În Bihor încep să funcționeze, de joi dimineață, toate cele 8 centre de evaluare a persoanelor infectate cu Covid care au forme ușoare sau medii de boală, acestea beneficiind gratuit de consultații, analize, investigații și medicație.

Este important de menționat că toate aceste servicii vor fi asigurate indiferent dacă oamenii sunt asigurați la Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (adică dacă au plătit contribuții la CAS) și fără să aibă nevoie de bilete de trimitere de la alți medici ori să fie internați.

3 în Oradea, 5 în restul judeţului

„În această după-amiază am semnat cu managerii celor 8 spitale din județ actele adiționale la contractele cu Casa Asigurărilor de Sănătate, astfel că centrele pot funcționa de mâine dimineață”, a declarat BIHOREANULUI, miercuri, directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău.

În Oradea au fost pregătite trei centre, la spitalele Municipal, Pelican și CFR, celelalte fiind amenajate în spitalele municipale din Beiuș, Marghita și Salonta, precum și în spitalele orășenești din Aleșd și Ștei.

În toate aceste unități au fost amenajate circuite separate de cele pentru persoanele cu alte afecțiuni decât Covid, condiție obligatorie pentru a fi avizate de către Direcția de Sănătate Publică Bihor în prima decadă a acestei luni.

Funcționarea centrelor de evaluare a fost reglementată prin OUG 129/2021, în cadrul spitalelor care tratează bolnavi Covid, cu scopul prevenirii suprasolicitării acestora și a structurilor de primire a urgențelor. Punerea lor în funcțiune se face însă abia acum, deoarece între timp a fost necesară modificarea cadrului contractual între unitățile spitalicești și CAS, pentru ca serviciile furnizate să le poată fi decontate.

Conform Ordinului nr. 85/2022 al președintelui CNAS, decontarea se va face la tarife cuprinse între 215,37 lei pentru consultații și analize de laborator, 533,67 lei dacă la aceste servicii se adaugă și investigații imagistice de tip Rx (radiologie „clasică”), respectiv 676,67 lei dacă investigațiile imagistice se fac cu CT (computer tomograf).

Program: de la 7 la 19

„Pentru toate cele 8 centre de evaluare din județ, programul de funcționare va fi de lunea până vinerea între orele 7.00 și 19.00”, a mai precizat directorul CJAS Bihor.

Detaliul este important deoarece inițial se preconiza ca două dintre cele opt centre să funcționeze non-stop. „S-a renunțat la ideea ca centrul de evaluare de la Spitalul Municipal, ca și cel de la spitalul Pelican, să funcționeze non-stop, pentru a nu genera cheltuieli exagerate, dar și pentru că după ora 19.00 pacienții Covid care consideră că nu pot aștepta până dimineața pot apela la serviciile de urgență”, a explicat BIHOREANULUI managerul Spitalului Municipal din Oradea, Laurențiu Chiană.

De precizat, de asemenea, că înființarea celor 8 centre de evaluare în cadrul celor 8 spitale publice din Bihor nu înseamnă că acestea nu vor oferi, în continuare, servicii de spitalizare de zi și servicii de ambulator (consultații în cabinetele policlinicilor proprii) pentru persoanele care au alte afecțiuni decât Covid.

În ce privește Spitalul Municipal din Oradea, centrul de evaluare a fost amenajat într-un spațiu din clădirea principală a unității, cu acces din Camera de Primiri Urgențe, în timp ce ambulatoriul (cunoscut de orădenii mai vârstnici și ca „fosta policlinică de copii”) va continua să ofere consultații și alte servicii în toate specializările spitalului, de la Pediatrie, Interne, Chirurgie generală și Ortopedie pediatrică până la Urologie, Cardiologie, Endocrinologie, Reumatologie etc.

Persoanele confirmate cu Covid se pot prezenta la centrele de evaluare imediat după confirmarea infectării sau în ziua ulterioară, iar după consultațiile, analizele și investigațiile pe care medicii le consideră necesare, vor primi și medicamente pentru tratament la domiciliu.