Autorităţile locale vor avea o sumă aproape dublă pentru lucrările de reparaţii şi întreţinere a blocurilor ANL, printr-un act normativ adoptat de Parlament şi transmis preşedintelui spre promulgare, a anunţat, joi, senatorul Cseke Attila, preşedintele UDMR Bihor şi unul dintre iniţiatorii proiectului.

"Este vorba despre creşterea cotei care revine administratorilor de blocuri ANL. În interiorul sumei plătite de chiriaşi, există o cotă care, în lege, era de maximum 0,8 %. Noi am propus creşterea acestei cote până la 1,5%. Practic, vorbim de o dublare a sumei destinate lucrărilor de administrare, de întreţinere, de reparaţii curente şi reparaţii capitale", a explicat senatorul Cseke. 

Modificarea a fost necesară, a adăugat parlamentarul, deoarece cota alocată până acum nu mai acoperea necesarul de lucrări, primăriile fiind obligate să plătească din bugetul local reparaţiile curente.

"Ceea ce vedem noi în practică este că o parte din blocurile ANL, ridicate în urmă cu 15-16 ani, necesită tot mai multe reparaţii. În cazul celor  închiriate, această obligaţie revine administratorului blocului, care în situaţia blocurilor ANL, sunt autorităţile locale, primăriile", a spus Cseke.

Potrivit acestuia, modificările aduse Legii 152/1998 privind înfiinţarea ANL au trecut prin Senat şi Camera Deputaţilor, fiind transmise spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.