Orice schimbare care-l scoate pe orădean din zona de confort mintal şi financiar naşte o sumedenie de reacţii. Aşa cum era de aşteptat, asociaţiile de locatari refuză să semneze noile contracte cu operatorul de salubritate pe motiv că sistemul nu este perfect şi tot nu se poate plăti exact cât arunci la pubelă. În plus, conform simulărilor, costul serviciului va creşte simţitor, mai ales dacă nu faci o colectare selectivă foarte riguroasă.

Oamenii nu ar trebui să fie nervoşi neapărat pe scumpire, ci pe faptul că Primăria, tot din banii lor, a plătit în patru ani aproape 6 milioane de euro penalizări pentru că nu colectăm aşa cum ne cere UE. Aici sunt banii noştri! Ne plac fondurile nerambursabile, dar detestăm să respectăm condiţiile de aderare asumate de Statul Român.

Şi la case sunt nemulţumiţi. Vechile contracte erau făcute pe numărul de persoane din gospodărie şi, dracu’ ştie cum se face, dar suspect de multe familii aveau un singur membru. Cum plăteau pentru o singură persoană, de-acum, că se introduce plata la cantitate, blatiştii au constatat că vor plăti mai mult. Păi, dacă eşti singur la casă, aşa cum ai declarat şi ai plătit până acum, de ce calculezi că vei fi nevoit să scoţi săptămânal două pubele la golire?

Cu reciclabilele sunt tot probleme financiare şi nicidecum ecologice, cum ar fi normal. Până acum colectarea era gratuită, dar se va taxa, ceea ce, evident, nu e pe placul oamenilor. Probabil că lucrurile se vor calma când se vor preda, contra cost, PET-urile la magazine, ele formând practic grosul reciclabilelor. Ar rămâne reciclabile mult mai puţine pentru operatorul de salubritate şi costuri pe măsură.

Oricum, nu bine ne vom obişnui cu actualul sistem, că peste câţiva ani va trebui să colectăm în mai multe fracţii. Alţi bani, alte nemulţumiri!