Începând de miercuri, orădenii vor putea să îşi facă cumpărături pentru case şi grădini din magazinul Hornbach, o importantă companie germană care a inaugurat în oraşul de pe Crişul Repede a şaptea investiţie din România.
Construcţia şi amenajarea magazinului aflat pe Calea Sântandrei nr. 2, la intersecţia Căii Aradului cu şoseaua de centură, a presupus o investiţie de 28,5 milioane de euro, sumă ce cuprinde şi stocul iniţial de marfă.
Intri, încarci, plăteşti
Cu două zile înainte de deschiderea oficială, Hornbach a organizat, luni, o festivitate la care au fost prezenţi reprezentanţii companiei, jurnaliştii orădeni şi (încă) primarul Oradiei, Ilie Bolojan, proaspăt votat președinte al CJ Bihor.
Cu acest prilej, ziariştii au fost invitaţi la un tur în magazinul care are o întindere totală de circa 23.000 mp, cu o parcare de 500 de locuri.
Hornbach este structurat în trei zone: una tip „Drive in”, întinsă pe 5.900 mp, unde şoferii intră cu maşina, încarcă marfa de care au nevoie şi apoi plătesc, una dedicată articolelor de grădină şi animalelor de companie (desfăşurată deopotrivă în interior şi în exterior) şi una departamentelor cu produse electrice, materiale de construcţii, de feronierie, gresie şi pardoseli, decoraţiuni interioare, etc. În total, sunt circa 44.000 de produse pe stoc.
Noutăţi pentru Oradea
Practic, clienţii vor găsi aici orice ar avea nevoie pentru construcţia ori renovarea unei locuinţe, reprezentanţii magazinului scoţând în evidenţă şi varietatea mare de vopsele disponibile (peste 40.000 litri), care pot crea un milion de nuanţe, ori centrul de înrămat tablouri, o facilitate care nu se mai regăseşte în alte magazine de profil.
Inedită în Hornbach este şi zona de acvaristică, unde orădenii găsesc tot ce au nevoie pentru a-şi amenaja un acvariu, inclusiv peste 200 de specii de peşti, numeroase plante acvatice şi accesorii specifice. Totodată, magazinul are şi un vast sector cu hrană şi alte produse necesare proprietarilor de câini, pisici ori alte animale de companie.
„În comparaţie cu celelalte firme din branşă, oferim pe suprafeţe peste medie o gamă extinsă de produse”, a declarat, la inaugurare, Bogdan Zgură, director regional Hornbach România.
În cifre, Hornbach Oradea mai înseamnă peste 7.000 de metri liniari de perdele şi draperii, 35.000 de metri pătraţi de placaje ceramice şi piatră naturală, 5.000 de articole din gama de instalaţii sanitare şi încălzire, 1.500 de modele de corpuri de iluminat şi 100 de modele de uşi de interior şi exterior.
Reprezentanţii companiei au subliniat că oferă şi un serviciu de debitare a plăcilor de lemn, dar fără ca clienţii să plătească întreaga placă, ci doar bucata la dimensiunile dorite. De asemenea, au precizat că lemnul din magazin nu provine din păduri tăiate ilegal.
Donaţie pentru Oradea
Un moment aparte a fost când reprezentanţii companiei l-au invitat la microfon pe primarul în funcție al Oradiei, Ilie Bolojan. Pentru viitorul preşedinte al CJ Bihor, aceasta a fost şi prima ieşire publică, după ziua alegerilor locale, iar şefii şi angajaţii Hornbach l-au felicitat şi aplaudat pe Bolojan, în timp ce mergea spre microfon.
Politicianul a felicitat echipa Hornbach, mulţumind că a ales Oradea ca gazdă pentru al şaptelea magazin din România. „În domeniul Horeca, un oraş contează dacă sunt anumite branduri hoteliere şi oamenii te găsesc mai uşor pe hartă. Şi în domeniul bricolajului, faptul că brandurile importante sunt la Oradea, ne pun pe harta acestui domeniu, un plus pentru oraş. Pe de altă parte, este o investiţie importantă care generează impozite şi venituri pentru oraşul Oradea, dar în acelaşi timp pune la dispoziţia orădenilor o gamă complexă de produse”, a spus Bolojan.
Recunoscând că nu are acordul companiei pentru a vorbi despre asta, edilul a menţionat şi că Hornbach a făcut două cadouri Oradiei: a amenajat prima pistă de pump-track, lângă parcarea magazinului Jumbo, şi a cumpărat un teren de circa 3.000 mp care delimitează amplasamentul magazinului spre şoseaua de centură şi Calea Aradului.
„Acest amplasament era unul care arăta destul de prost şi ne războiam cu proprietarii de ani de zile să îşi întreţină terenul. De asemenea, avea o problemă de proprietate, deoarece la limita giraţiei era o proprietate privată care încurca orice fel de proiect de dezvoltare. Mulţumesc companiei pentru că a cumpărat acel teren şi l-a donat oraşului Oradea, devenind o zonă publică care ne-a permis să facem lucrările (n.r. de amenajare a unui drum de acces, paralel cu Calea Aradului). De asemenea, şi-au asumat responsabilitatea întreţinerii spaţiului şi amenajării lui ca spaţiu verde, ceea ce, cumulat, înseamnă o investiţie de câteva sute de mii de euro donată oraşului Oradea”, a mai spus primarul.
La a şasea generaţie
„Ne bucurăm foarte mult că orădenii îşi pot realiza proiectele folosindu-se de produsele şi serviciile Hornbach”, a spus şi Edmund Tudor, directorul magazinului din Oradea. Acesta a vorbit şi despre resursa umană a magazinului, adică cei peste o sută de angajaţi, care au fost anume pregătiţi pentru a le oferi clienţilor sfaturi pertinente.
Inaugurarea magazinului s-a făcut nu printr-o tăiere de panglică, ci prin dărâmarea unui zid. Folosind un baros, Zgură a pus la pământ cărămizi anume aşezate pe un panou.
La inaugurare, a fost proiectat şi un mesaj al lui Erich Harsch, preşedintele Consiliului de Administraţie al Hornbach, care din pricina restricţiilor provocate de pandemie nu a putut veni din Germania. Acesta a precizat însă că România este una dintre ţările cele mai importante pentru concern, iar „Oradea va reprezenta un reper important în România”. După oraşul nostru, compania are planuri de extindere în Cluj Napoca şi Constanţa.
Fondată în anul 1877, Hornbach este o afacere de familie, care acum este condusă de a şasea generaţie. Retailerul este prezent în nouă ţări europene, cu 161 de magazine. În România, compania mai are magazine în Bucureşti (Militari, Berceni şi Baloteşti), Braşov, Timişoara şi Sibiu.
Hornbach Oradea va fi deschis de luni până sâmbătă, între orele 8 şi 21 (cu excepţia zonei de Drive In, care se deschide la ora 7), iar duminica între orele 8 şi 19.