Din această toamnă, Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu nu mai are clase în limba maghiară. Secția minoritară a fost comasată cu clasele Liceului Reformat Lorántffy Zsuzsanna, așa cum a propus Primăria Oradea, iar acum a aprobat Ministerul Educației.

Ordinul de ministru a fost transmis săptămâna trecută Inspectoratului Școlar, așa că din anul școlar 2023-2024 cele șapte clase cu predare în limba maghiară de la Școala Bălcescu aparțin de Liceul Reformat.

Pentru elevi, nu se va schimba însă locul unde merg la școală, deoarece clădirea în care ei învață, de pe strada Cuza Vodă, a intrat la rându-i în patrimoniul liceului. Nici dascălii nu li se vor schimba, probabil.

„Cadrele didactice de la secția maghiară au primit avizul cultului, toate au acum catedrele în Liceul Reformat. La nivelul Inspectoratului Școlar, am avut o întâlnire cu cei doi directori pentru a ne asigura că dotările și personalul nedidactic vor fi împărțite proporțional cu elevii care pleacă”, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan, miercuri, într-o conferință de presă.

Mutarea claselor maghiare vine la un an după ce Episcopia Reformată a amenajat o clădire pentru elevii minoritari de la Școala Bălcescu, pe strada Cuza Vodă din Oradea, dar Ministerul a acuzat că este o segregare ilegală.

Drept urmare, primarul Florin Birta s-a văzut nevoit atunci să negocieze cu Episcopia, determinând-o să accepte să primească în clădirea ei și elevi români, iar o clasă românească s-a mutat pe Cuza Vodă, în mijlocul claselor ungurești.

La începutul anului 2023, fără să-i consulte pe profesori ori pe părinți, Primăria a făcut oficial solicitarea de modificare a rețelei școlare, prin transferul claselor maghiare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!