Maidanezii orădenilor sunt subiect de anchetă. Adăpostul de câini fără stăpân "Grivei", dat de municipalitate în grija Administraţiei Domeniului Public, face obiectul unui dosar deschis în cursul lunii decembrie în urma unei reclamaţii privind fapte de cruzime împotriva animalelor.

"În cursul lunii decembrie o echipă de anchetă a stat la adăpost mai bine de cinci ore. Un procuror, însoţit de poliţişti şi jandarmi, a ridicat toate registrele şi a numărat câinii din adăpost. Am înţeles că ancheta a fost declanşată în urma unei reclamaţii privind fapte de cruzime împotriva animalelor", a declarat pentru BIHOREANUL Liviu Andrica, directorul ADP.

Până la această oră conducerea municipalităţii nu a fost înştiinţată cu privire la faptele care li se impută. "Am înţeles că Procuratura a declanşat o anchetă, dar nu am nicio informaţie oficială cu privire la acest lucru. Dacă vor avea ceva să ne impute, sunt convins că ne vor aduce la cunoştinţă", a spus primarul Ilie Bolojan.

Cu burta spintecată...

Scandalul privind măcelul împotriva câinilor practicat de ADP a fost declanşat în cursul lunii noiembrie 2011, când o poză cu un câine cărat în braţe de un îngrijitor a devenit viral pe Internet.

Animalul avea bruta spintecată şi îi atârnau intestinele pe afară. La acea dată conducerea ADP a dat publicităţii un comunicat potrivit căruia maidanezul fusese sterilizat, ţinut două zile la izolator, dar după depunerea în ţarc i s-a desfăcut operaţia. Animalul a fost cusut din nou, dezinfectat şi s-a însănătoşit.

caine_1.jpgLa începutul acestei săptămâni, conducerea ADP a fost chemată să dea explicaţii din nou. În cursul zilei de duminică, poze cu hoituri de câini sfâşiate au fost postate pe internet şi trimise redacţiilor locale. Foşti voluntari SOS Dogs susţin că imaginile au fost făcute în adăpostul "Grivei" şi reprezintă maidanezi mâncaţi de vii de dulăii mai mari din ţarcuri în urma înfometării sistematice la care ar fi supuşi.

Interesant este, însă ,că pozele par să provină din surse distincte. Dacă imaginile făcute în mod evident în adăpost poartă data şi ora la care au fost făcute, fotografiile horror omit această informaţie.

"Nu sunt făcute la noi"

De altfel, contactaţi de BIHOREANUL reprezentanţii ADP resping toate acuzaţiile, susţinând chiar că imaginile nici măcar nu au fost făcute în adăpost. "Pozele cu câini morţi nu sunt făcute la noi în adăpost. Dacă te uiţi atent o să vezi că animalele moarte sunt întinse pe iarbă, iar adăpostul "Grivei" a fost pietruit, ca să nu stea căţeii în noroi", spune Liviu Andrica, directorul ADP.

Directorul susţine că aceleaşi poze cu câini ucişi au mai fost vechiculate pe Internet la sfâşitul anului trecut iar acum sunt prezentate ca fiind de dată recentă. "În noiembrie anul trecut au fost publicate poze luate de pe Internet spunându-se că au fost făcute la Oradea. Eu cred că sunt aceleaşi fotografii", spune Andrica.

Călin Ardelean, administratorul adăpostului "Grivei", respinge, la rândul său, orice acuzaţie legată de înfometarea maidanezilor adunaţi de pe străzi. "Câinii din adăpost sunt bine hrăniţi, aceştia beneficiază de o raţie alimentară de 450 grame de hrană uscată pe zi, juniorii primesc 250 de grame, iar puii sunt alimentaţi de trei ori pe zi. Hrana se împarte în mai multe caserole în fiecare adăpost, ca să ajungă la ea toţi câinii. Sunt lucruri care se pot verifica", a spus Ardelean.

Administratorul spune că zvonurile privind înfometarea câinilor sunt alimentate de faptul că pe timpul iernii a fost sistat programul de vizitare de sâmbăta, iar iubitorii de animale sunt mai uşor de manipulat. "Probabil că voluntarii sunt supăraţi că nu îi mai lăsăm să vină sâmbăta în adăpost. Problema este că înainte de reluarea vizitelor avem nevoie de un răgaz ca să putem lucra. Vrem ca acest loc să arate civilizat, nu plin de noroaie şi bălării", a declarat administratorul.

