Experimentele pe care le face Ministerul Educaţiei pe seama tinerilor mă duc cu gândul la nazişti. De câteva săptămâni marii dascăli din Minister au fătat nişte hotărâri care l-ar face pe Spiru Haret să se răsucească în mormânt. Mai nou, universităţile pot să se transforme şi în şcoli postliceale, elevii fără Bac pot studia lejer la facultăţi, iar doctoratele se pot face şi la fără frecvenţă.

Normal că atunci când au auzit de şcoli postliceale plătite de cursanţi, şefii de la Sorbonica au sărit la cap. Nu contează că te compromiţi, bani să iasă, să poată umfla câţiva dascăli sute de milioane pe lună! Nu-i mai puţin adevărat că până la urmă se face şi un fel de dreptate, căci există specializări unde nivelul nici nu trece de cel de şcoală postliceală.

Ce să caute loazele fără Bac la facultăţi, asta numai cei din Minister pot şti. Eu de pe acum le atrag atenţia celor din conducerea Universităţii să fie gata să pregătească tineri şi la nivel de şcoală profesională, pentru că nesecatul izvor de muşterii care se târau prin licee începe să dispară.

Cât despre doctoratul la fără frecvenţă, dacă această măsură ar fi fost luată acum 20 de ani, eminentul nostru premier nu ar mai fi avut probleme cu plagiatul. Facultăţile particulare şi învăţământul la distanţă au pierdut din importanţă, dar iată că încep să înflorească şcolile profesionale universitare. Da' ce să ne mirăm, că nici Harvardul nu mai e ce a fost!