Care sunt păsările care ciripesc în parcul Libertății? Ce pești trăiesc în Crișul Repede și cum respiră ei în apă? Cum poate fi o sticlă transformată în decorațiune de Crăciun?

La toate aceste întrebări, curioșii mai mici sau mai mari primesc răspunsuri în cadrul lecțiilor de ecologie anume organizate în Oradea. Paleta lor este tot mai diversificată, semn că și interesul a crescut.

Lecții cu Stropi

Principala „școală” de ecologie din Oradea este Comuniteca, un spațiu amenajat în complexul comercial Crișul Shopping Center de Fundația Comunitară. Aici se țin săptămânal diferite ateliere gratuite, inclusiv cu tematică ecologistă.

Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA CrișuriDe pildă, în fiecare vineri, de la ora 9, la Comuniteca ajunge „Stropi”, mascota Administrației Bazinale de Apă Crișuri, care îi duce pe elevi sau preșcolari într-o călătorie în lumea apelor, învățându-i ce daune provoacă poluarea râurilor și a lacurilor ori ce înseamnă seceta și inundațiile. „De doi ani, aproape în fiecare vineri am avut întâlniri cu copiii”, spune Anca Mihociu (foto), purtătoarea de cuvânt a ABA Crișuri, cea care ține lecțiile.

Pentru a ajunge la acest atelier, elevii trebuie să vină însoțiți de un educator sau un profesor, care să facă în prealabil o programare pe site-ul Comuniteca.

Pentru gândire ecologistă

Tot vineri și tot la Comuniteca, profesoara Grete Kincs ține lecții de biologie, unde le explică elevilor nu doar despre celule și organisme, ci și despre plantele și animalele care sunt pe cale de dispariție sau despre cum se poate preveni poluarea mediului. Și aceste ateliere sunt gratuite și condiționate de înscrierea prealabilă a cadrelor didactice.

Remus Toderici, fotograf orădeanPe cont propriu, dar tot cu condiția să se înscrie înainte pe site-ul Comunitecii, copiii cu vârste între 10 și 14 ani pot participa luni, de la ora 14, la un atelier de gândire ecologică ținut de Remus Toderici (foto), un cunoscut fotograf orădean, care este și masterand al Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din Timișoara și pregătește o lucrare de disertație pe tema dezvoltării gândirii eco-critice.

„La atelierul de gândire ecologică, participanții își vor dezvolta gândirea critică prin activități bazate pe povestioare, fotografii și alți stimuli care îi vor face să acționeze ecologic”, explică Remus. Și acest atelier este gratuit.

Școala din parc

Activități foarte interesante organizează și Asociația Grund Community, tot în parteneriat cu Fundația Comunitară. De-a lungul toamnei, în parcul Libertății a ținut Școala din parc, o colecție de ateliere pe teme conexe mediului înconjurător, unde copiii au privit plante la microscop și au făcut figurine din castane.

Zsófia Szabó, o specialistă în ecologiePentru că a venit iarna, în parc se mai organizează un singur atelier, bilunar, de „bird-watching”, adică de observare a păsărilor. „Avem cinci binocluri și o lunetă cu obiectiv mai performant, cu care încercăm să observăm cât mai multe specii de păsări care trăiesc în Oradea”, explică Zsófia Szabó (foto), o specialistă în ecologie. La ateliere pot participa gratuit copii și adulți deopotrivă, care, pe lângă că identifică păsările, confecționează hrănitoare pentru zburătoare, din materiale reciclate. Lecțiile sunt în română și în maghiară.

Calendarul întâlnirilor din decembrie va fi anunțat pe pagina de Facebook Grund School, unde doritorii se pot programa și la o altă activitate „eco”: o vizită în prima grădină comunitară din Bihor, „Grădina unchiului Péter”, înființată de mai mulți voluntari pe unul din dealurile orașului. Acolo, fără gălăgia telefoanelor ori a tabletelor, pasionații învață despre importanța insectelor polenizatoare în natură ori alte „secrete” ale unui mediu înconjurător sănătos.

Cum să pescuim

Andrei Togor, ecologist OradeaUn alt ONG din Oradea recunoscut pentru activitățile sale educative este Aqua Crisius, care ține lecții pe malurile Crișului Repede, despre pești și viața acvatică. „De obicei, ținem aceste lecții în cadrul unor parteneriate, dar răspundem oricărei solicitări venite din partea profesorilor”, spune șeful asociației, Andrei Togor (foto). Chiar vinerea trecută, alături de pescari premiați, Andrei i-a învățat pe elevii claselor a III-a și a IV-a de la Colegiul Mihai Eminescu tehnici de pescuit, de ce peștii prinși trebuie eliberați în apă sau cum respiră aceste viețuitoare.

Dacă se simt creativi, orădenii, indiferent de vârstă, sunt așteptați și la ateliere de confecționare a unor decorațiuni din materiale reciclate, organizate de asociația Anima Verde, tot la Comuniteca, programul întâlnirilor fiind anunțat pe pagina de Facebook a ONG-ului. „Materialele le asigurăm noi, dar pot aduce un pahar sau o sticlă pe care nu le mai folosesc”, spune Alina Hoza, unul dintre meșterii creativi.

Așadar, chiar dacă ecologia n-a ajuns încă materie în școli, la Oradea este deja un curs cu multiple lecții...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!