După ce directorul Liceului Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, Lucian Ropa, a fost înlocuit cu fosta directoare adjunctă, care este titulară la şcoala din Roşia şi a fost adusă aici cu sprijinul PNL anul trecut, profesorii şi angajaţii şcolii au transmis o scrisoare deschisă în atenţia şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Horea Abrudan, prin care cer revenirea asupra acestei decizii.

Prin documentul transmis luni mass-media locale, semnat generic de "colectivul profesoral, personalul didactic-auxiliar şi nedidactic al Liceului Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş", Beiuş", se cere retragerea numirii profesoarei Adina Cioloş din funcţia de director şi desemnarea unui director care să conducă şcoala până la finalizarea concursurilor pentru funcţii, prin vot în consiliul profesoral.

"Câteva dintre argumentele pentru care nu o dorim pe doamna Cioloş în fruntea liceului sunt: nu este titulara şcolii noastre; nu este dorită de colectivul profesoral, personalul didactic-auxiliar şi nedidactic; nu o recomandă deloc activitatea managerială anterioară ca director al Şcolii Gimnaziale "Nicolae Popoviciu" din Beiuş etc.", se arată în scrisoarea dascălilor.

"Stricaţi o şcoală care face cinste comunităţii"

Aceştia precizează că şcoala are peste 50 de cadre didactice titulare, iar directorul şi directorul adjunct ar fi trebuit selectat din rândul acestora.

"Prin numirea doamnei Cioloş la conducerea acestei şcoli puneţi în pericol viitorul nostru, al tuturor, şi mai ales al elevilor. Avem nevoie de linişte pentru a putea lucra eficient, iar linişte nu va fi atâta vreme cât vom avea un director străin (titular la Şcoala Gimnazială din Roşia), cu care nu rezonăm şi cu care nu dorim să facem echipă. Noi credem că Liceul "Nicolae Bolcaş" din Beiuş merită mai mult, mai ales având în vedere reuşitele acestei şcoli şi ţinând cont că vom aniversa 100 de ani de existenţă în anul 2022. De ce, domnule inspector şcolar general, celelalte unităţi şcolare din Beiuş au directori din rândul profesorilor titulari, iar noi nu? De ce, domnule inspector, stricaţi o şcoală care face cinste comunităţii şi vă bateţi joc de munca unui om şi a unei echipe? De ce, domnule inspector, se loveşte în şcoala noastră care are tot mai mulţi elevi şi tot mai bune rezultate în ultimii ani?", se mai arată în scrisoare.

Semnatarii precizează şi că s-a dorit inclusiv numirea unui director adjunct din afara şcolii, însă "intervenţia fermă a fostului director Lucian Ropa în Consiliul Profesoral din 1 septembrie 2021 (când doamna Cioloş a fost instalată ca director) a făcut să nu avem astăzi şi al doilea director din afara unităţii".

"Fostul director a fost aplaudat la scenă deschisă, ieşind în evidenţă sprijinul şi respectul de care se bucură", se mai arată în scrisoare.

Vor să ajungă şi la ministru

Profesorii se arată solidari cu Ropa şi susţin că a fost nedreaptă schimbarea lui din funcţie, "deoarece a avut rezultate manageriale foarte bune, a fost şi este apropiat şi respectat, totodată, de cadrele didactice, de personalul didactic-auxiliar şi de cel nedidactic, de părinţi şi elevi".

"Nu aţi prelungit mandatul domnului nostru director cu câteva luni de zile, fără însă a avea argumente. (...) Considerăm faptul de a-l încadra pe domnul Lucian Ropa la "management defectuos" ca o jignire adusă întregului colectiv al şcolii, care a făcut echipă bună cu acesta timp de patru ani şi jumătate, perioadă în care liceul nostru a înregistrat rezultate foarte bune la examenele naţionale, olimpiade şi concursuri şcolare, proiecte educaţionale naţionale şi internaţionale etc. Spaţiile în care elevii învaţă au fost modernizate şi dotate cu tot ce este necesar, din bugetul şcolii, printr-o utilizare chibzuită a resurselor financiare", au mai spus angajaţii Liceului Pedagogic.

