Scriitorul și redactorul-șef al revistei de cultură Familia, Mircea Pricăjan, își va lansa joi, 16 martie, noul roman „Murmur”.

Evenimentul, programat pentru ora 18, va avea loc la editura Humanitas, iar despre carte vor vorbi, pe lângă autor, Dan-Liviu Boeriu și Miron Beteg.

Publicat de editura Humanitas, în colecţia „Scriitori români contemporani”, volumul îl are ca protagonist pe un ziarist de provincie care se mută în Bucureşti, unde continuă să facă jurnalism de investigaţie. Anchetele îl determină să facă şi o introspecţie, amintindu-şi episoade din copilăria sa.

Pricăjan a scris o mare parte din acest roman între anii 2016 şi 2020, perioadă în care societatea românească era marcată de tragedia de la Colectiv şi când în Capitală au avut loc proteste majore, inclusiv cel împotriva OUG 13, actul normativ prin care Guvernul PSD-ALDE a încercat să graţieze anumite fapte de corupţie, ori mitingul diasporei, unde au avut loc confruntări violente. Aceste evenimente se regăsesc în "Murmur".

„Romanul lui Mircea Pricăjan pune în discuție ideea memoriei înșelătoare, a amintirii care mistifică în aceeași măsură în care pare să și explice corespondențele dintre un trecut aluvionar și un prezent continuu și haotic. Prin rememorare, totul devine poveste, iar din acest murmur al unui timp uitat și retrăit cresc, pe nesimțite, destinele mărunte ale celor nu întotdeauna dispuși să accepte istoria mare, rostogolitoare, anihilantă”, a scris cronicarul Dan-Liviu Boeriu despre carte.

„O dimensiune specifică întregii proze scrise de Mircea Pricăjan e vizibilă în Murmur: recuperarea unor spații ale purității, în încercarea de a conferi un minim contur preajmei, se transformă mereu într-o anxioasă melancolie. Aparenta inocență a amintirilor aduce cu sine barbarii aproape cristaline, memoria nemaireprezentând nici suport și nici refugiu. Cartea e o demonstrație că nimic nu poate fi mai deformant, mai parazitar decât propria memorie“, este comentariul lui Miron Beteg.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!