Celebrul scriitor indian Salman Rushdie (75 ani) a fost înjunghiat vineri în gât și în piept de un atacator care, mascat, a dat atacul chiar în timpul unui eveniment literar desfășurat în statul New York, scriitorul aflându-se pe scenă.

Potrivit BBC.com, Salman Rushdie se pregătea să țină un discurs când bărbatul mascat a dat buzna pe scenă, creând panică în sală. Victima a fost transportată la spital și este operată. Nu se cunosc detalii despre starea sa de sănătate.

„În 12 august 2022, în jurul orei 11.00, un bărbat suspect a alergat pe scenă și i-a atacat pe Rushdie și pe un moderator. Rushdie a suferit o aparentă înjunghiere la gât și a fost transportat cu elicopterul la un spital din zonă. Starea lui nu este cunoscută încă. Cealaltă persoană atacată a fost rănită ușor la cap”, a transmis Poliția din comitatul Chautauqua (statul New York), printr-un comunicat citat de Hotnews.ro. 

Poliția l-a reținut pe atacator. 

Născut în Mumbai în 1947, Salman Rushdie a plecat în adolescență în Anglia și a studiat istorie la prestigiosul King’s College din Cambridge. Rushdie este autor a numeroase cărți apreciate, printre care „Copiii din miez de noapte”, „Rușinea” și „Versetele satanice”. 

Publicată în 1988, cartea „Versetele satanice” (The Satanic Verses) l-a transformat pe Salman Rushdie în persona non grata în lumea musulmană. Romanul conține anumite părți ficționale din viața profetului Mahomed, care au stârnit furie și au fost considerate de unii blasfemii. Cartea a fost interzisă în India, Africa de Sud, Pakistan, Arabia Saudită, Egipt, Somalia, Bangladesh, Sudan, Malaezia, Indonezia și Qatar. 
 

În 1989, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, l-a condamnat la moarte pe Salman Rushdie și a cerut ca acesta să fie găsit și executat. Un an mai târziu, a fost oferită o recomensă de 3 milioane de dolari persoanei care reușește asta. 

De atunci, scriitorul a fost protejat de către serviciile secrete britanice și FBI, iar timp de 9 ani a trăit ascuns, conform BBC.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!