Peneliştii bihoreni sunt în stare de şoc. Scorul de numai 20% înregistrat de PNL în exit poll-uri i-a luat prin surpindere pe liberalii adunaţi duminică seara la sediul filialei din strada General Magheru.

Candidaţii filialei bihorene, Florica Cherecheş, Ioan Cupşa şi Gavrilă Ghilea, alături de liderul PNL Oradea, Mircea Mălan, au urmărit estimările prezentate de televiziuni cu figuri grave şi priviri în gol.

În lipsa lui Bolojan

Declaraţia social-democratului Liviu Dragnea, care a lăudat "scorul istoric" al PSD de peste 45% a făcut-o pe liberala Florica Cherecheş să îşi acopere faţa cu palmele. Avocatul Ioan Cupşa a urmărit veştile în picioare, în vreme ce Gavrilă Ghilea bătea darabana cu degetele în mânerul scaunului iar viceprimarului Mircea Mălan i-a îngheţat pe faţă un zâmbet rece.

De altfel, sediul PNL a fost mai gol decât la oricare dintre alegerile precedente. Printre liberalii adunaţi la partid s-au mai numărat viceprimarul Florin Birta, consilierii locali Adrian Felea, Teofil Filimon, Marcel Dragoş, Ioan Lezeu şi Liviu Marinău, directorul ASCO, Arina Moş, directorul tehnic al OTL, Romeo Nica, directorul tehnic al ABA Crişuri, Claudiu Oros, şi alţii.

Marele absent al serii a fost secretarul general al PNL, primarul Ilie Bolojan, aflat la sediul naţional al partidului din Capitală.

O parte din asistenţă a început să se împrăştie treptat în jurul orei 21:30, când viceprimarul Mălan a întrebat-o şoptit pe Florica Cherecheş peste masa lungă din sala de conferinţe: "Dăm o declaraţie presei?". Deputata l-a lăsat fără replică. "Şi ce să le spunem?", a răspuns tot cu o întrebare Cherecheş.

Pilda de la Judeţ

Primul mesaj al candidaţilor PNL de după anunţarea exit poll-urilor a fost de a mulţumi bihorenilor pentru prezenţa de peste 43% la urnele de vot.

Aflaţi încă în faza de negare specifică stării de şoc, liberalii au spus la unison că aşteaptă rezultatul numărătorii finale. "Mulţumesc tuturor orădenilor şi bihorenilor care au votat. Aştept să văd rezultatul final. PNL va merge înainte", a spus candidatul Gavrilă Ghilea.

Declaraţia acestuia a fost reluată şi de liderul PNL Oradea, care a insistat însă că procentul mare acreditat de sondaje în seama PSD nu înseamnă automat că partidul va şi forma Guvernul. "Un ziarist spunea înainte că în acest sediu s-a râs prea mult, iar acum urmează şi vremea plângerii. Nu plângem, deşi rezultatul nu este unul care să ne mulţumească. Cu un procent de 45% poţi să ajungi liniştit în opoziţie. Aştept rezultatele finale şi, în funcţie de partidele care vor intra în Parlament, în zilele următoare se va intra la negocieri", a spus optimist Mircea Mălan.

Liberalul a făcut trimitere la alegerile locale când peneliştii, care au adunat cele mai multe voturi, au pierdut conducerea Consiliului Judeţean Bihor.

"Mergem mai departe"

Declaraţiile celor doi liberali au fost întărite şi de Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, care au recunoscut că, deşi şi-ar fi dorit un alt rezultat al scrutinului de duminică, vor trata cu responsabilitate opţiunea bihorenilor. "Vom face o analiză şi vom merge mai departe", a spus Cupşa.

Cu câteva minute înainte de ora 22, la sediul din strada General Magheru mai erau doar liderii filialei, apropiaţi şi activul de partid însărcinat cu numărătoarea paralelă a voturilor.

Citiți cum au reacționat reprezentanții celorlalte partide după aflarea exit-poll-urilor, în articolele:

Aplauze la PSD Bihor, pentru scorul PSD şi ALDE. Mang: "Cred că şi rezultatul din Bihor va fi unul mult mai bun decât până acum" (FOTO/VIDEO)

UDMR-iştii bihoreni sunt bucuroşi că au intrat în Parlament. Despre alianţe, mai târziu… (FOTO/VIDEO)