Consiliul Județean Bihor, care a adoptat în acest an un buget record de peste 2,5 miliarde lei, din care peste 2,1 miliarde lei au fost prevăzuți pentru cheltuieli de dezvoltare, este considerată administrația județeană cea mai orientată către investiții.

O publicație din Iași a ajuns la această concluzie după ce a analizat bugetele altor cinci județe importante din țară, comparația fiind făcută și de o altă publicație, din Constanța, cu aceeași abordare laudativă pentru CJ Bihor.

„Departe de performanța CJ Bihor”

Site-ul publicației Ziarul de Iași a publicat marți o analiză comparativă a bugetelor pe 2024 ale Consiliului Județean Iași, CJ Constanța, CJ Timiș, CJ Cluj și CJ Bihor, titrând că „Cel mai mare județ din țară are un buget mai mic decât Bihorul sau Constanța”.

Analizând structura proiectului bugetului consolidat propus de CJ Iași, care urmează să fie supus votului săptămâna viitoare, ziaruldeiasi.ro arată că acest buget este preconizat să se ridice la venituri de 2 miliarde lei, din care 1,57 miliarde lei pentru propria funcționare a CJ Iași și a instituțiilor subordonate, și respectiv circa 600 milioane lei pentru investiții.

CJ Iaşi rămâne departe de performanţa CJ Bihor. Bihorul, care a adoptat deja bugetul în ultima zi a lunii ianuarie, marchează creşterea cu 60% a veniturilor totale faţă de cele obţinute în anul 2023”, notează jurnaliștii ieșeni, subliniind că „din aceşti bani, 2 miliarde de lei sunt destinate investiţiilor, cu 90% mai mult decât în 2023 şi de 10 ori mai mult decât în 2021” și „numai fondurile europene ar urma să se cifreze la 1,67 miliarde de lei”.

În final, aceștia evidențiază, totuși, că județul Iași are cheltuieli mai mari decât Bihorul pentru asistența socială și sanitară. „Trebuie spus că administraţia judeţului condus de Ilie Bolojan are mult mai puţine cheltuieli de făcut pe segmentele asistenţei sociale şi sănătate, comparativ cu Iaşul, unde cele două categorii necesită 55% din buget pentru funcţionare”.

Ar trebui să fie cel mai bogat”

Și jurnaliștii de la ct100.ro subliniază că Bihorul este peste județul Constanța, deși acesta „ar trebui să fie cel mai bogat județ din România”, deoarece „are porturi maritime și fluviale, are centrală nucleară, circa jumătate din capacitatea turistică a țării, una din cele mai mari rafinării din aceasta zonă a Europei, agricultură, eoliene, autostradă spre capitală etc”. Totuși, „cifrele arată că suntem departe, foarte departe de județe care nu au atuurile noastre”, notează site-ul, cu sublinierea faptului că aceste detalii „sunt revoltătoare pentru noi, constănțeni”.

Site-ul constănțean arată că bugetul Bihorului „este de aproape patru ori mai mare” decât al județului de la malul Mării Negre, dar și că acesta din urmă are un buget favorabil „consumului” instituțiilor, nu proiectelor de dezvoltare: „Cheltuielile din Constanța (în special cu funcționarii) sunt mai mari decât în Bihor și cu circa 25% mai mari față de bugetul din 2023. Suma pentru investiții este la noi numai 11% din cea a Bihorului”.

Concret, bugetul consolidat al județului Constanța este de 1,85 miliarde lei, din care 1,35 miliarde lei sunt pentru funcționarea administrației județene și a instituțiilor subordonate.

„Consiliul Județean Bihor atrage fonduri europene de peste două ori mai mult decât tot bugetul Consiliului Județean Constanța!”, au mai concluzionat jurnaliștii constănțeni, ținând să puncteze și ponderea mare a fondurilor UE accesate de CJ Bihor prin comparație cu situația din județul lor.

Clujul și Timișul, tot sub Bihor

Într-o reprezentare grafică realizată de ziaruldeiasi.ro, se arată că și Consiliile Județene Cluj și Timiș se află sub CJ Bihor, informații confirmate inclusiv de site-urile acestor două administrații județene.

Potrivit analizei făcute de jurnaliștii ieșeni, bugetul consolidat al județului Cluj este de 1,52 miliarde lei, cifră confirmată și de site-ul administrației clujene, cjcluj.ro, din această sumă doar puțin peste 51% fiind destinată dezvoltării, în timp ce totalul fondurilor UE nu depășește suma de 320 milioane lei.

În ce privește județul Timiș, analiza arată că „bănăţenii au un buget de aproximativ 900 de milioane de lei, din care pentru investiţii este propusă suma de 251 de milioane de lei”, cifrele fiind aceleași și pe site-ul Consiliului Județean Timiș, cjtimis.ro.

Secretele lui Bolojan

Jurnaliștii de la ct100.ro subliniază că la CJ BihorBolojan a dat afară jumătate din angajați”, pe când președintele CJ Constanța, Mihai Lupu, „le-a mărit salariile”.

„Se remarcă faptul că CJ Bihor are cheltuieli mai mici de funcționare decât CJ Constanța, deși bugetul este de circa patru ori mai mare. Cum este posibil? Ilie Bolojan a dat afară jumătate din angajați, când a ajuns președinte. Jumătate! În Constanța, de când a preluat mandatul Mihai Lupu, numărul de angajați a rămas aproximativ același. Nu numai că nu a dat afară oameni, ba chiar le-a mărit salariile. De pildă, de anul acesta, toți angajații beneficiază de spor pentru condiții vătămătoare de muncă, deși mulți stau la birouri, unii chiar în sedii moderne”.

Publicația din Constanța subliniază, prin contrast, o declarație a președintelui CJ Bihor. „Am concediat la începutul mandatului 50% din colegi, pentru că nu aveau de lucru. Ce s-a constatat? Noi ne derulăm proiectele fără probleme, chiar am crescut numărul lor, și nu s-a prăbușit CJ Bihor care are în acest moment 89 de angajați. Economiile au fost de 6 milioane de euro pe an. Gândiți-vă că astfel de economii se pot face și în alte locuri”, a spus Bolojan, adăugând că banii astfel economisiți din cheltuielile de funcționare au fost direcționați spre cheltuieli de dezvoltare.

Pe ce vor merge banii în Bihor

„Dacă vreți să vedeți cum se dezvoltă un județ condus de un politician competent și care are grijă de banul public, uitați-vă la Bihor”, mai scriu jurnaliștii din Constanța.

Aceștia au reținut că în acest an, din sumele destinate investițiilor de către CJ Bihor vor fi finanțate reabilitarea fostei Policlinici Mari, finalizarea Campusului școlar pentru învățământul dual, reabilitarea Spitalului de Psihiatrie din Nucet, construirea unui nou sediu pentru stația de Ambulanță din Aleșd, modernizarea Bibliotecii Județene din Oradea și a trei biblioteci comunale din Zona Metropolitană Oradea, diverse investiții pentru dotări la teatrele Regina Maria și Szigligeti, modernizarea unor clădiri ale DGASPC.

De asemenea, tot din bugetul pe acest an vor fi finanțate construirea, modernizarea și reabilitarea unor drumuri județene, inclusiv a Inelului Rutier Metropolitan, înființarea parcurilor industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, construirea unor pasaje rutiere și pietonale în Oradea și în Zona Metropolitană Oradea, amenajarea a peste 300 de treceri pentru pietoni iluminate cu LED pe drumurile județene din Bihor, demararea lucrărilor la drumul expres DX Oradea – Arad și a proiectului trenului metropolitan etc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!