Ropa, doctor în istorie.

„Am fost prea democratic”

Mang a mai afirmat că, practic, singura neînţelegere din organizaţie a vizat prezenţa sau nu pe un loc eligibil a şefului TSD Bihor, Octavian Caciora, 25 ani, absolvent de Drept, pe care predecesorul său, europarlamentarul Emilian Pavel, l-ar fi vrut pe locul trei la Deputăţie, dar nu l-au vrut ceilalţi colegi, aşa încât şi Biroul Permanent Judeţean, şi Comitetul Executiv Judeţean au votat lista în configuraţia stabilită anterior.

„Unii mi-au adus acuze că am fost prea democratic. Acum avem lista pe care şi-au dorit-o organizaţiile locale, pe care au votat-o Biroul şi Comitetul Executiv. Este lista rezultat al democraţiei, dusă chiar prea departe, dar democraţie adevărată. Un singur om este nemulţumit, dl Emilian Pavel, care şi-a exprimat în presă nemulţumirea. Cred că este o greşeală să te pui împotriva democraţiei din partid, şi cine face asta nu e bine”, a spus Mang. El a subliniat că „listele nu se fac cu loc pentru TSD, pentru Femei sau pentru Pensionari”, iar pe de altă parte a clarificat chestiunea demisiilor lui Pavel şi a Liei Pop, spunând că, personal, „nu am primit nicio demisie”, dar sugerând că profesoara Pop „a vrut demult să se retragă”.

De asemenea, Mang a mai spus că au existat „supărări” şi la Lila Debelka, dornică de un loc eligibil la Deputăţie în judeţ, care va candida pe listele pentru Diaspora, dar tot pe un loc neeligibil.

„Nu mi-am dat demisia”

După doar o jumătate de oră, europarlamentarul Emilian Pavel a comentat şi el problema listelor de candidaţi a PSD Bihor, afirmând că nici măcar nu i-a trecut prin cap să renunţe la funcţia de preşedinte executiv al organizaţiei şi că, deşi l-ar fi vrut pe şeful TSD deputat, îi va sprijini pe candidaţii stabiliţi de partid.

„Nu mi-am dat demisia din preşedinte executiv, nici nu concep să-mi dau demisia dintr-o funcţie atât de importantă pe considerentul prezenţei sau nu pe listă a unui coleg, nici măcar de la TSD, al cărui preşedinte am fost zece ani”, a spus Pavel, adăugând că „voi fi în noiembrie şi în decembrie alături de cei care candidează”, pentru că „este foarte important ca PSD să revină la guvernare”.

Pavel a dezminţit că vineri i-ar fi trimis lui Mang un SMS (de la Bruxelles) în care s-a declarat jignit şi a vorbit despre demisie, afirmând că poate arăta jurnaliştilor textul mesajului după conferinţa de presă, ceea ce însă după conferinţă nu a mai făcut.

Altfel spus, dacă săptămâna trecută cei doi şefi ai PSD Bihor, cel mare, Ioan Mang, şi cel mic, Emilian Pavel, s-au contrat pe liste, iar acesta din urmă a făcut uz de forţă, se pare că sfârşitul de săptămână le-a fost „sfetnic bun”, negociind pacea în numele binelui partidului. Aşa că listele, astfel cum le-a vrut Mang şi organizaţia, urmează să fie validate şi de conducerea  centrală a partidului. Iar preferinţele lui Pavel trebuie să mai aştepte cel puţin încă patru ani...