Lansarea volumului "Revoluţia română la Oradea, documente, mărturii", a reunit marţi, la prânz, în sala mare a Prefecturii, zeci de revoluţionari bihoreni. La eveniment au mai luat parte printre alţii prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, cei doi subprefecţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle şi vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc. "După părerea mea noi le datorăm revoluţionarilor mult mai mult decât le-am dat până acum şi le datorăm în continuare. Faptul că în Bihor nu am avut victime se datorează modului în care au acţionat revoluţionarii în colaborare cu armata, şi, de ce nu, cu Miliţia de atunci", a spus prefectul Gavrilă Ghilea în deschiderea întâlnirii.

Scriitorul Mircea Bradu a vorbit despre volumul lansat de revoluţionarii bihoreni amintind că este cel de-al doilea volum lansat pe această temă şi subliniind că este vorba de o operă colectivă, la reuşita cărora au contribuit cu texte, informaţii şi documente nu mai puţin de 16 autori, participanţi la evenimentele petrecute la Oradea în decembrie 1989.

Martorii susţin fără tăgadă că au participat la o revoluţie, chiar dacă ulterior sensul acestuia a fost deturnat. "Faptul că unii au schimbat sensul evenimentelor din decembrie 1989 este porcăria altora, nu e vina celor care au murit. Cei o mie de copii, tineri şi bătrâni care au fost ucişi chiar au crezut că fac o revoluţie", a spus Mircea Bradu.

Cunoscutul scriitor orădean şi-a argumentat spusele arătând că toţi participanţii la evenimentele din decembrie erau convinşi că iau parte la o revoluţie şi au făcut-o dintr-o pornire sinceră, fără să caute să îşi satisfacă ambiţii personale. "Din 74, câţi am fost cei care am condus judeţul în acea vreme, niciunul nu s-a căpătuit", a spus Bradu.

Scriitorul a rememorat în prezenţa asistenţei momentele tensionate, diversiunile cu care s-au confruntat revoluţionarii şi rumoarea pe care au creat-o acestea în rândul populaţiei. "Îmi amintesc şi acum că doi tineri au venit plini de sânge la Primărie, anunţând că "Apa este otrăvită! Noi venim de acolo!" Am luat legătura atunci cu Ioan Ciursaş care era la Uzina de Apă şi asigura paza împreună cu un grup de voluntari şi ne-a spus "Nici vorbă! Oamenii ăia au venit să pescuiască în Uzină, băieţii i-au prins şi i-au bătut zdravăn"", a povestit Bradu.

Revoluţionarii au rememorat minute în şir întâmplări din zilele revoluţiei, amintind haosul, panica şi dezinformarea care au domnit în acele zile, dar şi hotărârea şi spiritul practic al celor care au preluat din mers conducerea judeţului, fără să sisteze nicio clipă serviciile publice. În finalul întâlnirii cei prezenţi au ciocnit un pahar de şampanie.