În plin an electoral, după luni de zile în care şi-au reglat tirul criticilor având ca ţintă favorită Primăria Oradea, reprezentanţii locali ai Alianţei USR-PLUS au anunţat, prin vocile preşedintelui USR Bihor, Silviu Dehelean, şi preşedintelui USR Oradea, Marius Şovarschi, că se alătură municipalităţii în campania de „împădurire urbană”.

La plantat

La o săptămână după ce viceprimarul Oradiei, Florin Birta, a prezentat proiectul de împădurire a 65 hectare de teren din oraş în baza unui parteneriat cu Ministerul Mediului, conform căruia Garda Forestieră va asigura puietul necesar, precizând că amplasamentele vor fi în Cartierul Tineretului (1,5 hectare), precum şi în aval de podul CFR de pe şoseaua de centură (37 hectare pe un mal al Crişului, iar 26 hectare pe celălal mal), deputatul Silviu Dehelean a declarat că „acceptă oferta Primăriei” de a contribui la plantări cu muncă voluntară, şi anume în Cartierul Tineretului.

„Noi ne-am gândit să acceptăm această ofertă şi am stabilit că mergem să plantăm”, a spus Dehelean într-o conferinţă de presă susţinută joi.

Liderul organizaţiei municipale Oradea a USR, Marius Şovarschi, a adăugat, însă, că are propuneri de îmbunătăţire a activităţilor de plantare, cerând ca aceasta să fie derulată şi în centrul oraşului, unde sunt „defrişaţi” arborii pentru lucrări edilitare.

Pe de altă parte, ecologistul Andrei Acs, membru PLUS, a spus că „e foarte important să plantăm arbori, nu arbuşti”, din specii indigene, ca de pildă paltin şi stejar, deoarece acestea au coronament mai bogat şi absorbă praful.

Candidaţi cu pipeta

În aceeaşi conferinţă de presă, liderii USR au prezentat încă doi candidaţi la viitoarele alegeri locale, şi anume pentru funcţiile de primari ai comunelor Sântandrei şi Căbeşti.

La Sântandrei va candida inginerul chimist Carmen Lezeu, fondatoare a Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, cunoscută pentru activismul civic în chestiunea poluării olfactive provocate de fermele de porci ale firmei Nutrientul, care a spus că va avea ca prioritate asfaltarea şi amenajarea trotuarelor, dar şi mutarea în zona industrială a comunei a platformei pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

La Căbeşti, Alianţa USR-PLUS va fi reprezentată de o cosmeticiană din localitate, Teodora Ştef, care a spus că prioritatea sa va fi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în toate satele comunei, dar şi stimularea turismului, după modelul comunei vecine Roşia.