Lumea s-a scandalizat pentru că facturile de încălzire din ianuarie au fost neruşinat de mari. Lăsând la o parte inabilitatea celor de la Termoficare, care au întârziat cu citirile, problema cu subvenţionarea căldurii este o temă arzătoare pentru toţi orădenii.

Oradea produce cea mai ieftină gigacalorie şi subvenţionează cel mai puţin costul acesteia. Bolojan preferă ca banii astfel economisiţi să-i bage în investiţii decât să uşureze povara financiară a locuitorilor.

Subvenţionarea orădenilor captivi în sistemul centralizat mai are o hibă. Există şi alţi orădeni, nebranşaţi, care nu beneficiază de subvenţie, deşi şi ei se încălzesc, iar lemnele şi gazul sunt şi ele foarte scumpe. Apoi, e oare corect să dai subvenţie tuturor locatarilor de la bloc? Şi fostei doctoriţe de 85 de ani care are o pensie de 1.600 lei, şi pensionarului militar de 47 de ani, cu pensie de 7.000 lei?

Cel mai echitabil ar fi să se dea un ajutor de încălzire în funcţie de venitul pe familie, dar nu numai clienţilor sistemului de termoficare, ci tuturor orădenilor aflaţi în situaţii financiare grele.

Dacă tot s-a pus la punct termoficarea, un fond de solidaritate ar demonstra că investiţiile nu sunt doar nişte noţiuni abstracte, ci chiar ne uşurează şi ne îmbunătăţesc viaţa.