Preşedintele Parteneriatului European Împotriva Corupţiei, Martin Kreutner, a anunţat miercuri la Băile Felix, unde se desfăşoară a zecea conferinţă anuală a acestui organism, că anul viitor va fi înfiinţată o academie internaţională anticorupţie, cu statut de instituţie de învăţământ post-universitar, al cărei rol va fi acela de a perfecţiona pregătirea profesională a ofiţerilor de poliţie, procurorilor, judecătorilor şi înalţilor funcţionari publici europeni în lupta anticorupţie.

"În cursul zilei de ieri (n.r. - marţi), am avut o foarte scurtă întrevedere cu ministrul Justiţiei din România şi i-am spus că Departamentul antidrog al Naţiunilor Unite, OLAF, Interpolul şi Republica Austria au lansat iniţiativa înfiinţării unei academii internaţionale anticorupţie, prima de acest gen din lume", a spus preşedintele Parteneriatului European Împotriva Corupţiei (EPAC), Martin Kreutner, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, după deschiderea festivă a celei de-a zecea conferinţe anuale a acestui organism, la care participă peste 100 de ofiţeri de poliţie, procurori, judecători şi înalţi funcţionari publici din statele membre UE şi cele ale Consiliului Europei.

"Va fi o instituţie de educaţie şi de cercetare, cu programe de master, care va promova curicula aceasta privind corupţia la nivel mondial. Va aborda fenomenul corupţiei într-un format foarte disciplinat, la nivel de curiculă şcolară", a explicat preşedintele EPAC.

Martin Kreutner a adăugat că "România va fi unul din statele fondatoare" ale acestei academii şi că noua instituţie "va fi operaţională în a doua jumătate a anului viitor".

EPAC este o organizaţie care reuneşte structurile de aplicare a legii cu atribuţii anticorupţie din toate statele membre ale Consiliului European, iar din România sunt membre EPAC Direcţia Generală Anticorupţie, DNA, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Interne din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi Ministerul Justiţiei.