Autorităţile continuă să trateze unul dintre cele mai importante subiecte ale actualităţii, şcoala în pandemie, cu improvizaţii.

Pe lângă că regulile pentru redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor, după vacanţa forţată, au venit cu întârziere şi fără explicaţii solide, Ministerul Educaţiei cere deja modificarea lor.

Deocamdată, o propunere

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunţat luni că va solicita ca unităţile de învăţământ să rămână deschise, indiferent de câţi profesori sunt vaccinaţi, dacă rata de infectare în localitatea lor este sub 3 la mie.

„Pentru a rezolva problema reală îndeosebi a micilor școli din mediul rural care nu au infectați, dar nici suficient de mulți vaccinați, pentru a nu îi menține pe termen lung în online, știind că problemele predării online sunt amplificate tocmai în aceste localități, am asumat ca ministru al Educației să propun completarea ordinului comun cu o excepție, și anume - acolo unde rata este mai mică de 3 la mie, să se permită prezența fizică independent de rată de vaccinare, ca tranziție către normalitate", a declarat Cîmpeanu, luni, pentru HotNews.ro.

În localităţile unde incidenţa cazurilor de Covid-19 este mai mare de 3 la mia de locuitori, şcolile vor continua să funcţioneze exclusiv online, dacă au mai puţin de 60% dintre angajaţi vaccinaţi.

Propunerea lui Cîmpeanu trebuie analizată de Ministerul Sănătății și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, ca să devină regulă.  

Explicaţii târzii

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat abia joia trecută, într-o declaraţie de presă susţinută seara, că şcolile şi grădiniţele vor relua activităţile faţă în faţă pe 8 noiembrie în funcţie de numărul de angajaţi vaccinaţi, iar ministrul Cîmpeanu a precizat vineri că pragul minim pentru asta este de 60%.

Autorităţile au fost criticate pentru că nu au explicat de ce au ales acest prag de 60%, considerat de specialişti în epidemiologie insuficient, şi că nu au luat o altă măsură, mult mai eficace: testarea tuturor elevilor şi a profesorilor, în şcoli, măcar săptămânal.

Totodată, au fost profesori care au criticat Ministerul Educaţiei că nu ţine cont de cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, deci nu se pot vaccina, dar au anticorpi.

Întrebat luni despre aceste critici, Cîmpeanu a spus că este dificilă monitorizarea profesorilor care au fost bolnavi de Covid-19. „OMS a recomandat 70% ca prag de imunizare cu includerea celor trecuți prin boală. Am explicat că din cauza monitorizării foarte dificile, perioade diferite în dinamică, trecuți prin boală cu și fără certificare, s-a decis compensarea prin coborârea pragului de vaccinare la 60% fără includerea celor trecuți prin boală", a declarat ministrul Educației pentru HotNews.ro.

În fiecare săptămână, în ziua de vineri, şcolile trebuie să raporteze procentul de vaccinaţi din rândul personalului, iar în funcţie de aceste date se decide dacă în săptămâna următoare funcţionează faţă în faţă sau online. În această săptămână, în Bihor sunt 87 de şcoli şi grădiniţe care ţin lecţii faţă în faţă.