Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea şcolii private International School of Oradea cu predare în limba engleză, acreditată Cambridge.

"Vom începe cursurile în toamnă, pe 11 septembrie. Iniţial tarifele anunţate au fost de 7.000 euro pe an pentru un copil de grădiniţă şi 8.000 euro pentru un copil de şcoală gimnazială. Orădenilor le-a părut probabil prea mult, aşa că pentru primii 25 de copii înscrişi vom oferi reduceri de tarife: 4.300 euro pentru grădiniţă şi 4.900 euro pentru clasa întâi", a declarat pentru BIHOREANUL directorul şcolii, Ahmend Dündar.

Dündar a mai spus că înscrierile vor continua şi după luna septembrie. "Învăţământul privat este mult mai flexibil. Se vor putea face înscrieri şi în cursul anului şcolar, dar cel mai probabil nu vor mai fi aceleaşi facilităţi", a spus directorul.

Până în prezent şcoala privată are înscrişi 12 copii de grădiniţă şi şcoală primară. Numărul maxim de copii prevăzut pentru primul an de funcţionare este de 25, din care 10 copii de grădiniţă şi 15 de şcoală primară.

În cazul claselor gimnaziale, spre deosebire de învăţământul de stat, şcoala cu predare în limba engleză are şase ani de studii în loc de patru.

Întâi, pe pierdere...

Conform protocolului de colaborare încheiat de municipalitate cu Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ – Universitatea Europei de Sud – Est Lumina, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, părţile vor înfiinţa Asociaţia International School Oradea cu sediul în Campusul Şcolar Partenie Cosma din strada Armatei Române 1F.

Şcoala va funcţiona la parterul clădirii A din campusul şcolar şi va fi finanţată de membri fondatori. Conform estimărilor, instituţia şcolară va încheia primii trei ani pe pierdere. Sumele urmează să scadă de la 136.000 euro la 41.300 euro în primii trei ani de funcţionare.

Pregătiri de şcoală

Pentru deschiderea primului an şcolar în cele mai bune condiţii, municipalitatea şi-a asumat asigurarea dotărilor necesare şcolii în limita sumei de 750.000 lei.

Astfel, până la 15 august, cu o lună înainte de începerea anului şcolar, Primăria va delimita curtea interioară a şcolii de zona aferentă Liceului Economic, va zugrăvi parterul clădirii în culorile şcolii, va amenaja grupul sanitar conform legislaţiei grădiniţelor, va separa grupul şcolar de la parterul clădirii pentru fete şi băieţi şi va efectua diverse lucrări de reparaţii interioare.

În limita posibilităţilor municipalitatea şi-a mai asumat să pună la dispoziţia şcolii, cu titlu gratuit, amplasamente pentru reclamă în propriile spaţii de afişaj stradal.