Începând de miercuri dimineaţă, în Bihor sunt înregistrate nu mai puţin de 660 de persoane internate, depistate cu coronavirus sau suspecte, faţă de mai puţin de 200 în ziua precedentă.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, pacienţii noi sunt din centrele de carantină, unde numărul locatarilor a scăzut cu aproape două treimi. Numărul cazurilor de infectări confirmate de la începutul crizei este 456.

16 cazuri noi

"În urma testelor de ieri (n.r. – marţi) au fost depistate încă 16 persoane Covid pozitive", au informat surse medico-sanitare. Astfel, bilanţul cazurilor confirmate în Bihor, cumulat de la începutul crizei, a urcat miercuri dimineaţă de la 440 la 456.

Conform surselor, în ultimele 24 de ore a mai fost externat din Spitalul Municipal Oradea încă un pacient vindecat, aşa încât în prezent numărul total al vindecărilor este de 46 (faţă de 45, câte erau în ziua precedentă).

În unitatea medicală nu a mai survenit niciun deces (numărul acestora rămânând oficial la 8, cumulat de la începutul crizei, din care unul fusese eronat raportat, fiind al unei sătmărence).

Internaţi, nu "carantinaţi"

În schimb, noutatea spectaculoasă este că în Bihor s-a triplat numărul persoanelor internate, de la 152, câte erau marţi în Spitalul Municipal, la un total de 660 miercuri dimineaţă, ceea ce înseamnă un plus de 535.

"Internările în plus faţă de ieri se explică prin faptul că în mod oficial sunt considerate internate şi persoanele din centrele de carantină care au fost detectate cu coronavirus, dar care sunt asimptomatice ori au semne uşoare de boală, precum şi cele care au fost în contact direct cu aceste persoane. Practic, este vorba nu despre pacienţi noi în Spitalul Municipal, ci despre persoane din carantină care acum au statut de pacienţi, dar sunt îngrijite într-un centru anume amenajat, unde beneficiază permanent de supraveghere medicală şi de tratament", au explicat sursele BIHOREANULUI.

Să nu plece

Raportarea persoanelor provenite din centre de carantină ca persoane internate este o procedură nouă, pentru care autorităţile au optat în scopul ca acestea să fie considerate oficial pacienţi, chiar dacă au expirat cele 14 zile de carantină prevăzute de lege. Ei rămân, astfel, sub supraveghere, fiind eliminat riscul de a transmite boala în comunitate.

În hotelul Ceres, unde sunt internate aceste persoane, şi care a devenit, practic, o secţie exterioară a Spitalului Municipal din Oradea, erau miercuri dimineaţă 496 persoane, în trei corpuri de clădire. Din acest total, 287 persoane sunt diagnosticate cu coronavirus, iar celelalte au statut de suspect.

Cadrele medico-sanitare le prelevează zilnic probe biologice pentru testare şi retestare (procedură care nu poate fi făcută decât în a 10-a sau 11-a zi după diagnosticare), iar în funcţie de rezultate locatarii sunt "externaţi" sau nu. Persoanele cărora li se agravează starea de sănătate sunt transferate la Spitalul Municipal.

Trataţi şi acasă

Miercuri dimineaţă, în Spitalul Municipal erau internate 185 persoane (la un număr total de 450 paturi), faţă de 152 în ziua precedentă.

Pe de altă parte, sursele BIHOREANULUI au explicat că în Oradea sunt şi cazuri de Covid tratate la domiciliu, fiind vorba despre persoane cu forme uşoare de manifestare a bolii.

Miercuri dimineaţă, în carantină instituţionalizată mai erau doar 312 bihoreni, faţă de 825 în cursul zilei precedente. Aceştia sunt cazaţi în hotelurile Iris şi Magnific (din Şoseaua Borşului), Crişana şi Mureşul (din Băile Felix).

UPDATE:

Miercuri, la ora 13, Grupul de comunicare strategică format la nivelul naţional a transmis informaţii oficiale privind pandemia Covid-19 din România.

Potrivit informării, în Bihor sunt 449 de cazuri de îmbolnăvire confirmate. Diferenţa dintre numărul prezentat oficial şi cel prezentat de BIHOREANUL este dată cel mai probabil de ora raportării.

În ţară, miercuri erau confirmate 11.978 de cazuri de coronavirus. Dintre acestea, 3.569 de persoane s-au vindecat. În schimb, 675 de persoane confirmate cu acest virus şi-au pierdut viaţa.