Discutăm discuţii. Cam asta-i concluzia după anunţul UDMR Bihor de joia trecută, că s-a pus de-un nou protocol între preşedintele organizaţiei, Cseke Attila, şi omologii săi de la trei din celelalte patru partide parlamentare: Ioan Mang (PSD), Traian Bodea (ALDE) şi Cristian Rusu (USR). Liberalul Ilie Bolojan, deşi s-a întâlnit cu toţi, n-a semnat actul.

Scopul UDMR? Unul declarativ, ritualic, ca la fiecare început de legislatură: exprimarea sprijinirii unor obiective locale, acum trei la număr, adică "demersuri pentru reînceperea şi finalizarea lucrărilor la Autostrada Transilvania", "acţiuni pentru dezvoltarea terminalului Aeroportului", "susţinerea înfiinţării şi dezvoltării de centre de excelenţă la Universitatea din Oradea".

Aparent, lăudabilă idee. Nu e, însă, nici nouă, nici consistentă. De fapt, ca de obicei, UDMR a vrut să arate, pe de o parte, că "arbitrează" deasupra partidelor româneşti şi, pe de alta, că o doare de întreaga societate, nu doar de propria minoritate. La fel a procedat şi când a "convocat" parlamentarii bihoreni pentru a susţine proiectul conversiei creditelor în franci elveţieni. Şi? A bifat doar o operaţiune de imagine: legea a fost votată unanim anul trecut, dar anul acesta CCR a declarat-o neconstituţională. Ghinion, dar perfect previzibil!

Politrucii n-au refuzat niciodată pactele, indiferent de temă. Şi în 2009 au semnat pentru reluarea lucrărilor la Autostradă, oprite de Tăriceanu, dar avem autostradă? Tot atunci, au jurat că Oradea va fi centru regional, însă i-aţi văzut apoi pe PDL-iştii Filip şi Seremi opunându-se proiectului Băsescu-Boc, cu capitala de nord-vest la Cluj? În 2012 s-au angajat să păstreze instituţiile existente în Oradea, dar şi-a dat foc în piaţă PSD-istul Mang după mutarea de către Guvernul Ponta a Vămii şi Finanţelor tot la Cluj?

Sigur, tustrele proiectele "sprijinite" acum sunt dezirabile, însă va demisiona vreun semnatar dacă Centenarul României Mari ne găseşte tot fără Autostrada Transilvania? Cât despre terminalul Aeroportului, oricum se face, chiar de s-ar opune toţi (ca dovadă, însuşi aeroportul s-a modernizat în ciuda fostului lider UDMR-ist Alexandru Kiss, care îl visa pământ de vile), iar dezvoltarea cercetării universitare nu depinde de niciunul dintre ei.

Rostul real al noului pact este, probabil, să pună PNL în ofsaid, să-l "demaşte" ca fiind anti-dezvoltare şi izolat. Foarte bine, asta trebuie să oblige liberalii să-şi amintească deviza Brătienilor - "Prin noi înşine!" - şi să se dezveţe să mai conteze pe aliaţi care una zic azi şi alta fac mâine. Mai ales că în noul acord nu se regăseşte nici măcar faimoasa Sală Polivalentă mult promisă de PSD, pentru care din 2014 n-a mişcat un deget...

Iscălirea a tot felul de "tratate" ne arată că, aşa cum de mult nu mai contează cuvântul politicienilor, la fel de multă greutate au căpătat şi semnăturile lor. Zboară ca vânturile...