Pensia de agricultor e de natură mistică: cui are i se va da, cui nu i se va lua şi puţinul pe care îl are! Peste o sută de bihoreni, pensionari de CAP cu venituri de circa 500 lei pe lună, s-au trezit începând din iulie cu pensia tăiată la 350 lei şi cu datorii de zeci de mii de lei către bugetul de stat.

"Mi-au dat hârtie că am luat pe nedrept o pensie mai mare şi că trebuie să dau înapoi 6.400 lei. De unde focarea mea, că nu face atâta casa cu iosagul şi tot ce am pe sufletul meu?!", spune Ana Moţ, din satul Mihai Bravu.

Talpa ţării

A lucrat o viaţă întreagă la câmp, în solarii şi la creşterea animalelor, pentru ca la bătrâneţe să nu aibă după ce bea apă. Mamă a cinci copii, toţi plecaţi prin lume, Ana Moţ din satul Mihai Bravu, comuna Roşiori, s-a trezit în situaţia de a fi datoare vândută statului. Femeia s-a pensionat de boală la sfârşitul anilor '90, după operaţii repetate, iar în 2003 a ieşit la pensie de limită de vârstă. Ca să nu moară de foame, bătrâna lucrează la câmp şi acum sprijinită în botă. Pensia i-a crescut treptat, până la 540 lei. În iunie, însă, au început problemele.

"Când mi-a adus poştaşul hârtia m-a lovit plânsul. Domnii mi-or tăiat pensia la 350 lei şi trebuie să dau înapoi 6.400 lei. Cică am luat o pensie prea mare! Numai cine n-a lucrat la rupere de oase în CAP poate spune asta. Dar aşa a fost întotdeauna, ţăranul a fost lăsat tot la urmă de parcă lumea ar trăi nu cu roşii şi cartofi, ci cu pantofi şi mai ştiu eu ce fac fabricile de la oraş", se plânge femeia.

Şi sărac, şi dator...

Ana nu ştie ce se va face. Rămasă văduvă în urmă cu şase ani, femeia trăieşte într-o casă sărăcăcioasă, cu acoperişul găurit, prin care noaptea se văd stelele. Singurele "obiecte de lux" ale locuinţei sunt televizorul şi telefonul fix. Ca să nu moară de foame cultivă, după puteri, un solar cu roşii, ardei şi fasole, în fundul grădinii. Se mişcă încet, icnind din toate puterile, se apleacă greu, dar nu se lasă. "La ţară n-a fost niciodată uşor, dar greu ca acuma nu mi-a fost niciodată", spune Ana.

Bătrâna este convinsă că nu îşi va putea plăti datoria. "Io bani n-am de unde să dau, fătu-meu. Pită, oloi, ţucur, oleacă de cărniţă până se mai întreamă puii, toate le iau pe bani. Noroc că-i vară şi se mai face câte o roşie sau un ardei, că nu ştiu cum aş trăi". Femeia s-a gândit să dea în judecată Casa de Pensii, dar s-a lăsat păgubaşă: "Dacă oameni cu şcoală pierd când se judecă cu statul, doar n-o să câştige o babă ca mine". Şi, oricum, n-are bani de avocat...

La Tribunal!

În situaţia bătrânei sunt încă 10 vecini din sat. Unii s-au resemnat, alţii au dat Casa Judeţeană de Pensii în judecată. "Eu mă duc la Tribunal! Am lucrat de la 14 ani până am căzut în brazdă şi-am ajuns să mă pensionez de boală. După ce s-a închis CAP-ul mi-am plătit contribuţia din buzunarul meu încă şapte ani, ca să fac stagiul de cotizare şi să am pensie la bătrâneţe. Uite că acuma îmi dă şi mie tot 350 lei ca la ăla care n-a lucrat nicio zi la normă şi n-a dat un leu", spune Maria, una din pensionarele nedreptăţite. Femeia are de rambursat statului nu mai puţin de 8.600 lei!

