Consilierii locali ai PSD au relansat marţi scandalul celor două terase Romanada şi Lord’s care au fost deschise săptămâna trecută în Piaţa Unirii. Social-democraţii l-au acuzat pe primarul Ilie Bolojan de corupţie, iar pe consilierul său Anca Grama şi pe şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, care deţin cele două terase, de primire de foloase necuvenite.

"Credeţi că primarul Ilie Bolojan nu ştia de afacerile cu terasele din centru, el, care merge şi se plimbă periodic pe acolo, el care ştie tot ce mişcă în Primărie? Cu siguranţă că ştia şi de aceste aspecte. Şi le-a acceptat şi tolerat. Aşadar, din punctul nostru de vedere este cel puţin complice într-un grav caz de corupţie", a acuzat consilierul local Adrian Stângă.

"Au furat startul"

Consilierul PSD i-a acuzat pe cei doi liberali că şi-au inaugurat terasele în condiţiile în care ceilalţi agenţi economici din zonă nu ştiau că pot cere amplasamente. "Din punctul nostru de  vedere, domnul Popa şi doamna Sas Grama au furat startul unei competiţii despre care ceilalţi concurenţi nici nu ştiau că a început", a spus Stângă.

În acest context, social-democratul i-a acuzat pe cei doi de primire de foloase necuvenite. "Domnul Popa Lucian este într-o situaţie de conflict de interese. Doamna Sas Grama are şi ea o mare problemă. Amândoi sunt oameni de încredere ai primarului, promovaţi de acesta, şi amândoi au obţinut foloase necuvenite abuzând de funcţiile publice pe care le deţin. Cei doi au folosit informaţiile din interior la care concurenţa nu putea avea acces şi le-au folosit în mod direct pentru a-şi favoriza afacerile", a spus Stângă.

Potrivit acestuia, foloasele materiale ale celor doi pot fi cuantificate destul de uşor. "Sumele se pot vedea din bilanţul contabil. Tot ce obţin de pe urma celor două spaţii este folos necuvenit", a zis consilierul, care a şi cerut demisia celor doi liberali.

Trebuia licitaţie!

Social-democraţii spun că oamenii primarului Bolojan au beneficiat de sprijinul colegilor din Primărie, care le-au pus la dispoziţie, în regim preferenţial, Planul general al teraselor din Piaţa Unirii, adoptat de Comisia Municipală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, la care ceilalţi agenţi economici nu au avut acces. "Am căutat şi nu găsim nicăieri acest plan general pe site-ul Primăriei", a spus Stângă.

Mai mult, Adelina Coste, candidalul PSD Oradea la funcţia de primar, a acuzat reprezentanţii municipalităţii că au modificat proiectul Pieţei Unirii după interesul celor doi liberali. "Proiectul iniţial nu a prevăzut terase", a spus consilierul local.

Coste a afirmat că municipalitatea ar fi trebuit să mediatizeze planul general al teraselor în presa locală şi pe portalul municipalităţii, iar apoi să scoată amplasamentele la licitaţie. "Piaţa Unirii a fost reabilitată pe bani europeni. Primăria trebuia să se asigure că aceasta aduce venituri cât mai mari. Prin atribuirea directă a amplasamentelor nu se asigură", a spus candidatul PSD.

În atacul declanşat la adresa primarului Ilie Bolojan şi a oamenilor săi, reprezentanţii PSD au ignorat total faptul că atribuirea celor două amplasamente s-a făcut în baza regulamentului care le dă dreptul unităţilor de alimentaţie publică să îşi deschidă terase în faţa localului. Aceştia şi-au argumentat afirmaţia că la licitaţie ar fi putut veni orice local, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea în alt cartier, doar prin aceea că localul Lord’s ar fi ţinut anul trecut o terasă deschisă pe strada Republicii deşi nu are sediul în apropiere.

"Terasa este un accesoriu"

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii resping toate acuzaţiile consilierilor PSD. "Piaţa Unirii a fost gândită să devină un loc atractiv pentru orădeni şi turiştii care vizitează oraşul. În toate pieţele de acest fel din Europa sunt amplasate terase şi restaurante, era normal să facem la fel", a spus viceprimarul Mircea Mălan, cel care a supervizat personal proiectul de reabilitare a pieţei centrale.

Potrivit edilului, municipalitatea nu avea cum scoate la licitaţie amplasamentele din piaţă în condiţiile în care acolo existau deja localuri. "Terasa este un accesoriu al unui local. E normal ca firmele să vrea să închirieze spaţiul din faţă. În zona Pieţei Unirii nu este niciun amplasament de aşa natură încât să poţi prepara acolo mâncare sau băutură", a spus Mălan.

În ceea ce priveşte faptul că în strada Republicii a funcţionat anul trecut o terasă deschisă de localul Lord’s, viceprimarul spune că social democraţii amestecă lucrurile în mod deliberat. "Lord’s nu a aterizat acolo cu terasa, a avut o înţelegere cu un local din strada Republicii care avea dreptul la terasă, a renunţat la ea, dar s-a obligat să asigure toate condiţiile unui comerţ civilizat", a spus edilul.

Un plan în lucru...

În ceea ce priveşte favorizarea celor doi agenţi economici, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, spune că municipalitatea nu le-a făcut niciu serviciu.

"Planul general de mobilare a teraselor nu a fost postat pe site-ul Primăriei pentru că este încă în lucru şi nu avem o variantă finală", a declarat Lipoveanu.

Potrivit directoarei, orice agent economic interesat ar fi avut acces la informaţii. "Cine a cerut Certificat de Urbanism şi a vrut să intre în CMUAT cu un proiect de terasă a primit toate informaţiile de care a avut nevoie", a spus directoarea.

Scandalul privind amplasarea celor două terase în Piaţa Unirii a fost declanşat vinerea trecută de filiala locală a PSD printr-un comunicat de presă prin care a acuzat de corupţie conducerea municipalităţii afirmând că piaţa centrală este folosită de clientela PNL pentru a-şi spori afacerile.