Un orădean a fost încarcerat, miercuri, de polițiștii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigații Criminale al Poliției Bihor, după ce a fost condamnat definitiv la 3 ani, 6 luni și 20 de zile de detenție, pentru că s-a urcat fără permis de conducere la volanul maşinii.

În vârstă de 36 ani, Constantin-Eduard Sîrbu este client vechi al poliţiştilor, având în trecut condamnări pentru instigare la furt dar şi alte infracţiuni rutiere. Recent a scăpat de un proces după ce şi-a împăcat victimele pe care le bătuse, a fost condamnat pentru clonări de carduri şi e anchetat, încă, pentru coordonarea unei grupări criminale profilată tot pe fraude de acest gen. 

Este vorba despre dosarul vizând o bandă care a provocat o pagubă de peste 300.000 euro şi care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, dar restituit de judecători pentru nereguli la rechizitoriu. Membrii grupării sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulație de valori falsificate, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos prin transmiterea neautorizată de date de identificare.

Grupul, coordonat de doi orădeni, Ioan Gheorghe Bejuşcă, 40 de ani, şi Constantin Eduard Sîrbu, 36 de ani, era organizat pe paliere care acţionau în România, Cehia, Olanda şi Germania, unde montau aparatură de tip skimming pe ATM pentru a fura datele clienţilor.

Cardurile false au fost, apoi, puse în circulaţie atât în România, cât şi în alte state din Uniunea Europeană, în diverse magazine de lux, de unde indivizii şi-au cumpărat produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri, în valoare totală de peste 300.000 euro. Banii obţinuţi în urma valorificării produselor în străinătate erau trimişi în ţară şi împărţiţi între membrii grupării, în funcţie de rolul fiecăruia.