03 Pascu Balaci.jpgAvocatul Paşcu Balaci (foto) spune că părerile foştilor CAP-işti sunt împărţite. Unii s-ar judeca pentru pensia lor, alţii nu. "Am deja cinci clienţi care au intentat proces. Numărul lor ar fi mai mare dar, oameni de la ţară, mulţi se tem că dacă se supără Casa de Pensii, le taie şi pensia care le-a mai rămas", povesteşte Balaci.

Conform avocatului, pentru a scăpa de datorie, pensionarii ar trebui să deschidă două procese. În primul aceştia ar trebui să solicite instanţei suspendarea executării silite până la judecarea procesului pe fond, iar în al doilea să atace decizia de reducere a pensiei. Cu ce şanse de reuşită, nu ştie nimeni...

Am greşit, plăteşte!

Conform evidenţelor Casei de Pensii, în această situaţie sunt peste o sută de pensionari bihoreni. Bătrânii s-au trezit cu pensiile reduse la minimul permis de lege în urma unui audit făcut în primăvară de Corpul de Control al Casei Naţionale. Inspectorii au descoperit că foştii agricultori au beneficiat de majorarea pensiilor atât în baza Ordonanţei de Guvern 67/2003, cât şi în baza Odonanţei de Guvern 250/2007, lucru ilegal, aşa că acum trebuie să înapoieze banii. "Încă în judeţul Bihor nici n-au fost aşa mulţi pensionari afectaţi. Sunt în ţară judeţe cu mii de cazuri", spune Laurenţiu Ţenţ, directorul adjunct al Casei de Pensii Bihor.

În ciuda faptului că recalcularea pensiei a însemnat pentru mulţi pensionari înjumătăţirea veniturilor, iar sumele cerute înapoi de bugetul de stat variază între 450 şi peste 8.000 lei, Ţenţ spune că popririle se vor face astfel încât să fie simţite cât mai puţin. "Poprirea poate ajunge la maxim 25% din pensie. Pentru că în majoritatea cazurilor aceasta este de 250 lei, diferenţa până la 350 lei fiind subvenţionată de stat cu titlul de ajutor social, bătrânii vor avea de plătit cam 60 lei pe lună până la stingerea debitului", spune directorul.

La o rată de 60 lei pe lună, Ana Moţ va avea nevoie de aproape nouă ani ca să îşi plătească datoriile. Şi nici nu e sigur că va ajunge să vadă cu ochii ziua scadenţei. Pentru că la omul sărac nici boii nu trag. Iar statul se pricepe cum nu se poate mai bine să-i pună beţe în roate...


SĂ FIE AMISTIE!
"Pensionarii nu au nicio vină!"

03 Szabo Odon_1.jpgDeputatul bihorean Szabo Odon (foto), care a urmărit îndeaproape situaţia pensionarilor puşi să ramburseze statului sume încasate necuvenit, a cerut săptămâna trecută premierului Victor Ponta şi ministrului Muncii şi Familiei, Mariana Câmpeanu, să revină asupra deciziei. "Am cerut ca debitele acumulate să fie anulate prin Ordonanţă de Urgenţă. Pensionarii de CAP n-au nicio vină în situaţia creată. Statul le-a mărit pensia fără ca ei să aibă niciun control, iar acum li se cer aceşti bani înapoi", spune Szabo.

Udemeristul vede situaţia cu atât mai revoltătoare cu cât este vorba de cel mai sărac segment social. "Majoritatea pensionarilor din agricultură au pensii de 200-250 lei. Statul a fost nevoit să mai pună bani de la el, numai ca aceşti oameni să ajungă la pensia minimă. Ar fi culmea să le ia acum banii înapoi". Mai mult, deputatul susţine că statul nici măcar nu se bazează pe sumele adunate de pe urma pensionarilor CAP, căci în primăvară, la stabilirea bugetului, nici măcar nu se ştia de ele. Iar vistieria statului nu poate fi vitregită de ceva ce nu a avut niciodată...