Dascălii îl invită pe şeful IŞJ Bihor, Horea Abrudan, la un consiliu profesoral în care cadrele didactice să îşi desemneze directorii.

"Sperăm că veţi judeca cu înţelepciune lucrurile şi veţi lua decizii care să deblocheze situaţia actuală, de neîntâlnit în istoria liceului nostru. Aşteptăm promptitudine din partea dumneavoastră, astfel încât să nu fim nevoiţi a ne adresa ministrului de resort", a mai transmis colectivul şcolii.

Şeful IŞJ Bihor vrea să meargă în şcoală

Întrebat de BIHOREANUL de ce l-a schimbat din funcţie pe fostul director, şeful IŞJ Bihor a declarat că acesta ar fi avut deficienţe în management.

"Domnul Ropa a făcut câteva lucruri pe parcursul anului trecut şcolar, care din punctul meu de vedere nu i-au prins foarte bine. Extrem de supărat pe faptul că i s-a diminuat planul de şcolarizare, a mers în consiliul profesoral, a supus la vot nişte acţiuni care să fie îndreptate împotriva IŞJ, fapt care nu deranja pe nimeni până la urmă, dar colegii din consiliul profesoral au votat altfel decât şi-ar fi dorit el. Când un consiliu profesoral votează altfel, nu ştiu ce legitimitate mai are un director în faţa profesorilor", a declarat Abrudan pentru BIHOREANUL.

Acesta a susţinut totodată că directorul nu ar fi în relaţii bune cu autorităţile locale din Beiuş. "Cu drag i-am spus domnului Ropa că poate participa la concurs. Am încercat să asigur o continuitate în şcoală şi de aceea am numit-o pe doamna Cioloş. Din câte ştiu, încă nu a organizat un consiliu profesoral, ca să nominalizeze un director adjunct, i-am spus să facă asta", a mai spus şeful IŞJ Bihor.

Cât despre scrisoarea deschisă dată publicităţii luni, Abrudan a spus că o va analiza şi va emite un răspuns. "Dar nu ştiu cui mă adresez, că nu este semnată. Probabil mă voi duce chiar eu în şcoală, să fiu sigur că într-adevăr este asumată de toate cadrele didactice, dacă este aşa", a declarat Abrudan.

Cine minte, cine spune adevărul?

Pe de altă parte, însă, Lucian Ropa susţine că Abrudan minte, iar situaţia poate fi uşor verificată. Potrivit acestuia, toţi profesorii au fost deranjaţi de planul de şcolarizare pentru următorul an şcolar, care prevede o clasă în minus pentru liceu, dar susţine că nu le-a cerut niciodată colegilor să voteze pentru declanşarea vreunui proces, ci din contră, le-ar fi cerut să nu facă nicio plângere la Ministerul Educaţiei, aşa cum dascălii ar fi vrut.

În plus, potrivit fostului director, consiliul profesoral a votat întotdeauna la consens cu el, aşa că nici vorbă să-şi fi pierdut legimitatea, cum susţine Abrudan.

"Nu au existat situaţii tensionate între mine, ca director al liceului, şi Primăria Beiuş, ci doar puncte de vedere diferite în privinţa unor aspecte. Niciodată IŞJ Bihor nu a trebuit să medieze sau să trimită vreun inspector şcolar în şcoala noastră. Indiferent cine a fost şi este primar, eu am luptat pentru interesul şcolii. Ca exemplu, nu am putut fi de acord cu solicitarea primarului de a nu primi în clasa pregătitoare toţi elevii din circumscripţia şcolară care au venit să se înscrie la noi (aş fi încălcat legea). Nu am fost de acord să trimit aceşti copii (în număr de aproape 20) la Şcoala Gimnazială "Nicolae Popoviciu" din Beiuş", a declarat Ropa, pentru BIHOREANUL.

Fostul director mai susţine că nici n-a avut vreo discuţie cu Abrudan pe tema demiterii sale, ci a aflat din presă că este mazilit.

Citeşte mai jos scrisoarea deschisă a dascălilor: