Chiar dacă timid, apar deja indicii potrivit cărora listele electorale permanente păstrează încă numele unor persoane decedate, care în mod eronat pot fi luate în calcul la stabilirea unui cvorum mai mare decât cel real pentru validarea Referendumului privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

La Oradea, Serviciul de Evidenţa Persoanelor din cadrul municipalităţii a trecut la verificarea situaţiilor persoanelor decedate în ultimii patru ani, găsind mai multe cazuri de persoane care, deşi au încetat din viaţă între anii 2008-2012, mai figurează şi acum pe listele electorale.

"Luni am început, în regie proprie, să verificăm actele de înhumare ale persoanelor decedate între anii 2008-2012. Din 93 de situaţii în care am eliberat autorizaţii de înhumare pentru persoane decedate în Oradea sau pentru persoane având domiciliul în Oradea şi decedate în străinătate, pe care aparţinătorii au dorit să le înhumeze în Oradea, am constatat că în 15 situaţii aparţinătorii decedaţilor nu au dus la bun sfârşit aşa-numita operaţiune de transcriere a actelor de deces în evidenţele de stare civilă", a declarat marţi pentru BIHOREANUL Cristian Popescu, şeful Serviciului de Evidenţa Persoanelor Oradea.

Altfel spus, deşi în cele 15 situaţii există dovezi certe că tot atâtea persoane au încetat din viaţă, ele continuă să figureze în bazele de date ca fiind în viaţă şi, deci, numele lor apar inclusiv pe listele electorale permanente.

Cristian Popescu a afirmat că următoarea etapă a verificărilor pe care le va efectua Serviciul de Evidenţa Persoanelor Oradea va fi în baza de date a deceselor din perioada 2008-2012, adică situaţia celor 30.241 de decese consemnate oficial pentru persoane cu identitate cunoscută decedate în Oradea sau în străinătate şi ai căror aparţinători au cerut transcrierea în Oradea a certificatelor de deces emise în străinătate.

Cu toate acestea, Popescu a precizat că în această fază este vorba doar despre verificări făcute orientativ, strict în ce priveşte persoanele decedate. Pentru o verificare completă şi relevantă, a spus şeful Serviciului de Evidenţa Persoanelor Oradea, este nevoie ca Guvernul să emită un act normativ care să indice, oficial, cum anume să aibă loc verificarea bazei de date privind evidenţa populaţiei.

"Deocamdată, verificările făcute de noi sunt în regie proprie. Pentru o verificare completă, avem nevoie de o Hotărâre de Guvern care să arate ce şi cum anume să verificăm în bazele de date privind evidenţa populaţiei. Fără un asemenea act normativ, riscăm să se repete experienţa de la Recensământul populaţiei din toamna anului trecut, când ba era nevoie, ba nu era nevoie de CNP-ul persoanelor. Iar noi nu ne permitem să facem greşeli, pentru că nu ne permitem să batem de două ori la uşile orădenilor", a spus Cristian Popescu.

Actualizarea listelor electorale permanente are ca miză stabilirea cvorumului necesar pentru validarea rezultatelor Referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, în condiţiile în care aceste liste atestă existenţa a circa 18,2 milioane de alegători, iar pe de altă parte Guvernul susţine că, în realitate, numărul alegătorilor din listele permanente ar fi mai mic cu aproximativ 2-3 milioane de persoane.