Biroul Politic Județean al PNL Bihor a stabilit, cu un vot împotrivă și unul anulat, din totalul de 26, lista finală a viitorilor candidați la Parlament, singura surpriză fiind „retragerea” șefului AFIR Bihor, Cristian Buzlea (foto dreapta), de pe locul 3 pe 4 pe cea pentru Camera Deputaților, la cererea sa, și „promovarea” în locul lui a vicepreședintelui CJ Bihor, Călin Gal (foto stânga).

Pe liste mai sunt numeroși primari, unul dintre viceprimarii Oradiei, consilieri județeni, șefi de instituții și, „în semn de sprijin”, inclusiv edilul orădean Florin Birta și celălalt vicepreședinte al CJ, Mircea Mălan.

Listele, „închise”

BPJ al PNL Bihor „a închis” listele pentru Senat și Camera Deputaților în cea mai recentă reuniune, desfășurată joi seară, a anunțat președintele organizației, Ilie Bolojan, într-o conferință de presă susținută vineri împreună cu președintele celei municipale din Oradea, Florin Birta, și cu prim-vicepreședintele Mircea Mălan.

Potrivit lui Bolojan, pentru Senat, vor candida pe 1 decembrie, în numele PNL Bihor, în această ordine: Ilie Bolojan (fost primar al Oradiei, în prezent președinte al CJ Bihor), Gheorghe Bota (primarul comunei Rieni), Ancuța Șchiop (managerul Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai), Gabriel Popa (primarul municipiului Beiuș) și, „ultimul pe listă, dar nu în ultimul rând”, după cum s-a exprimat șeful PNL Bihor, Mircea Mălan (vicepreședinte CJ Bihor), „un sprijin important pentru listă”.

Pentru Camera Deputaților, ordinea este: Arina Moș (fost viceprimar al Oradiei, în prezent senator), Dumitru Țiplea (fostul prefect), Călin Gal (vicepreședinte al CJ Bihor), Cristian Buzlea (directorul AFIR Bihor), Janos Kiss (deputat în prezent), Marcela Prada (consilier județean), Adrian Foghiș (secretar de stat în Ministerul Transporturilor), Iulian Balaj (primarul orașului Ștei), Mihai Sferle (primarul comunei Cociuba Mare), Ioan Mărcuș (primarul comunei Sântandrei), Gheorghe Carp (managerul Spitalului Județean, fost senator, demisionar din Parlament) și primarul Oradiei, Florin Birta.

Aceste liste, a precizat președintele PNL Bihor, au întrunit în Biroul Politic Județean 24 voturi pentru și un vot împotrivă, un alt vot fiind anulat, și urmează să fie validate de Biroul Politic Național al partidului.

Probleme de sănătate

De menționat că desemnarea viitorilor candidați la Senat și Camera Deputaților din partea PNL Bihor a parcurs mai multe etape, în prima fiind dat un vot al Biroului Politic Municipal Oradea, apoi unul al tuturor primarilor liberali din județ, după care a fost făcut un sondaj de opinie și a urmat votul Biroului Județean.

Față de variantele anterioare, pentru locurile considerate eligibile - primul de la Senat și primele trei de la Deputați - singura modificare este că poziția a treia la Cameră dobândită de șeful AFIR Bihor, Cristian Buzlea, a devenit a patra, iar pe locul al treilea a fost propulsat vicepreședintele CJ Bihor Călin Gal.

„Dl Buzlea a anunțat că din motive personale nu mai dorește să fie pe locul 3, dar a acceptat să fie pe 4. Nu l-a forțat nimeni nici să candideze, nici să-și exprime această dorință, a fost o decizie personală”, a spus Bolojan.

Contactat de BIHOREANUL, Buzlea a confirmat că „în această perioadă” doi dintre membrii familiei sale „au probleme de sănătate” și prin urmare nu își mai dorește să devină deputat în următoarele luni. El a adăugat, însă, că se va „implica total în campanie alături de colegi” și, de asemenea, că nu exclude ca, în cazul în care pe parcursul exercitării mandatului vreunul dintre colegii de pe primele trei poziții va renunța la activitatea parlamentară, să își dorească să îi preia locul.

Pe câte mandate mizează liberalii în Bihor?

În ce privește ținta electorală a PNL Bihor, Bolojan a afirmat că organizația și-a stabilit „cu realism” obiectivul, și anume „un scor cât mai aproape de cel din 2020, astfel încât să contăm pe un senator din patru (n.r. - la atâtea mandate au dreptul alegătorii din județ) și trei deputați din nouă”.

În 2020, PNL Bihor a obținut la alegerile parlamentare un scor de 34% la Senat, ceea ce i-a permis două mandate de senatori (al doilea, însă, prin redistribuire) și respectiv de 32,56% la Camera Deputaților, fapt pentru care a avut trei mandate.

„Alegerile parlamentare sunt în general nepopulare, categoria parlamentarilor este una dintre cele mai puțin apreciate de cetățeni”, a spus Bolojan în ce privește estimarea prezenței la vot a bihorenilor, arătând că PNL Bihor ia în calcul ca în județ să se prezinte la urne între 180.000 și 200.000 cetățeni față de peste 250.000 la ultimele alegeri locale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!