Începând de duminică, de la ora 17, se circulă pe șoseaua de centură Beiuș, care ocolește municipiul pe la vest și care a fost realizată printr-o investiție masivă, de peste 110 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat trimis luni de Consiliul Județean Bihor, aceasta este cea de-a șasea centură finalizată de instituție, după cele aferente localităților Sântandrei, Sânmartin, Nojorid, Oșorhei și Aleșd.

„Centura Beiuș are o lungime totală de 9,3 kilometri, fiind cea mai complexă lucrare derulată de Consiliul Județean Bihor. Complexitatea lucrării este determinată de relieful care a impus construirea a 2 viaducte (de 800 și 700 metri), a 3 pasaje supraterane (lungime totală: 230 metri) și a 2 poduri (lungime totală: 28 metri)”, se mai precizează în același comunicat.

Șoseaua, care are două tronsoane - 7,33 kilometri centura propriu zisă și 2 kilometri legătura cu DN76 și parcul industrial -, a fost amenajată cu fonduri europene, printr-un parteneriat între CJ Bihor și CNAIR.

sursa foto: CJ Bihor

Centura propriu zisă începe din DN76, la intrarea în Beiuș dinspre Oradea, traversează Crișul Negru și Drumul Comunal 231 spre Finiș, ocolind Beiușul la vest. Apoi trece peste calea ferată și Crișul Negru și revine în DN76. Această porțiune a costat 525 de milioane de lei cu TVA. 

Cel de-al doilea tronson al șoselei are o lungime de 2 kilometri, înspre localitatea Delani. Acesta face legătura între primul sector al centurii și DJ764 Beiuș – Roșia – Aleșd și asigură accesul către viitorul parc industrial din Beiuș. Tronsonul a costat 23,7 milioane de lei cu TVA. 

Constructorii primului tronson au fost Drum Asfalt (lider), Ilgaz Insaat Ticaret Anonim Sirketi, Obras Publicas y Regadios, OPR Asfalt, iar ai celui de-al doilea, Drum Asfalt (lider) și Ile Viorel Construct.

Pentru a facilita accesul către Stâna de Vale, reprezentanții Consiliului Județean Bihor au anunțat că se dorește realizarea unui nou drum de legătură de 1,4 kilometri. „Traseul noului tronson, care va fi conectat cu Drumul Apusenilor, va porni din pasajul suprateran de la capătul Centurii Beiuș înspre Ștei și va continua până la intersecția cu Drumul Județean 764A, în apropierea localității Mizieș, comuna Drăgănești. Acesta se află în etapa de proiectare și reprezintă etapa a III-a a Centurii Beiuș”, se mai precizează în comunicatul CJ Bihor. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!