Atenţie, lucrări!

tarcuri caini.jpgCe-i drept, la faţa locului, reporterul BIHOREANULUI a găsit, luni, câinii închişi în ţarcuri. Unii mai graşi, unii mai slabi, dar nici vorbă de hoituri. În schimb, se vede cu ochiul liber că de la închiderea adăpostului pentru vizitatori, pe 8 decembrie, angajaţii ADP au pietruit toate ţarcurile, au reabilitat cuştile şi umbrarele, am refăcut instalaţia termică, de apă şi cea electrică şi au umplut cuştile cu paie pentru ca animalele să nu sufere de frig.

Luni la prânz muncitorii lucrau la supraînălţarea gardului înconjurător şi a celui care desparte ţarcurile la o înălţime de 2,7 metri. "Gardul va fi îngropat la o adâncime de 40 de centimetri în pământ şi va fi ridicat cu peste un metru ca să nu ne mai trezim că unii câini sar dintr-un ţarc în altul şi se bat sau sar afară, aleargă pe câmp, şi îi găsim a doua zi aşteptând în faţa porţii", a zis Ardelean.

Adopţiile continuă

În prezent adăpostul din strada Coriolan Hora găzduieşte 250 de câini. Cei doi sau trei câini ridicaţi zilnic de pe străzile orădene sunt ţinuţi în carantină, deparazitaţi, sterilizaţi şi scoşi spre adopţie. "Chiar dacă programul de vizită de sâmbăta este sistat, adopţiile se fac, în continuare în fiecare joi, între orele 10 şi 18", spune Cosmin Şimonca, veterinarul adăpostului. Adopţiile se fac gratuit, iar câinii primesc certificat de sănătate cu toate vaccinurile la zi. În perioada septembrie - decembrie 2012 orădenii au adoptat 170 de câini.

Veterinarul spune că majoritatea maidanezilor adunaţi de pe străzi sunt sănătoşi pentru că au fost îngrijiţi de orădeni. Excepţie fac cei părăsiţi de stăpân, care nu se adaptează la viaţa de stradă şi ajung piele şi os. Ţarcurile din adăpostul municipalităţii găzduiesc, pe lângă maidanezi, şi câini de rasă, de la rotweilleri şi ciobăneşti germani până la cockeri, câini care în niciun caz nu au crescut pe stradă. "După câteva săptămâni, dacă sunt trataţi şi bine hrăniţi, îşi revin, capătă în greutate şi pot fi daţi spre adopţie fără probleme", spune veterinarul.

Zece eutanasieri pe lună

Nu toate animalele din adăpost sunt însă şi salvate. "Eu n-o să vă mint. Câinii cu fractură de coloană, care au fost loviţi de maşină, sau cei cu tumori generalizate, aşa cum se întâmplă în cazul căţelelor bătrâne, sunt eutanasiaţi. Să îi ţii în viaţă ar însemna să îi chinui", zice Şimonca. Lunar, veterinarul eutanasiază cam zece câini, şi asta doar după o perioadă de graţie pentru a vedea evoluţia stării de sănătate a animalului.

Luni, de pildă, în izolatorul adăpostului era ţinută sub supraveghere o căţeluşă ridicată din zona străzii Lacul Roşu, care nu se putea mişca datorită unor fracturi multiple, probabil lovită de o maşină, şi un căţel cu lăbuţele "strâmbe", care nu putea umbla şi se ascunsese într-o scară de bloc.

Conform estimărilor conducerii adăpostului, în prezent pe străzile municipiului se află în libertate circa 250 de câini. Numărul maidanezilor este în scădere lentă datorită faptului că în marea lor majoritate deţinătorii refuză să îşi sterilizeze câinii.

Animalele de companie ajung să îngroaşe rândurile maidanezilor după ce fug de acasă în perioada de împerechere, se pierd de stăpâni pe stradă sau sunt abandonate de aceştia încă de la naştere pentru că nu vor să ţină mai mulţi câini pe lângă casă.