Municipalitatea pregăteşte schimbări majore în politica de locuinţe. Administraţia Imobiliară Oradea va supune miercuri votului Consiliului Local două proiecte de hotărâri privind gestionarea imobilelor aflate în proprietatea oraşului.

Astfel, primul normativ se referă la instituirea unei sesiuni unice de preluare a dosarelor cu solicitări de locuinţe sociale. "Va exista o singură comisie care va repatiza locuinţele sociale formată din reprezentanţi ai Direcţiei Juridice, Administraţiei Sociale Comunitare Oradea şi Administraţiei Imobiliare Oradea şi o singură sesiune anuală de depunere a dosarelor", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit edilului, măsura va elimita posibilitatea ca unii solicitanţi să poată fi serviţi cu prioritate. "Va fi o chestiune de transparenţă totală şi nu vor mai fi posibile trecerile peste rând", a spus edilul.

Elimină SCCTI!

În plus, potrivit celui de-al doilea proiect de act normativ, municipalitatea nu va mai vinde imobilele prin intermediul Societăţii Comerciale de Construcţii şi Tranzacţii Imobiliare Bihor, ca până acum. "Vom retrage dreptul SCCTI de a mai vinde locuinţele oraşului. Dorim să internalizăm aceste servicii, iar de vânzarea acestor imobile se va ocupa AIO", a declarat Bolojan.

Primarul a spus că, prin eliminarea intermediarului, comisionul de 1% perceput din tranzacţie va fi încasat pe viitor de AIO, iar vânzarea locuinţelor se va face la un preţ corect.

"Preţul de vânzare cerut de SCCTI era mult sub cel de piaţă. Un apartament de 20.000 – 30.000 de euro se vindea la un preţ sub 10.000 de euro. Ori, când se vinde la astfel de preţuri, există riscul unor tranzacţii nesănătoase", a declarat Bolojan.

Începând din august...

Municipalitatea va anula dreptul SCCTI de a mai vinde imobilele oraşului începând cu data adoptării Hotărârii de Consiliu Local. Până acum, deşi erau gestionate de AIO, imobilele construite din fondul de stat şi imobilele cu altă destinaţie preluate în proprietatea statului se vindeau prin intermediul SCCTI, cu aprobarea municipalităţii.

Primăria va face în perioada următoare un inventar exact al acestor spaţii şi a terenurilor aferente pentru a vedea ce şi cât mai vinde. Municipalitatea este interesată să valorifice cu prioritate, ca spaţii cu altă destinaţie, locuinţele eliberate de chiriaşii din centrul istoric cu condiţia ca noii proprietari să se implice în reabilitarea faţadelor clădirilor în care sunt aceste situate.

Conform estimărilor primarului Bolojan, oraşul mai deţine câteva sute de locuinţe şi spaţii comerciale.