La început a fost sfera, coloana, rombul şi spirala. Apoi simbolurile au devenit tot mai complexe până apariţia "ţâţânilor lumii", reprezentare a unui romb având deasupra şi dedesupt câte o jumătate de romb. Vechi de 12.000 de ani motivul se regăseşte inclusiv pe vase din ceramica de Cucuteni, pe costumele populare din Bihor, pe ştanţele cu care îşi ornează caşcavalul ciobanii din zona Sibiului şi a fost preluat inclusiv de sculptorul Constantin Brâncuşi la celebra sa Coloană a infinitului.

Profesorul orădean Alexandru Sanislav organizează cu sprijinul Colegiului Teoretic "Onisifor Ghibu", luni, de la ora 18:30, la Galeria de Arte Vizuale din strada Republicii 12, vernisajul expoziţiei "Semnele cerului - 12.000 de ani de înscrisuri şi însemne moştenite din vatra vechii Europe".

În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate 20 de printuri realizate de artistul fotograf Harris Wallmen, cu detalii ale acestor ornamente preluate de pe piese din colecţia etnografică a profesorului Sanislav.

"Fotografiile lui Harris Wallmen te obligă să vezi altfel aceste simboluri străvechi. Când vezi un cântăreţ sau un dansator în costum popular este una dar când descoperi toate aceste detalii şi ştii că sunt simboluri vechi de mii de ani sentimentul este absolul şocant", a spus profesorul orădean.

Expoziţia de la Galeria de Arte Vizuale va ţine trei zile şi a fost organizată în acest interval pentru ca elevii orădeni să o poată vizita în cadrul săptămânii "Şcoala altfel". Vizitatorii vor fi plăcut surprinşi să constate rădăcinile străvechi ale portului popular românesc.