O pălincă bună trebuie să miroase a fruct nu a varză acră şi să "ardă" în piept nu în gât. Cel puţin aşa spun specialiştii... "Prima condiţie pentru o pălincă bună este să nu miroase. Apoi, trebuie să aibă identitatea fructului din care este obţinută, să nu fie aspră şi să nu conţină alcooluri inferioare care să îi distrugă calitatea", a declarat dr. ing. Dorin Popa, miercuri în cadrul lansării volumului "Producerea pălincii şi lichiorului în gospodărie", care a avut loc în aula Facultăţii de Protecţia Mediului.

Cartea, publicată de editura orădeană Casa, este de fapt o traducere a cărţii cu acelaşi nume aparţinând scriitorului maghiar Panyik Gaborne şi prezindă modul de obţinere a tradiţionalei tării, de la alegerea fructelor până la distilarea borhotului.

Pentru cei care nu ştiu, frunctele folosite la obţinerea pălincii trebuie să fie proaspete şi coapte, fără a fi prins mucegai, acestea trebuie presate la rece, iar fermentarea borhotului trebuie să fie de scurtă durată pentru a nu putrezi, alterând calitatea licorii.

Cartea se adresează publicului larg, dispus să îşi producă pălincă în propria gospodărie, pentru uzul propriu şi cuprinde inclusiv modul de calcul al accizei datorate pe cantitatea obţinută. "De pe recolta proprie se pot procesa pentru consum propriu 50 de litri calculat la 100 de grade de alcool pur cu o acciză redusă la jumătate. 50 de litri de pălincă la 100 de grade înseamnă 100 de litri la 50 grade", a spus lectorul universitar Magda Berce.

Conform normativelor în vigoare, acciza standard la nivel european este de 550 euro la hectolitrul de alcool pur. Pentru anul acesta, paritatea euro este cea de la data de 1 octombrie, de 4,4 lei pentru un euro, la care se adaugă rata inflaţiei din ultimul an. Corecţia este impusă de faptul că raportat la data de 1 octombrie 2013 euro cursul euro a cunoscut o curbă descendentă.

La eveniment au luat parte peste 150 de orădeni, în cea mai mare parte studenţi, reprezentanţi ai diferitelor instituţii, dar şi pălincari precum Florian Chişe, singurul bihorean care şi-a atestat pălinca Trămuţa ca produs tradiţional, Alexandru Tătar, cunoscut şi ca Sandu de la Pericei, cel care i-a dus pălincă prinţului Charles de Wales în timpul vizitei făcute în primăvară la moşia din Valea Zălanului (Covasna), precum şi pălincari din Satu Mare, primii din ţară care şi-au făcut o asociaţie care să le reprezinte interesele.

Băutură regională obţinută în Slovacia, Ungaria şi România, pălinca a însoţit locuitorii acestor meleaguri încă din anul 1300. Licoarea poate prelungi viaţa celor care o consumă moderat şi poate altera grav sănătatea celor care abuzează.

"Trebuie să fac o precizare în legătură cu următorul proverb bihorean: "În pălincă este-un drac / Şi mă-nvaţă rău să fac". Vă asigur că aşa numitul drac nu se află în pălincă, ci în slăbiciunea, neputinţa şi lipsa de măsură a unor care nu sunt capabili să aprecieze cu adevărat calităţile deosebite ale acestei băuturi", a declarat cu această ocazie Bokos Emese (foto), office manager al editurii Casa.

Volumul poate fi cumpărat direct de pe site-ul editurii, www.edituracasa.ro, cu 31,92 lei (preţ redus de la 39,9 lei), dar şi de pe site-urile de specialitate, ca de pildă www.elefant.ro.